Cum să NU munceşti ca să îţi meargă businessul
Când alegi să fii antreprenor, totul se schimbă. Vei avea o direcţie, mai multă autoritate şi mai multă libertate. De asemenea, vei avea mai multă responsabilitate pentru deciziile şi obiceiurile tale.
Nu numai că acţiunile tale vor avea un impact mare asupra sănătăţii şi viitorului afacerii tale, dar vor deveni un set de exemple demne de urmat pentru oamenii cu care lucrezi şi un set de bune practici pentru întreaga organizaţie, arată entrepreneur.com.
Aşa că înainte să faci pasul către antreprenoriat, asigură-te că scapi de următoarele obiceiuri de muncă proaste.
1. Nu-ţi planifici ziua sau săptămâna
Poţi scăpa fără o planificare anume la un job oarecare, însă ca antreprenor, dacă priorităţile tale nu sunt clare, nu vei fi niciodată în stare să construieşti un business durabil. În fiecare zi, în fiecare săptămână oragnizează-ţi activităţile în ordinea importanţei.
2. Răspunzi la mailuri de îndată ce le primeşti
Răspunsurile prompte sunt întotdeauna un lucru binevenit. Totuşi, să răspunzi la mailuri toată ziua reprezintă o cale ineficientă de a-ţi organiza activităţile. Planifică-ţi proiectele şi activităţile în avans şi nu lăsa ca mailurile pe care le primeşti să-ţi distragă atenţia mai mult decât trebuie.
3. Comunici ineficient
Mailurile sau comunicarea făcută ineficient în întâlniri pot cauza o înţelegere proastă a mesajului transmis. Uneori chiar dau dureri serioase de cap şi pot pune o amprentă neprofesionistă asupra imaginii afacerii tale.
Îmbunătăţeşte-ţi abilităţile de comunicare acolo unde crezi că este necesar. Nu te grăbi atunci când transmiţi un mesaj şi acordă atenţie cuvintelor pe care le foloseşti.
4. Nu iei niciodată pauze
De multe ori pare o idee bună să munceşti chiar şi în timpul pauzelor din moment ce ai una sau două ore. Totuşi, munca continuă, chiar şi atunci când ar trebui să te odihneşti, îţi afectează productivitatea şi psihicul.
Ca antreprenor, e mai bine să lucrezi eficient timp de 6 ore decât 8 ore încontinuu, dar cu riscul de a te obosi prea tare.
5. Procrastinezi
Poate că eşti liniştit când ştii că ai un proiect de predat la un job normal, însă ca antreprenor, procranistarea nu prevesteşte decât lucruri neplăcute. Dacă nu te poţi descurca singur, încearcă să delegi pe cineva.
6. Nu spui niciodată NU
În mediul corporatist, cuvântul NU este tabu, iar obiceiul de a spune DA la orice pare o regulă de a evolua în carieră. Dar când eşti antreprenor, trebuie să te obişnuieşti să spui NU. Nu orice client trebuie reprezentat de firma ta. Nu orice candidat care se prezintă pentru un job în compania ta trebuie angajat. Nu orice idee trebuie urmată.
Aceste obiceiuri, şi suntem siguri că lista poate fi completată, nu-ţi vor distruge neapărat businessul, dar pot avea efecte nefaste în timp asupra productivităţii angajaţilor şi dezvoltării companiei, arată entrepreneur.com.