De ce vor managerii să fie antreprenori
Iată câteva motive posibile:
• Vor să își valorifice experiența și talentele într-o altă direcție decât cea a organizației
Oamenii din top management vor, prin mutarea din corporație, să își exerseze mai mult talentele, să își pună în aplicare experiența și pentru ei înșiși, nu doar în serviciul sistemului organizațional. Managerii care părăsesc mediul corporatist își doresc și caută, prin plecarea lor, experiențe mai vii, mai dinamice, și provocări mai interesante.
• Caută o creativitate mai mare
Un alt motiv pentru care se produce această mișcare este dorința de a avea o abordare creativă mai puternică. În organizațiile mari, e un fapt cunoscut că există proceduri, politici și structuri care ne împiedică, uneori, să luăm decizii la timp sau să punem în aplicare și acțiuni foarte îndrăznețe. Cu alte cuvinte, e dificil ”să faci elefantul să danseze”.
• Își doresc mai multă libertate
De asemenea, cei care se gândesc să părăsească organizațiile și multinaționalele vor mai multă libertate, o flexibilitate mai mare. Fie mediul nu îi mai stimulează și ei simt că pot mai mult, fie mediul este o continuă provocare, ceea ce devine obositor la un moment dat. Când lucrurile își pierd sensul mai mare – ”de ce fac eu acest lucru?” –, atunci apare opțiunea antreprenoriatului.
Cât de potrivită este, de fapt, această opțiune? Cum te reacomodezi după ce ai petrecut ani de zile într-un mediu care ți-a dat, totuși, o rigoare și o disciplină? Alegerile, preferințele și abordarea fiecăruia sunt foarte personale – ce funcționează în cazul unuia nu funcționează în cazul altuia și invers. Cert este că, în vreme ce mulți se mută spre antreprenoriat, există și persoane care se regăsesc în stilul de funcționare a unei organizații și care nu se văd făcând altceva. Niciuna dintre aceste opțiuni nu este bună sau rea în sine.
Cei care pleacă din corporații au parcurs, însă, un ciclu firesc al vieții – poate că au avut o perioadă în care au fost dispuși să facă anumite sacrificii și compromisuri, însă au ajuns în punctul în care simt că asta nu le mai servește – și că au nevoie să se asculte și să se urmeze mai întâi pe ei înșiși.
Oricum ar fi, e necesar să fii pregătit. Schimbarea nu vine fără anumite provocări noi. Iată la ce să te aștepți în mediul antreprenorial:
• Vei crea un nou sistem, de la zero
Una este să ai în spate mereu un sistem, o structură mai mare de care poți să te sprijini, alta este să începi să construiești tu, să pui oamenii în contact, să te întâlnești cu ei, să creezi un nou sistem și să-l înveți să funcționeze după regulile tale, după cum crezi tu că este bine.
În antreprenoriat, victoriile ,dar și căderile se simt mai puternic și mai personal, mai ales atunci dacă ești solopreneur.
• Premisa ”va fi ușor” nu ne va ajuta prea mult
Dacă primul gând, la plecarea dintr-o corporație, este ”va fi foarte ușor”, e posibil să fii dezamăgit și să îți creezi așteptări nerealiste. Orice învăț are și un dezvăț. Cu alte cuvinte, e bine să fii pregătit pentru un nou ciclu de învățare și de dezvoltare a ceea ce știi deja.
• E nevoie de un nou set de atitudini
Aptitudinile rămân aceleași, în cea mai mare parte, și îți sunt extrem de folositoare. Va trebui, însă, să lucrezi la atitudine. E important să fii deschis, să înveți ca un copil, să iei lucrurile de la zero cu bucurie și fără încrâncenare, fără să crezi că ”nu e normal” sau că ”nu se poate”. Chiar dacă va fi puțin mai dificil, e bine să știi că asumarea riscurilor și acceptarea ideii că azi poți câștiga și mâine poți pierde te pot ajuta să te bucuri de călătorie.
În cele din urmă, cred că oamenii care au avut succes într-un loc pot avea succes și în altul. Important este să își dorească, să fie conștienți și să nu rămână ancorați doar în ceea ce știau până atunci.
Lilia Dicu este daring executive coach. Lilia lucrează cu top manageri îndrăzneți, care conduc organizațiile prin procese critice de schimbare. Lilia Dicu deține numeroase cetificări în coaching, cele mai importante fiind acreditarea din partea prestigioasei scoli de coaching Newfield Network și certificarea ca Professional Certified Coach acordată de Federația Internațională de Coaching [ICF] – organizația numarul 1 din lume care reglementează profesia de coach la nivel internațional.