Gasca si ouale de aur (I)
Ati facut vreo legatura cu viata voastra profesionala in timp ce ati citit fabula? Poate v-ati gandit la viziunea pe termen scurt contra viziunii pe termen lung, poate la obiectivele din ce in ce mai solicitante sau poate la orele petrecute peste program pentru a primi o "medalie de aur". Si apoi inca una, si inca una… Eficient sau eficace? Ce va cer actionarii? Sau ce solicitati subordonatilor vostri? Rezultate excelente doar acum sau atat acum, cat si in viitor?
Eficacitatea inseamna obtinerea unor rezultate excelente astazi (productie) intr-o maniera care ne permite sa obtinem astfel de rezultate si maine (capacitate de productie – CP). Este echilibrul P/CP. Fiecare dintre cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace are la baza un principiu, adica o lege naturala evidenta. Principiile sunt universale, atemporale, obiective si, mai ales, nu depind de cat de mult le pretuim sau nu. Sunt intocmai legii gravitatiei. Ele pur si simplu functioneaza, independent de vointa noastra. Asa ca cel mai simplu si firesc este sa tinem cont de ele.
Principiul pe care il introduce fabula, de altfel si morala ei moderna, este urmatorul: "Pentru a mentine si a creste eficacitatea, trebuie sa ne reinnoim corpul, inima, mintea si sufletul".
Exista doua moduri de a actiona relativ la acest principiu: unul firesc, natural, celalalt fortat, artificial. Primul mod reprezinta paradigma eficace: "Ingrijesc gasca ce face ouale de aur". Al doilea, paradigm ineficace: "Ma concentrez doar pe obtinerea oualor de aur". (Paradigma: felul in care percepem, intelegem si interpretam lumea; harta noastra mentala).
Rezultatele alinierii la acest principiu sunt, pe scurt: imbunatatirea potentialului; intarirea relatiilor; cresterea rezervelor; dezvoltarea continua. Dezavantajele nealinierii la acest principiu le cunoastem – le practicam zilnic la serviciu.
Uneori ne este greu sa adoptam paradigma eficace. Va propun insa cateva intrebari ajutatoare:
"Presupuneti ca ati suferit un atac de cord in ultima luna. Cum ati aborda exercitiile fizice si nutritia?"
"Presupuneti ca tot ceea ce spuneti despre oameni va fi auzit de acestia. Cum v-ati alege cuvintele?"
"Presupuneti ca abilitatile si cunostintele voastre vor fi depasite in doi ani. Ce noi directii de invatare ati explora?"
"Presupuneti ca mai aveti doar un an de trait. Ce mostenire spirituala ati vrea sa lasati?"
A raspunde intrebarilor inseamna a gandi in Cadranul II al matricei managementului timpului (lucruri importante, dar care nu sunt urgente). Despre acesta in numarul viitor. Principiului reinnoirii continue, Stephen Covey i-a asociat cea de-a saptea deprindere: Ascute fierastraul(R). Cu alte cuvinte, nu persevera in taierea intregii paduri fara sa te opresti din cand in cand pentru a-ti ascuti ferastraul. Adica reinnoieste-te continuu din punct de vedere fizic, emotional, mental si spiritual. Respecta principiul! Nu te concentra doar pe obtinerea oualor de aur.
FranklinCovey Romania ofera training-ul "Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace – Programul original".