Cum putem recunoaşte un lider – Eveniment Cariere 200
Leadership-ul se poate învăţa, crede Péter Barta, CEO al Fundaţiei Post Privatizare. Se poate învăţa la fel ca mersul pe bicicletă, dar acest proces de învăţare pleacă din momentul în care eşti pregătit să devii lider. Trebuie să-ţi descoperi calităţile şi minusurile, să ştii mereu ce trebuie să îmbunătăţeşti. Péter spune că ideea de leadership se asociază cu ideea de a conduce oameni. Însă, leadership-ul nu presupune neapărat să conduci oameni, ci să te foloseşti pe tine însuţi, ca pe un instrument care mişcă lucrurile, care acţionează. Indiferent că asta înseamnă să-i mobilizăm pe ceilalţi, prin experienţă şi cunoştinţele pe care le avem sau pur şi simplu să rezolvăm noi anumite sarcini. Péter crede că, în România, liderul adevărat este deseori confundat cu oratorul talentat, însă această calitate nu este suficientă pentru a mobiliza oamenii şi companii. Însă liderii nu sunt autentici dacă vorbesc prea mult şi nu sunt capabili să se dea pe sine ca exemplu. Un lider adevărat, pentru Péter, este cel care vorbeşte mai puţin, dar vorbeşte prin puterea exemplului.
Totuşi, retorica este foarte importantă, ca stil şi conţinut deopotrivă, crede Ştefan Liuţe, CEO al companiei de branding Storience, prezent şi el la eveniment. Şi este o mare greşală să le ignorăm. Ştefan crede că e uşor să identifici un lider adevărat dacă ai acces la oamenii lui şi observi climatul din organizaţie. Simpla imersiune într-un mediu nou ne poate spune în câteva secunde dacă acolo este un lider care-i motivează cu adevărat. Ştefan a pus accentul şi pe mediul ambiant, spunând că până şi lumina dintr-un birou sau gradul de ordine/dezordine, cum se comportă secretara, ne pot spune multe despre leadershipul locului.
Mai multe poze de la eveniment puteți vedea aici sau pe pagina noastră de Facebook.
Este mare lucru să vorbeşti bine, dar şi mai important este să faci ceea ce spui, crede Teodora Migdalovici, fondatorul platformei de branding personal me.alchemy şi ambasadorul Cannes Lions în România. Cultura noastră balcanică ne face să vorbim şi să promitem mai mult decât facem. Teodora, care declară că-i place să înoate împotriva curentului, spune că şi pentru ea, obişnuită până la un punct cu sistemul românesc de învăţământ, a fost un efort foarte mare să pună pe picioare o şcoală de publicitate care a reuşit să propulseze tinerii pe pieţele internaţionale foarte competitive. Practic, a fost un moment în care şi-a dat seama cât de important este să te apuci efectiv de treabă. Pentru ea, un lider adevărat este acela care reuşeşte să devină la un moment dat atât de bun, încât ajunge să nu mai poată fi ignorat de ceilalţi.
După discuţia pe care au purtat-o invitaţii noştri, moderată de redactorul-şef Daniela Oancea, seara a continuat cu o serie de momente artistice, o tombolă şi servirea unui tort aniversar. Pentru că petrecerea aniversară de aseară a fost posibilă prin bunăvoinţa câtorva oameni, vrem să adresăm mulţumiri gazdei care ne-a pus la dispoziţie spaţiul de întâlnire Jubilé Ballroom Primăverii, precum şi preparatele culinare. Nu în ultimul rând, mulțumim minunatului cvartet de coarde Passione, care ne-a introdus în atmosferă şi ne-a instalat starea de bine. Pentru intermezzo-urile dansante datorăm încă un rând de aplauze Ancăi Raluca Niță (dans contemporan combinat cu balet) și campionilor naționali la salsa – Adrian Popiță și Suzana Deak, antrenori ai sălii de fitness BebGym.
Tortul ediţiei cu numărul 200 a fost special creat pentru noi de Cookie Jar, iar Casa Panciu ne-a oferit o degustare de vinuri pe tot parcursul serii. Mulţumiri speciale prietenilor noştri de la Sensi-Blu pentru voucherele-cadou, firmei Yokko cea care a asigurat ţinuta moderatoarei, şi Tria-Alfa pentru minunatul set de bijuterii care a fost câştigat prin tragere la sorţi în cadrul tombolei de la final. Ambianţa sonoră a fost asigurată pe tot parcursul serii de Prinsart – adică de SuperDj.