De ce au nevoie copiii de cursuri de dezvoltare personală?
Expunând copilul la situaţii şi experienţe noi, el căpătând astfel abilităţi şi capacităţi pe care îl vom învaţa să şi le aprecieze. De aceea, cursurile de dezvoltare personală în diferite domenii, precum artă, şah, comunicare, educaţie financiară, arhitectură și altele deschid copiilor calea pentru descoperirea propriilor mijloace de exprimare şi pentru valorificarea cât mai bună a potenţialului lor.
Este foarte important să ajutăm copiii să-şi dezvolte un întreg set de calităţi care include încredere în sine, autocontrol, perseverenţă, curiozitate, conştiinciozitate, abilitatea de a gândi în perspectiva sau de a se adapta la mediul în care trăieşte.
Dezvoltând aceste abilităţi încă din copilărie, ele vor fi bine asimilate, vor deveni un mod de viaţă pentru viitorul adult, un “program” după care acesta va funcţiona.
Încredere în sine, controlul emoțiilor
Copilul care e curios, experimentează, perseverează, are iniţiativă va fi un copil şi un adult cu stimă de sine ridicată, cu flexibilitate în gândire pentru găsirea soluţiilor în orice împrejurare şi atingerea obiectivelor în viaţă cotidiană.
Un copil care participă la astfel de cursuri, care e încurajat de trainer să facă lucruri noi, unde atmosfera este permisivă şi relaxantă, va avea o mai mare libertate de exprimare şi disponibilitate pentru accesarea resurselor sale creative. Practic, el va şti că totul este posibil şi va fi dispus să abordeze cu încredere diferite situaţii din viaţă, va şti că poate să realizeze orice obiectiv atât timp cât doreşte şi acţionează pentru asta.
Aş vrea să povestesc o întâmplare cu un băieţel de 10 ani, pe nume Andu, care participă la cursuri de dezvoltare personală.
Andu a fost pus într-o situaţie inedită şi provocatoare pentru un copil de zece ani. S-a petrecut anul trecut, la spectacolul de teatru pe care l-a susţinut împreună cu participanţii de la cursul de artă teatrală. În dimineaţă spectacolului am aflat cu toţii că partenerul de rol al lui Andu (cei doi jucau în rolurile principale) se îmbolnăvise de varicelă. Aşa că Andu a improvizat pe scenă, jucând toate dialogurile pe care le avea cu partenerul sau ca şi cum era vorba de un personaj imaginar. A fost artistul zilei. Cei din sală nu şi-au dat seama că ceea ce se petrecea pe scenă nu făcea parte din scenariu. Totul a părut cât se poate de natural, Andu nu a avut niciun moment de ezitare. Câţi dintre noi, adulţii, am fi făcut faţă cu brio unei astfel de situaţii pe scenă, în faţă spectatorilor?
Despre asta este vorba. Despre încredere în sine, controlul emoţiilor în situaţii provocatoare, despre asumarea de a face faţă unor situaţii limita.
Metodă de învăţare
Părinţii sunt cei care iau iniţial decizia de a-şi trimite copiii la astfel de cursuri de teatru, arte plastice, comunicare, antreprenoriat, şah, şi altele.
Copiii sunt în general dornici să facă lucruri noi, să descopere, absorb că un burete informaţii de interes pentru ei. Este foarte importantă metodă de învăţare. Este bine că la cursuri totul să se întâmple prin joc, prin exerciţii practice, metafore şi poveşti, astfel că activităţile să fie deopotrivă educative, relaxante şi distractive. Copiii au nevoie de joc pentru a învăţa.
Dezvoltând aceste abilităţi încă din copilărie, ele vor fi bine asimilate, vor deveni un mod de viaţă pentru viitorul adult, un “program” după care acesta va funcţiona, cu abilităţile, convingerile şi valorile sale care-i vor asigura o viaţă de succes în relaţiile interumane şi profesionale.
Corina Tanasiciuc, Smart Education
* Smart Education organizează ateliere de parenting şi dezvoltare personală pentru copii – artă teatrală, pictură, educaţie financiară, antreprenoriat, cursuri de limba engleză şi limba germană.
Echipa Smart Education este formată din traineri tineri, care încurajează crearea unei atmosfere permisive şi relaxante, pentru a facilita spontaneitatea, libertatea de exprimare a copiilor şi mai ales accesarea resurselor lor creative. Copiii învaţă să relaţioneze eficient într-un grup, să îşi depăşească emoţiile, devenind mai încrezători, şi descoperindu-şi talentele.