Încrederea în instinct i-a adus succesul
Înainte să creeze primul aspirator fără sac, în 1983, și-a petrecut cinci ani din viață în garajul casei sale din Cotswolds, construind 5.127 de prototipuri. Chiar și acum, când e miliardar, Dyson încă mai încearcă să demonstreze lumii că tehnologiile sale sunt revoluționare. Nebunia inovatoare a companiei Dyson constă în a crea produse mai bune, lipsindu-le de anumite componente, care devin inutile. La început, Dyson a introdus camerele ciclonice, care au scos sacii din aspiratoare, apoi a lansat un uscător de mâini atât de puternic, încât a eliminat necesitatea servețelelor de hârtie, după care a dat șah-mat elicelor din ventilatoarele și aerotermele tradiționale. Dar, cu fiecare eliminare, compania a adăugat electrocasnicelor de astăzi putere, eficiență și un „efect wow”.
A renunţat la artă pentru inginerie
James Dyson şi-a început studiile în domeniul artistic, urmând cursurile Byam Art School din Londra. Însă atmosfera de acolo i s-a părut prea sclipicioasă și plină de debutanți cu așteptări exagerate, de aceea a decis că nu este pentru el. A schimbat macazul către Royal College of Art, unde atmosfera era mult mai creativă. David Hockney devenise celebru în timpul studiilor acolo, ceea ce i-a inspirat pe mulți dintre studenți să creadă că și ei vor reuși. Acolo, James a început să se formeze ca inginer proiectant, preluând ceea ce a învățat la școala de artă în combinație cu știința ingineriei.
De altfel, încă de când era mic îşi dorea să devină inginer. „Eram o adevărată pacoste pentru familia mea, pentru că umpleam mereu podeaua de piese dintr-un radio vechi. Am experimentat de mic «ingineria inversă», pentru a înțelege cum funcționează lucrurile. Din păcate, abia la Royal College of Art am reușit să-mi explorez partea creativă cu piese din metal și plastic alături de tinerii designeri din clasa mea”, spune fondatorul.
Nu a avut în plan propria afacere
Jeremy Fry i-a oferit prima oportunitate de a învăța în afara orelor de curs. Regretatul director al companiei Rotork, un timp neconvenţional, a fost mentorul său la sfârşitul anilor `60. „Am absorbit ca un burete tot ce a avut să mă învețe. Lucrând cu el am proiectat și construit diverse piese, de la scaunele pentru sala de spectacole Roundhouse din Camden până la avioane militare de asalt, de mare viteză.”
Dyson nu avea în plan propria afacere. Businessul l-a pornit din cauza frustrărilor faţă de produsele existente. De fapt, proiectul pentru primul aspirator fără sac a fost respins de către toți producătorii din acea vreme. Toți spuneau că nimeni nu dorește să vadă cum se-nvârt praful și murdăria în jurul unui recipient curat. Atitudinea lor respingătoare l-a ambiționat pe Dyson să-l producă el însuşi. „Am avut încredere în instinctul meu, iar asta a fost de bun-augur. La 18 luni după producție, DC01, primul aspirator, a devenit cel mai bine vândut aspirator din Marea Britanie. Și de atunci nu m-am mai uitat în urmă”, spune cu mândrie antreprenorul.
Cinci ani şi peste 5.126 de prototipuri eşuate
I-a luat cinci ani și peste 5.126 de prototipuri eșuate pentru a dezvolta primul aspirator fără sac. Catalizatorul era frustrarea. Aspiratorul său de atunci, un Hoover Junior, își pierdea repede puterea de sucțiune și nici chiar curățarea sacului nu mai făcea diferența. L-a descompus în bucăți și a realizat că praful bloca porii sacului, strangulând totodată și circulația aerului. Aspiratoarele cu sac se creau după același calapod de aproape 100 de ani. Și nimeni nu se deranjase să îl schimbe.
