EMBA-ul, soluţia pentru gestionarea situaţiilor de criză
În anul 2102, Telekom l-a selectat pe Lucian în cadrul proiectului HR, Dezvoltarea talentelor, demers ce i-a oferit şansa de a urma programul. Experienţa profesională în domeniul financiar de peste 18 ani i-a permis să înţeleagă şi să aplice metodele noi de analiză a businessului. Ştia de la bun început că un astfel de program nu este uşor, ci presupune să citeşti mult pentru a aprofunda ideile teoretice dobândite. Dar până la urmă, dorinţa de a se dezvolta a primat. Drumul parcurs până la scopul propus a fost unul metodic, iar paşii au fost ancoraţi în realitatea cotidiană.
Relaţionarea este ingredientul indispensabil pentru orice idee de business, crede Lucian. Este al doilea motiv pentru care el a ales să urmeze cursurile unui EMBA. El apreciază că relaţiile interpersonale de afaceri îl ajută să îşi contureze, în mod obiectiv, imaginea realităţii actuale de business din România.
Lucian Peneş este atent la detalii şi are o gândire analitică. A absolvit ASE-ul, şi-a început activitatea profesională ca economist în domeniul serviciilor vamale şi transport internaţional. Experienţa internaţională l-a recomandat pentru poziţia de consultant financiar într-una din companiile din Big Four, PricewaterhouseCoppers. Tot experienţa de manager l-a ajutat enorm în dezvoltarea şi analizarea diferitelor studii de caz necesare absolvirii. „Un astfel de program îţi dezvoltă abilitatea de a selecta cele mai bune idei dintr-o mare de informaţii disponibile. Mai mult, te face mai puternic în gestionarea situaţiilor de criză prin dobândirea capacității de a sintetiza mult mai bine informaţiile relevante”, spune acesta.
În alegerea programului de EMBA au contat poziţia universităţii –acesta trebuia să fie în top 100 MBA–, profesorii care trebuiau să aibă o experienţă internaţională vastă şi satisfacerea nevoilor antreprenoriale. Mai mult, curricula programului ales avea în prim plan dezvoltarea strategiei unei companiei pe termen lung.
„Acest program nu este o piesă a unui puzzle despre colecţionarea diplomelor şi a atestatelor. Programul EMBA m-a învăţat să visez la scopuri înalte. A fost începutul unui nou mod de viaţă, de gândire şi de atitudine. Invariabil eşti schimbat după acest program; gândeşti mai structurat, planifici mai bine, tratezi cu usurinţă şi maturitate situaţiile de criză apărute incognito, devii mai bun. Este evident ca absolvirea acestui program îşi va pune amprenta pozitivă asupra noilor oportunităţi profesionale”, mai spune absolventul.
Timp pentru studiu versus timp liber
Lucian recunoaşte că programul „a venit” în viaţa lui pe fondul unei dorinţe acerbe de a se motiva în plan profesional şi personal. Adică simţea că stagnează în loc să beneficieze de noile oportunităţi apărute. „Recunosc că acest fapt m-a determinat să termin toate cursurile la timp. Pot spune însă că eforturile mele nu s-ar fi transformat în succes fără o implicare activă în aspectele dezbătute la cursuri şi fără mult timp acordat studiului individual. Timpul e un factor critic în parcurgerea acestui program. Cursurile îţi ocupă «cu succes» tot weekend-ul, ritmicitatea fiind de aproximativ unul două-2 weekenduri de cursuri pe lună timp de doi ani. Nu e uşor să faci faţă unui astfel de program în condiţiile în care finalizarea unui curs necesită un studiu individual de cel puţin trei – patru săptămâni”, mai spune Lucian.
Gradul de dificultate al fiecărui curs din cadrul programului precum şi munca depusa să-l finalizezi creşte exponenţial pe măsură ce programul avansează. Dar rolurile de manager, tată şi prieten l-au pus pe Lucian în situaţia de a-şi gestiona foarte bine timpul dedicat studiului. „Este evident că ai nevoie de sprijin şi înţelegere din partea familiei pentru a urma un astfel de program. Fără un echilibru real între timpul petrecut la serviciu, timpul aferent familiei şi timpul destinat studiului nu reuşeşti să duci la bun sfârşit acest program în perioada de timp cerută de universitate”, recunoaşte managerul.
Beneficiile unui EMBA
Un astfel de program te ajută să înţelegi mult mai bine atât impactul muncii tale la nivelul organizaţiei, cât şi efectele acţiunilor tale asupra celorlalţi. Mai mult, crede Lucian Peneş, „te învaţă să-ţi gestionezi mai bine resursele de timp ceea ce presupune să nu amâni pe cât posibil timpul planificat, să participi proactiv la cursuri, să studiezi individual subiectele discutate în clasă.”
Lucian îşi aminteşte că a fost atât de prins cu munca de zi cu zi cât şi cu studiul la EMBA, încât în primul weekend liber n-am ştiut ce să facă. „Brusc, aveam o gramadă de timp liber şi nu ştiam cum să-l umplu. Aveam un uşor sentiment de vinovăţie că n-am citit nimic nou pentru încă o lucrare la EMBA.”
Primul obstacol, prima reuşită
În primul an de studiu, Lucian a făcut cunoştinţă cu marketingul, o materie în care creativitatea şi inventivitatea se contrazic categoric cu rigurozitatea şi gândirea analitică impuse de activităţile financiare în care el este implicat.
„A scrie un eseu în care să aduci o valoare adăugată unui serviciu doar prin marketingul ales a reprezentat pentru mine un zid pe care cu greu l-am escaladat. Am muncit mult pentru a înţelege principiile şi substraturile unui marketing sănătos aplicat serviciilor. Programul EMBA m-a pus faţă în faţă cu domenii şi activităţi în care nu aveam experienţa profesională necesară, dar mi-a dovedit faptul că nimic nu e imposibil de urmat şi înfăptuit”, mai spune el.
Totuşi, cel mai provocator moment pe care Lucian şi-l aminteşte, l-a avut într-o vineri după-amiaza când a început cursul „Current issues in management”. În acea după-amiază a primit informaţiile şi ipotezele unui caz practic din România urmând să analizeze concret situaţia şi să ofere soluţia la problemele expuse. Până duminica seara eseul academic cu soluţia propusă trebuia să fie gata.
„Până atunci”, povesteşte managerul, „fiecare curs presupunea o dezbatare activă în clasă pe durata unui weekend urmată de redactarea unui eseu academic aferent în maximum opt săptămâni. Acum trebuia să formăm o echipă din trei studenţi şi să livrăm un eseu academic de grup unde ideile individuale trebuiau să fie congruente. Eseul era notat şi avea caracter eliminatoriu în program. Rezultatul a fost unul foarte bun, obţinut în urma unui efort de două nopti şi două zile de discuţii pe ideile propuse.”
Change Management
Activităţile de la locul de muncă sunt presărate cu multe schimbări organizaţionale. Lucian consideră că EMBA-ul l-a făcut să-şi înlocuiască atitudinea rezervată faţă de aceste schimbări cu una proactivă, de implicare în noile procese şi proceduri de lucru.
În prezent, programul EMBA îl ajută pe Lucian să aibă o gândire sistematică pentru că îl ajută să reacţioneze constructiv în condiţii de criză. În mod concret, a preluat cârma unor activităţi noi în cadrul departamentului cu rol strategic important pentru Telekom România. Evaluarea financiară a fuziunilor şi achiziţiilor în cadrul industriei de telecomunicaţii este un exemplu în acest sens.