Invatarea experientiala vs statul pe canapea
“Bun, dar ce stii tu sa faci practic?”. O intrebare care m-a marcat atat de puternic, incat stateam si reflectam la ea cu mult inainte sa imi fie adresata la un interviu.
Apoi, intr-o zi am dat si peste acest citat al lui Confucius:
“Spune-mi si voi uita.
Arata-mi si imi voi aminti.
Lasa-ma pe mine sa fac si voi intelege.”
Cand vine vorba de un loc de munca, de cariera noastra, este usor sa ne gandim la lucruri practice. Un aspect unde insa nu exista la fel de mult pragmatism e cel al zonei dezvoltarii noastre personale. Imi aduc aminte ca, atunci cand am fost format ca trainer, am primit cunostinte despre “Cum invata adultii”. Ce este interesant la acest capitol e ca nimeninu ne invata la scoala despre asta si, mai mult de atat, la scoala nu prea se tine cont de cum invatam noi ca adulti.
Aici ar trebui sa intervina educatia non-formala si cea informala. Ele sunt accesibile pentru oricine isi doreste sa aiba o calatorie constienta catre a fi un om mai bun, mai responsabil fata de sine, fata de familie si lumea in care traieste, mai fericit, mai implinit. Desi sunt multe lucruri ce pot imbogati viata oricarui om care o ia pe acest drum, exista si o foarte mare provocare: “Cea mai inversunata lupta este cu tine insuti. Te afli in ambele tabere” — Voltaire.
Solutii pentru orice provocare, personala sau profesionala
Da, astazi iti propun un exercitiu de self-coaching, exercitiu pe care-l poti face singur sau impreuna cu prietenii. E un exercitiu pe care il poti face chiar de acasa, pe canapea.
Dupa cum vei observa mai jos, scrisul este ingredientul cheie al acestui exercitiu. Astfel, pe de o parte te vei elibera de ganduri si idei lasandu-le sa curga pe foaie (sau intr-un document pe computer), iar pe de alta parte vei putea sa reiei acele ganduri din postura de observator, citindu-le.
Pasul 1: Dedica-ti timp. Incepe cu un singur lucru.
Iti alegi un obiectiv la care lucrezi de ceva vreme, insa ai senzatia ca esti intr-un imaps; sau un vis/tel important pentru tine, dar pentru care nu stii cum sa inaintezi; sau pur si simplu o dilema/intrebare care parca nu iti da pace.
Pasul 2: Dedica-ti timp. Exploreaza. Clarifica.
Iti aloci 35 de minute in care sa explorezi blocajul. Singurul secret la acest exercitiu este sa scrii.
Pasul 3: Dedica-ti timp. Actioneaza.
Iti propun sa iti stabilesti o actiune pe care sa o faci in urmatoarele 72 de ore de la exercitiu. O actiune in care sa te folosesti de claritatea pe care ai obtinut-o.
Pasul 4: Dedica-ti timp. Fii recunoscator / recunoscatoare.
Ce este foarte important acum este sa fii constient de acesti pasi si sa iti fii tie recunoscator / recunoscatoare pentru ca i-ai facut. Cu cat vei fi mai prezent(a) sa observi progresul pe care il faci, cu atat mai usor iti va fi sa inregistrezi noi astfel de progrese.
Succes!
Numele meu este Mihail Musat și, deși aproape la fiecare training sunt întrebat dacă sunt din Ardeal, m-am născut și am crescut în București. Sunt trainer și consultant în domeniul dezvoltării personale și public speaking, activități pe care le fac din și cu pasiune începând din 2001. Mai multe despre mine, pe mihailmusat.ro.