De ce ar fi bună o doză de egoism
Jim ne învaţă în cartea „De profesie OM” să fim egoişti, în sensul că orice bine pe care îl faci altcuiva, ţi-l faci ţie! Îi iertăm pe ceilalţi ca să ne eliberăm pe noi. „Atunci când eşti furios, e ca şi cum ai bea otravă sperând ca altcineva să moară”. Totul poate fi privit din perspectiva egoistă, chiar şi atunci când îi ajuţi pe alţii, de fapt, capeţi lecţii de viaţă. Reducând furia şi stresul nu faci decât să îţi prelungeşti viaţa şi sănătatea şi să eviţi Karoshi (moartea prin suprasolicitare). Schimbarea paradigmei în care trăim ne poate face „nemuritori”.
Cartea debutează cu o poveste impresionantă despre un lustrangiu de culoare, în vârstă de 72 de ani, care îşi vedea viaţa şi meseria altfel decât majoritatea. El era fericit şi împlinit, şi afişa acest lucru tot timpul, atrăgând astfel mai multă fericire şi performanţă. În acestă epocă în care suntem obsedaţi de muncă, de titulaturi, de business şi în care tindem către o uşoară dezumanizare, exemplul unui lustrangiu care se autointitulează „technician în piele” impresionează prin simplitatea sa şi printr-un Weltanschauung (viziune comprehensivă asupra lumii şi vieţii-n.r) care duce la pace interioară şi fericire de invidiat.
„Omul Profesionist” este, în viziunea scriitorului, acela care ştie cum să-şi gestioneze emoţiile, trăirile, dorinţele şi munca, trăindu-şi viaţa cu adevărat şi generând un anumit impact în jurul său.
A te simţi mai împlinit
Am fost plăcut surprins să văd că subiectele sunt tratate dintr-o perspectivă ştiinţifică şi nu una de tip „spirală”, cu „energii” care se pogoară asupra noastră. Exemplele şi citatele emoţionează printr-o notă foarte contrastantă, pornind de la povestiri despre Budha şi continuând cu citate din melodiile formaţiei U2 sau filme cu Denzel Washington. Autorul pune un accent deosebit pe legătura dintre minte şi corp, arătând că orice gândim ne influenţează organismul, comportamentul şi simţirile…
Citiţi articolul integral pe hrmanageronline.ro.