Cum sa-ti pastrezi motivatia chiar si atunci cand simti ca nu mai poti
Din pacate, avem si perioade mai proaste, cand parca nimic nu merge cum ar trebui. Simtim ca, desi ne straduim, desi facem tot ceea ce credem noi de cuviinta, nu ajungem mai aproape de ceea ce vrem. Si pare ca nimic nu se schimba de la o zi la alta.
Asa cum e omeneste, devenim frustrati si nu este decat o chestiune de timp pana cand ajungem in momentul in care vom tranti usa in urma noastra si ne vom da batuti. Ideal ar fi sa nu ajungem acolo… Atunci cand parcurgem aceste perioade nefaste, este foarte important sa ne mentinem motivatia, chiar daca simtim ca nu mai putem.
Indiferent de scopul maret pe cale il avem, trebuie sa ne amintim mereu ca, fara motivatie, vom avea parte de o calatorie care se va termina mult prea devreme ca sa faca o diferenta.
Stephen Key, co-fondator al inventRight si colaborator la Entrepreneur.com, a gasit o metoda ca sa ramana motivat chiar si atunci cand si-ar fi dorit sa renunte. Metoda lui este o strategie in sase pasi:
1. Trebuie sa-ti hranesti sufletul. Mai concret, nu trebuie sa renunti niciodata sa faci ceea ce iti place pentru ca poti sa te folosesti de starea buna pe care o ai dupa ce faci ceea ce iti place ca sa faci si alte lucruri.
2. Nu pierde din vedere imaginea de ansamblu. Motivul este simplu: atunci cand ai plecat la drum si uiti directia in care trebuie sa ajungi, exista posibilitatea sa te pierzi pe drum.
3. Nu ezita sa ceri ajutor. Atunci cand ceva nu merge, nu-ti bate capul de unul singur. Daca nu ai reusit sa-t dai de cap unei probleme stringente pe care o ai, cere sfatul cuiva in care ai incredere.
4. Gaseste inspiratie, fie ca este vorba depre carti care nu doar o data te-au inspirat, despre muzica care iti place, despre o noua formatie in versurile careia te regasesti sau despre oameni care te inspira.
5. E important sa ai un hobby. In afara de munca, ce te face fericit? Daca nu gasesti un raspuns la aceasta intrebare, inseamna ca ai o problema pe care trebuie s-o rezolvi rapid. Viata inseamna mai mult decat munca.
6. Da inapoi. Din cand in cand, nu te mai concentra doar asupra ta. Fa pe cineva fericit, ajuta pe cineva, doneaza timp sau bani. Atunci cand iti pierzi motivatia, filantropia este raspunsul!
Intr-un alt articol, publicat de Forbes, autorul Siimon Reynolds recomanda un alt set de sfaturi.
1. Trebui sa faci un legamant serios cu tine insuti pentru atingerea excelentei personale;
2. Aminteste-ti in fiecare zi care sunt punctele tale forte;
3. Trebuie sa te vezi ca pe o forta de neoprit;
4. Trebuie sa te feliciti in fiecare seara.
Sfaturi despre cum sa ne pastram motivatia gasim si pe site-ul Quickbase.intuit.com, de unde aflam ca este foarte important sa nu ne concentram asupra mai multor obiective in acelasi timp, ci doar asupra unui singur obiectiv.
La fel de important si util este sa ne alegem obiective reale si sa nu uitam ca, in timpul unei zile de munca, trebuie sa facem si pauze. Daca nu reusim de unii singuri, trebuie sa stim sa cerem ajutor si, de ce nu, sa ne inscriem intr-un grup de sprijin. Mai mult, daca mediul in care lucram nu este unul benefic, atunci cel mai bine ar fi sa-l schimbam. Nu in ultimul rand, ca sa ne pastram motivatia, trebuie sa ne cream mereu ceva pe care sa-l asteptam cu interes!