EXCLUSIV. VIP pentru 24 de ore la Festivalul de Film de la Cannes
Atentie! Motor! Actiune!
Dupa un drum de o jumatate de ceas pe care l-am facut in compania marii si a batranelor vile cochete, am ajuns la hotel, unde urma sa experimentam stilul de viata al unui VIP. Am fost invitati sa ne instalam intr-una dintre cele 30 de camere noi, reinventate de Marc Hertrich in stilul Art deco, am deschis larg ferestrele si am privit marea. Acest hotel a fost primul certificat Green Globe. Pont: trebuie sa incercati cremele bio de la spa-ul Sothys, situat la etajul 7 al cladirii. (Adresa Hotel Martinez: 73, la Croisette).
Un lounge vegetal si digital
Bulevardul Croazetei este un spatiu unic in care profesionistii din film vin sa lucreze si sa se odihneasca. Pe malul marii, printre celelalte loung-baruri este situat La Plage Orange (cunoscuta si sub numele de Plaja Royale). Albane Cleret si “fiicele” sale, Charlotte si Sylvie, au investit in Plaja Royale, dedicata Orange-ului pe perioada Festivalului. Meniul este semnat de Thiou – chef-ul adorat de actori. La pranz, am facut cunostinta cu ceilalti castigatori din alte trei tari: Austria, Armenia, Polonia. Am revenit la hotel unde ne-am pregatit pentru aparitia pe covorul rosu. La 18:45, am coborat in lobby si ne-am asteptat ordinea pentru masina. Pe parcursul drumului, turistii se apropiau de fiecare automobil oficial pentru a vedea ce vedete transporta.
Pe covorul rosu
Teatrul Lumiere este impresionant, spatios si cuceritor, iar red carpet-ul, red steps, sutele de blitzuri si fanii te urca la inaltime. Miercuri seara, in afara competitiei, a avut loc premiera filmului "La Conquete" (Cucerirea), o pelicula de fictiune regizata de Xavier Durringer, despre ascensiunea lui Nicolas Sarkozy (interpretat de Denis Podalydes) la presedintia Frantei, in 2007. "Este povestea unui om care cucereste puterea si isi pierde sotia", dupa cum rezuma scenaristul Patrick Rotman.
Ne-am ocupat locurile in sala si am urmarit pe ecran sosirea invitatiilor intarziati. Printre acestia, electrica Milla Jovovich. In sfarsit, echipa "La Conquete" face o poza de grup si isi ocupa locurile. Filmul incepe. Dupa trei ore(!), nu am aflat nimic nou despre Sarkozy, este exact cum mi-l imaginam de la o distanta de 2.400 de kilometri. Iar a doua zi am consultat si opinia presei franceze, deloc indulgenta: „Ce dezamagire, aceasta «Conquete»! O psihologie grosiera, zero revelatii (scenariul pare o compilatie din articolele aparute in ziare, deja citite si intelese), actori lipsiti de originalitate, o realizare pasiva”, a concluzionat unul dintre criticii de film acreditati.
Seara a continuat cu o cina speciala la Le Fouquet’s. Decorul acestei luxoase braserii infiintata la Hotel Majestic dupa anul 2001 este rosu si antologic. Meniul urmeaza doua sezoane, care sunt schimbate de doua ori pe an de Bertrand Schmitt, le chef des cuisines la Majestic.
Loverboy, la Cannes
Nimeni nu doarme pe perioada festivalului, astfel ca am mers la petrecerea ocazionata de premiera filmului „Loverboy“, regizat de Catalin Mitulescu. Lungmetrajul a fost prezentat in cadrul sectiunii „Un Certain Regard“ (Un alt film romanesc care a participat la aceeasi sectiune a fost "La source des femmes", de Radu Mihaileanu).
Gazda petrecerii romanesti a fost La Mandala, unde, pe perioada festivalului, clubul Cherie Cheri s-a instalat aici sub egida Chivas. Decor super-chic, reinventat de Antoine Dray. Free drinks, un taraf adus din Romania care a interpretat muzica live, luna, nisip si… cuceritoarea Iulia Vantur. O noapte fantastica! Mai mult – protagonistii filmului: George Pistereanu si Ada Condeescu (ii stim din „Eu, cand vreau sa fluier, fluier“).
„Loverboy“ este al doilea lungmetraj din cariera lui Mitulescu (foto sus de la premiere, credit Iulia Weiss). Scenariul urmareste povestea unui tanar „specializat“ in seducerea femeilor pentru a le plasa unei retele de prostitutie. Lucrurile se complica insa dupa ce traficantul de carne vie se indragosteste de una dintre victimele sale.
