Ivanka Trump e zgârcită cu angajații
La fabrica din Indonezia oamenii au cele mai mici mici venituri lunare din întreaga Asie și le sunt impuse norme de producție imposibil de îndeplinit. „Nu mai pot suporta. Muncesc ore suplimentare neplătite în fiecare zi (…) Am de gând să mă mut din Subang, unde salariul minim este prea mic. Dar nu știu încă unde să merg”, a declarat pentru publicația londoneză Sita, de 23 de ani.
Alia, o altă angajată, primește salariul minim din provincia ei: 2,3 milioane rupii, aproximativ 173 dolari pe lună – dar acest minim legal este printre cele mai scăzute din Indonezia în ansamblu și cu 40% mai mic decât în fabricile chinezești, o altă sursă de muncă pentru marca Ivanka Trump.
Ivanka pozează în femeia de carieră care nu își neglijează copilul și are la profilul de facebook un cover cu fiul său pe care îl ține în fața calculatorului. Alia angajata care a fost intervievată de The Guardian a izbucnit în râs când a auzit despre noua carte scrisă de Ivanka despre echilibrul dintre viața personală și profesională al femeilor, în condițiile în care ideea ei de echilibru ar fi dacă ar putea să-și vadă copiii mai mult de o dată pe lună.
sursa: Facebook
Se pare însă că angajatele cu vechime beneficiază de anumite concesii: concediu de maternitate plătit pe trei luni, asigurare de sănătate și un bonus lunar de 10 dolari dacă nu își iau zile libere în perioada menstruației. O altă muncitoare, Eka, în vârstă de 30 de ani, mamă singură cu doi copii, care lucrează de șapte ani în fabrica PT Buma are o altă părere: „Îmi place încă slujba mea. Nu e prea grea”.
În ceea ce privește ritmul producției, un reprezentant de la Centrul indonezian pentru Drepturile Sindicatelor, precizează că situația din fabrica administrată de Ivanka Trump poate fi găsită peste tot în întreprinderile de textile din provincia Java de Vest: „Impunerea unor obiective nerealiste de producție, pentru a justifica orele suplimentare neplătite, este o practică foarte comună”.
Alți muncitori din fabrică au afirmat că abuzurile verbale sunt la ordinea zilei și că managerii folosesc apelative injurioase precum „animale, cretini și maimuțe” la adresa angajaților.
O altă practică este concedierea angajaților musulmani în perioada Ramadanului, pentru a fi apoi reangajați. Motivul? Managementul evită astfel plata unui „bonus de sărbătoare religioasă”.
sursa: The Guardian