„În timp ce observam un ciclon la o fabrică de cherestea, într-o după-amiază, am început să mă întreb dacă nu cumva aceeași forță de separare ar putea fi folosită la o scară mai mică. Când am ajuns acasă, am simulat un ciclon, din carton, la Hoover-ul meu, pentru a înlocui sacul. A funcționat chiar mai bine decât sacul, dar nu era perfect. Așa că m-am apucat de lucru, pentru a finaliza designul. L-am reglat, l-am ajustat și l-am îndoit de mii de ori. A fost o muncă foarte minuțioasă, dar a meritat fiecare minut. Și acum, la peste 20 de ani de la inventarea tehnologiei Cyclone, încă mai lucrăm la perfecționarea aceasteia”, adaugă fondatorul companiei Dyson.
Îşi împarte timpul între departamentul de cercetare şi familie
Despre ce invenţii mai pune la cale nu a vrut să ne dezvăluie nimic, dar recunoaşte că are în plan dezvoltarea unor tehnologii. „Capacitatea noastră de a crea noi tehnologii s-a dezvoltat de peste 20 de ani. O realizare care ne-a deschis o plajă largă de posibilități este motorul digital
Dyson – mai mic, mai ușor și mai eficient decât motoarele convenționale. Motorul nu are perii de carbon, ceea ce îl face neutru. Utilizăm acest motor la uscătoarele de mâini și la aspiratoarele fără fir. Tot mai multe dintre tehnologiile noastre din viitor vor avea la bază motoare digitale”.
James spune că, fiind inginer, îşi petrece majoritatea timpului în departamentul de cercetare și dezvoltare cu inginerii din sediul central din Malmesbury, Wiltshire. „Acolo se întâmplă lucruri extraordinare. Acolo discutăm idei noi și punem la cale viitorul tehnologiilor Dyson. Lucrăm pe diverse idei, facem schițe, creăm prototipuri și ne întoarcem la planșa de desen dacă lucrurile nu funcționează, pentru a face schimbări pe întreg parcursul procesului de creație. Sunt norocos să am trei copii mari și nepoți, așa că îmi împart timpul între inginerie și familie.”
„Nu am eşuat. Doar am descoperit 10.000 de soluţii care nu funcţionează”
În construirea carierei sale, inventatorul crede că ingredientul secret al reuşitei a fost faptul că întotdeauna a avut şi are încredere în instinctele sale. „Dacă ai o încredere de neclintit și convingerea că intențiile tale se vor materializa, n-o să renunți să-ți pui în aplicare ideile. Perseverează și în cele din urmă vei reuși”, îi sfătuieşte Sir James Dyson pe cei care sunt la începutul vieţii profesionale. De asemenea, succesul l-a obţinut şi datorită lui Jeremy Fry, mentorul său din tinereţe. Acesta l-a învăţat că există întotdeauna loc pentru mai bine şi că ar trebui să te întrebi în mod constant: „Cum pot să fac acest lucru mai bine?” Așa că asta face. Tehnologia Dyson rezolvă acele probleme care îi frustrează pe oameni: aspiratoarele care nu au putere de sucțiune, uscătoarele de mâini care nu usucă de-a binelea, ventilatoarele care nu reuşesc să răcorească aerul.
Sir Dyson are şi un citat preferat: „Nu am eșuat. Doar am descoperit 10.000 de soluții care nu funcționează” deviza lui Thomas Edison, inventatorul becului. Dyson crede că Thomas Edison este simbolul perseverenţei. „Viziunea sa asupra procesului creativ a fost una extrem de flexibilă. Încercarea și eroarea au fost pentru el cheia succesului. Același lucru se întâmplă și la Dyson. Testăm schimbare după schimbare, prototip după prototip, pentru a ne rafina tehnologia”, a mai spus antreprenorul, care consideră că eșecul cuplat cu perseverența pot fi o rampă de lansare pentru lucruri mai bune.
Articol preluat din Revista Cariere de ianuarie. Pentru detalii legate de abonare, click aici