De pe băncile facultății, într-o altfel de bancă
„Garanti Bank este unul dintre puţinii jucători din piaţa bancară care organizează programe de internship plătite. Programul Learn 2B a Banker a fost construit ca să pregătească viitorii consilieri în relaţiile cu clienţii – atât persoane fizice, cât şi juridice. Noii interni au acces la acelaşi pachet de beneficii ca şi ceilalţi angajaţi ai băncii, iar remuneraţia este peste nivelul de începător”, ne-a spus Melania Jaravete.
„Pentru prima sesiune de training, desfășurată în perioada februarie-mai 2014, din cei 950 de aplicanți au fostaleși 20 de stagiari. 15 dintre ei au fost angajați ulterior în cadrul instituției, începându-și astfel cariera în domeniul financiar-bancar. În 2015 au fost reţinute aplicaţiile a 216 candidaţi eligibili, fiind aleși 15 stagiari”, afirmă directorul de Resurse Umane.
Citește și Când banii înlocuiesc cuvintele, telefonul îl substituie pe bancher
Se așteaptă de la tinerii selectaţi să fie perseverenţi, proactivi, orientaţi spre a anticipa nevoi şi spre identificarea de soluţii şi, în fine, să înţeleagă provocarea de a fi bancher. Mai exact, să construiască conexiuni pe termen lung cu clienții, bazate pe încredere și pe disponibilitatea de a le fi alături în demersurile financiare.
Melania Jaravete, Director de Resurse Umane Garanti Bank
„Suntem siguri că vor rămâne alături de noi dacă vor aplica ceea ce învață în cele 192 de ore de teorie şi în cele 488 de ore de instruire practică. După ce vor experimenta situaţii reale şi vor interacţiona cu clienţii, vom putea evalua în mod real adaptabilitatea lor şi calitatea de bancheri”, declară oficialul băncii.
Patru luni de învățare
Programul „Learn 2B a Banker” se va desfăşura pe o perioadă de patru luni; la final, cei mai buni vor primi şi un job în cadrul uneia dintre unităţile Garanti Bank. Sesiunea de training combină teoria cu activităţile practice, care se desfăşoară direct în agenţiile băncii. Pe parcursul pregătirii, cei 15 tineri au posibilitatea de a învăța cum funcţionează sistemul bancar, de a dobândi cunoştinţe de analiză financiară, macroeconomie, contabilitate, tehnici de vânzare, dar mai ales de a aplica practic şi de a exersa cunoştinţele acumulate pentru a deveni bancheri.
Citește și Fă primul pas în cariera de bancher
„Anii de criză ne-au amintit cât de important este să ai oameni bine pregătiţi, care pot avea rezultate şi în condiţii economice mai puţin favorabile, devenind mai mult decât un simplu vânzător de produse bancare”, explică Melania Jaravete. În ultimii ani, instituția a investit puternic în dezvoltarea angajaţilor săi, în selecţia de noi colegi cu experienţă profesională solidă, adevăraţi bancheri şi – prin parteneriatul cu facultăţi de renume – în formarea viitoarei generaţii de profesionişti.
Primul pas
Dar până să ajungă să fie bancheri în adevăratul sens al cuvântului, tinerii trebuie să îşi dezvăluie aptitudinile native; vor fi testaţi intensiv, având în vedere că o parte din viitorul băncii va fi lăsat pe mâinile lor. Procesul de selecţie implică interviuri, teste şi centre de evaluare care să scoată în evidenţă competenţele de bază ale candidaţilor.
CItește și 20 de tineri fac primul pas în cariera de bancher
„Nu punem accentul pe întrebări încuietoare. Programul a fost gândit cu scopul de a identifica potenţialul tinerilor aflaţi la început de drum şi de a selecta oameni ambiţioşi, cu afinitate şi pasiune pentru domeniul bancar”, afirmă directoarea, care vede un mare plus în noul suflu adus în instituție, cumulat cu experiența solidă a seniorilor.