Cum să fii un bun manager de producție
În tot acest iureș al dezvoltării producției industriale și al managementului operațional, România și-a scris propria istorie, ancorată mai mult sau mai puțin în realitățile economiei globale.
Înainte de anul 1989, în România, poziția de Director de Producție sau Șef de producție era ocupată de un inginer, absolvent al unui institut politehnic. Competențele lui erau dezvoltate pe băncile studenției în mod teoretic, fără o legătură certă cu realitatea producției. De fapt, până în 2012, poziția de manager de producție a rămas tot apanajul specialiștilor cu pregătire tehnică.
Acum 2-3 ani, nu existau traininguri specializate pe segmentul de management industrial. În ultima perioadă, o serie de companii au investit în dezvoltarea resurselor umane din sfera producției, iar ca rezultantă a acestei strategii, competențele manageriale ale specialiștilor tehnici au început să capete un nou profil. Un bun manager de producție este în același timp: un excelent tehnician, un fin cunoscător al procesului de fabricație, un bun comunicator, deține noțiuni financiare solide și stăpânește instrumente manageriale din domeniul planificării, organizării și controlului.
Managerul de producție sau managerul tehnic are o misiune foarte importantă. El este în măsură să obțină cele mai bune produse, cu costuri cât mai mici. De aceea, trebuie să fie foarte bine pregătit. La începutul acestui an, am adus la București cursurile uneia dintre cele mai prestigioase universități din Germania, Universitatea din Reutlingen. Training-urile se adresează antreprenorilor, oamenilor din sectorul de producție, tuturor persoanelor cu inițiativă care vor să înțeleagă mai bine managementul industrial.
Convingeri eronate din procesul de producție:
- Volumul producției e generat de performanța utilajelor și experiența personalului. De fapt, modul în care managerul de producție gestionează procesele tehnice este un factor cheie;
- Defectul de producție dispare odată cu remedierea acestuia.
- Cu siguranță, problema se va repeta;
- Performanța managerului de producție este individuală. Dimpotrivă, influența factorilor de mediu externi și interni este decisivă;
- Nu există comparație între companiile de producție pentru că operează în segmente diferite. Greșit, există benchmarking-uri;
- Managementul costurilor este responsabilitatea departamentului financiar și a conducerii executive. Eronat, managerul de producție are un rol esențial.
Ligia Neacşu este CEO al companiei de training BestSmart.