Gateway, două luni de pregătire pentru a deveni angajat GENPACT
La începutul anului 2012, compania GENPACT a adus Gateway în România, ca pilot pentru această iniţiativă la nivel european. A fost ales centrul din Bucureşti deoarece este cel mai mare şi are cea mai înaltă rată de dezvoltare. Programul a fost iniţiat din dorinţa de a suplini lipsa de experienţă profesională a tinerilor. „Este modul în care noi oferim o parte a experienţei noastre către generaţiile de studenţi sau proaspăt absolvenţi, pentru a-i ajuta la începutul drumului lor profesional, ţinând cont de nevoile pe care le au, dar şi de competenţele necesare în cadrul oricărui mediu de business”, spune Cristina Gîrdea, Gateway Project Manager.
Mai exact, Gateway este structurat ca o perioadă de dezvoltare, învăţare şi adaptare în cadrul GENPACT. Pornind de la ideea că mediul de business este diferit de cel universitar, a fost creat un cadru în care se îmbină clase de limbi străine cu traininguri adaptate pe domeniile pe care participanţii se pot dezvolta ulterior. Curricula include cursuri care variază de la zona financiar-contabilă, cea de achiziţii până la aria tehnică de suport sau IT. În toată perioada în care sunt participanţi Gateway, tinerii interacţionează cu angajaţii GENPACT, observă ce se întâmplă în cadrul echipelor şi primesc detalii legate de ceea ce presupune un plan de carieră şi care sunt responsabilităţile lor. Programul se desfăşoară timp de 6-8 săptămâni intensive, iar la final sunt o serie de teste, pe baza cărora se decid următorii paşi ai participanţilor în cadrul companiei.
Primii participanţi Gateway au venit în cadrul GENPACT în aprilie 2012, într-o grupă de 7 persoane. De atunci, peste 200 de tineri au participat la program, dintre care un procent de 99% a ales să continue să lucreze în cadrul companiei.
La nivel global, Gateway se axează în principal pe dobândirea de cunoştinte tehnice în diverse domenii de interes, însă în Europa, compania se bazează pe nevoi specifice. În cazul de față, decizia a fost ca la cursurile tehnice să se adauge cele de limbi străine şi acelea care ţin de dezvoltare personală.
Înscrierea în program urmăreşte paşii similari unui proces de recrutare. Candidaţii se înscriu folosind canalele obişnuite sau direct pe e-mail: [email protected]. După o scurtă discuţie telefonică, fiecare persoană va da un test lingvistic. Această etapă este obligatorie pentru a determina grupa în care va fi încadrat şi cursurile de limbă pe care va fi nevoie să le urmeze. Ultimul pas este cel al interviului.
Profilul ideal
Candidatul ideal pentru GENPACT este energic, pozitiv, orientat spre creştere, autodepăşire şi succes, după cum spune Cristina Gîrdea. Deşi Gateway este un program destinat tinerilor fără experienţă, a preluat pe parcursul timpului şi persoane care aveau deja un start profestional.
Mai jos sunt părerile câtorva din participanţii Gateway:
Simina: „Primul job după terminarea facultăţii este întotdeauna dificil. Nu ştii ce se aşteaptă de la tine, cum să te comporţi, eşti nesigur – aceste lucruri fac tranziţia de pe băncile şcolii în birou cu atât mai dificilă. Programul Gateway m-a ajutat tocmai din acest punct de vedere: mi-a dat încredere în mine”.
Amalia: „Traininguri, aprofundarea unei limbi străine, socializare şi interacţiuni cu mediul de business – aceasta este descrierea mea pentru Gateway”.
Cătălina: „Pentru mine a reprezentat mai mult decât un internship, a fost un mod prietenos de abordare a mediului de lucru corporatist şi o ocazie de aprofundare a cunoştinţelor necesare în GENPACT”.
Alte programe de dezvoltare
Promisiunea „oportunităţilor de învăţare şi evoluţie profesională” este parte din cultura GENPACT, după cum spune Crina Ilie (foto), Europe Learning & Development Lead, GENPACT.
Programele de training şi dezvoltare ale companiei pot fi grupate în trei mari categorii: trainingul structurat de proces la angajare, finalizat cu „licenţa de operare”, programe de dezvoltate a competenţelor tehnice şi de limbi străine, precum şi programe de dezvoltare managerială şi leadership.
Trainingul structurat la angajare cuprinde un modul de inducţie şi orientare în politicile, procedurile şi sistemele companiei, o secţiune care adresează „soft skills” şi componenta de training, specifică procesului în care va lucra angajatul. Acest program permite tinerilor să înceapă o carieră în domeniul financiar-contabil, chiar dacă nu au studii economice, şi să acumuleze experienţă, lucrând pe procese financiar-contabile, în servicii de achiziţii şi management-comenzi, dar şi în zona serviciilor de suport IT. Ulterior, aceste cunoştinţe şi experienţe dobândite pot fi validate prin certificări externe, inclusiv acreditări internaţionale, precum: FIA, ACCA, CIMA, calificări în Project Management şi Lean Six Sigma , cofinanţate de GENPACT sub umbrela „education@work”.
De asemenea, angajaţii au la dispoziţie o paletă largă de programe de dezvoltare continuă, prin platforma de cursuri on-line, traininguri facilitate în clasă, programe internaţionale de dezvoltare, anunţate în calendarul lunar de training. Nu în ultimul rând, cei interesaţi pot accesa platforma de dezvoltare managerială şi de leadership, cu programe ce durează de regulă 18-24 de luni, incluzând sesiuni rezidenţiale alături de colegi din alte ţări, aplicaţii practice şi proiecte cu impact în business.
Articol preluat din Revista Cariere de iunie. Pentru detalii legate de abonare, click aici