Ești broască țestoasă sau iepure? De ce mai încet poate fi mai bine
Înainte de a răspunde, voi face o mică descriere a celor două “personaje”.
Iepurele: era încrezător în propriile puteri, arogant față de țestoasă și își folosea energia la intensitate maximă, însă constata curând că trebuia să se oprească pentru a se odihni, totul culminând cu o sesiune de somn intens când a fost depășit de țestoasă.
Broasca țestoasă: dispusă să accepte provocări, perseverentă și își utiliza energia la capacitatea de care dispunea.
Deși putem discuta de două tipuri de personalități: o persoană activă ce se implică în foarte multe proiecte, curând ajungând la epuizare versus o persoană a cărei perseverență este una dintre caracteristicele principale, aș vrea sa te provoc să te gândești că în fiecare dintre noi există atât un iepure cât și o broască țestoasă.
Robin Sharma spune că “uneori ar trebui să încetinești, pentru a merge apoi mai rapid”. Cariera unei persoane poate fi caracterizată prin implicare crescută, ore petrecute mult peste program, epuizare sau chiar nemulțumire față de rezultatele obținute. De cele mai multe ori, utilizarea la maxim a energiei conduce la oprirea forțată, uneori din cauza unor probleme de sănătate sau la scăderea eficienței la locul de muncă.
Productivitatea este mai mult decât managementul timpului. Chris Bailey de la ayearofproductivity.com a petrecut 1 an studiind metode de productivitate și spune că există 3 factori principali care influențează productivitatea: gestionarea timpului, gestionarea atenției și gestionarea energiei.
Dacă gestionarea timpului reprezintă un cadru strict urmărit în corporații prin intermediul planificării, a programării întâlnirilor sau a convorbirilor telefonice dintre echipe, ultimii doi factori ar putea genera dificultăți chiar și în cele mai productive medii de lucru. Atenția este provocarea cea mai mare într-o lume în care tehnologia este la cel mai înalt nivel de dezvoltare. Totodată, energia este de multe ori neglijată. Orele peste program, lipsa somnului, alimentația deficitară și conectarea la locul de muncă, fără perioade de relaxare și repaus pot conduce la blocaj sau chiar repaus forțat, la fel ca în cazul iepurelui din fabulă.
În schimb, o atitudine ce implică perseverență și controlul energiei, precum exemplul țestoasei, ne poate duce mai repede la obiectivul nostru, evitând probleme de sănătate sau pe cele din cadrul relațiilor noastre.
Cum putem identifica dacă suntem iepure sau broască țestoasă? În primul rând prin conștientizarea “vitezei” cu care ne implicăm în activități fără să avem grijă de propria persoană. Conștientizarea este primul pas către schimbare. De îndată ce ai dubii cu privire la modul în care lucrezi, gândește-te dacă ar fi mai util pentru activitatea ta să reduci “viteza” prin renunțarea la anumite proiecte, eliminarea unor sarcini, prioritizare sau pur și simplu, o mai bună concentrare asupra sarcinilor importante.
Nu uita de metoda Pareto 80/20 care spune ca 80% din rezultate se obțin cu 20% din efortul tău. Se aplică această regulă în cazul activităților tale?
Indiferent de modul în care lucrezi astăzi, gândește-te că în final poți obține aceleași rezultate cu moduri diferite de acțiune. Dacă timpul nu îți este prieten și esti constrâns de termene, nu uita de fabula de mai sus și adu-ți aminte că cei care sunt mai puțin rapizi dar perseverenți, de cele mai multe ori sunt cei câștigători.
Costin Ciora te asteptata in fiecare luni de la ora 19:00 la Ora de Productivitate la Seneca Anticafe. Detalii pe http://www.costinciora.ro/evenimente/
Costin Ciora este Consultant în Productivitate și lector universitar doctor la ASE București. Este autorul cărții „Analiza performanței prin creare de valoare” și co-autor la numeroase articole de profil academic pe subiectul analizei economico-financiare. După mai bine de 7 ani de cercetare în mediul academic și 6 ani de antreprenoriat, Costin se concentrează în prezent pe studierea productivității individuale, intrucât după spusele sale, nivelul de productivitate al angajaților determină performanța organizațională. Este Digital Certified Coach și prin intermediul programelor sale de productivitate, contribuie la identificarea tiparelor care conduc la scăderea productivității, precum și la soluții pentru transformare. Află mai multe despre Costin Ciora pe site, pe pagina de Facebook sau pe Profilul de LinkedIn.