Party-ul romanilor la Cannes a durat pana in zori si a starnit curiozitatea unor tineri din Germania, Ungaria, India, Japonia si, desigur, Franta.
A doua zi, micul dejun s-a transformat in pranz. La Terrasse du Relais Martinez am profitat de ocazie pentru a-mi comanda Eggs Benedict.
Dupa late breakfest, o plimbare prin oras si o jumatate de ora pentru plaja, mare, soare. Inainte de a preda camera, ne-am relaxat in lounge-ul La Plage Orange, unde am luat parte la Spheric Experience – o experienta 3D completa.
Dupa-amiaza am zburat catre Paris. Pana la cursa spre Bucuresti, aproape doua ore de asteptare, moment de bilant al celor 24 de ore fantastice. Asa ca ne-am facut o promisiune: sa ne revedem anual la Cannes, in luna mai 🙂
Pentru 24 de ore geniale, simt sa fac si niste multumiri speciale:
In calitate de partener oficial al acestei editii, Orange a oferit cinefililor din tari precum Austria, Armenia, Polonia si Romania sansa de a participa la un concurs cu un premiu nesperat: 24 de ore la Cannes like a star si acces la premiera lungmetrajului “La Conquete” (“Cucerirea”). Este modalitatea prin care Orange Film ajunge in acest an si in Franta, cu aceeasi promisiune pusa in practica deja in 10 tari: „cumpara un bilet si-l primesti pe cel de-al doilea gratuit”. Concursul s-a desfasurat online, pe Facebook, pe parcursul unei zile. Dupa 24 de ore, am fost anuntat ca sunt fericitul castigator.
Asadar: Orange, Rozalb de Mura (dinner jacket), Adrian & Adina (invitations to Romanian party) , Edi (slim trousers and straw hat), Darius “Taraba” (party starter) & July (shoes), Monica & Yugo Neumorni (pentru libertate in alegeri), Joerg Gillenberg (my role model), Mariela Talmaciu (omul bun), Daniela Oancea (pentru empatie) si Catalin Pruteanu (pentru lobby). Dar si celor 69 de prieteni de pe Facebook ale caror voturi m-au calificat in finala concursului „Fii VIP la Cannes”.
Vezi lista completa a castigatorilor celei de-a 64-a editii a Festivalului de Film de la Cannes:
Laureatii Festivalului de Film de la Cannes 2011
Palme d'Or: "The Tree of Life" de Terrence Malick
Marele premiu al juriului: ex-aequo: "Le Gamin au velo" de Jean-Pierre et Luc Dardenne si "Once Upon a Time in Anatolia" de Nuri Bilge Ceylan
Premiul de interpretare masculina: Jean Dujardin ("The Artist")
Premiul de interpretare feminina: Kirsten Dunst ("Melancholia")
Premiul pentru scenariu: Joseph Cedar ("Footnote")
Premiul de regie: Nicolas Winding Refn ("Drive")
Premiul juriului : "Polisse" de Maiwenn
Caméra d'Or (film de debut): "Las Acacias" de Pablo Giorgelli
Palme d'Or pentru scurtmetraj: "Cross (Cross Country) de Maryna Vroda
Premiul juriului pentru scurtmetraj: "Badpakje 46 (Swimsuit 46)" Wannes Destoop
Premiile criticii internationale FIPRESCI:
"Le Havre" de Aki Kaurismaki (selectia oficiala)
"L'exercice de l'etat" de Pierre Schoeller (Un Certain Regard)
"Take Shelter" de Jeff Nichols (Semaine de la Critique)
Premiul juriului ecumenic: "This Must Be the Place" de Paolo Sorrentino
Mentiuni speciale ale juriului ecumenic: "Le Havre" de Aki Kaurismaki si "Et maitenant on va ou?"de Nadine Labaki
Un Certain Regard 2011
Marele Premiu Un Certain Regard (ex-aequo): "Arirang" de Kim Ki-Duk si "Stopped On Track" de Andreas Dresen.
Premiul juriului: "Elena" de Andrei Zviagintsev
Premiul pentru regie: Mohammad Rasoulof, pentru "Good Bye"
Cinéfondation 2011
Premiul I: "The Letter", de Doroteya Droumeva
Premiul II: "Drari", de Kamal Lazraq
Premiul III: "Fly By Night", de Son Tae-gyum
Semaine de la Critique 2011
Marele Premiu Semaine de la Critique: "Take Shelter", de Jeff Nichols
Quinzaine des Réalisateurs 2011
Premiul Art Cinema: "Les Géants" de Bouli Lanners
Premiul SACD: "Les Géants" de Bouli Lanners
Premiul Label Cinéma Europa: "Atmen" de Karl Markovics
"Coup de coeur": "Play" de Ruben Östlund