Cum atragi timpul de partea ta
De citiva ani buni, reusesc sa fac pace cu timpul. Evoluez frumos in aceasta directie si deja am inceput sa simt instantaneu ce are si ce nu are sens in planul meu – pe termen lung, mediu sau scurt. In aceasta lume in care informatiile, alternativele si tentatiile sunt nenumarate, este esential sa stim exact ce are sens si importanta pentru fiecare dintre noi. Expertii in dezvoltare personala sustin ca este recomandat sa ai: 3 obiective pe termen scurt (zilnic), 3 obiective pe termen mediu (1 -2 saptamini), 3 obiective pe termen lung (6 luni – 1 an) si evident 3 obiective pentru intreaga viata.
In ultimii ani, am invatat sa traiesc avind acest tip de obiective bine gandite si purtate permanent in subconstient. Acest demers m-a determinat sa evoluez, sa vad oportunitati si sa gasesc solutii si oportunitati. In acelasi timp, am atins unele obiective ceva mai repede decit am estimat initial, fapt pentru care le-am redefinit la un alt nivel si sub o alta forma.
Atunci minte si inima ta stiu incotro te indrepti, inveti sa prioritizezi si iti creezi obiceiuri pe termen lung. Daca traiesti „de azi pe maine” si nu iti acorzi acest timp atit de pretios, ai sanse mari sa fii permanent ocupat si sa nu apuci vreodata sa realizezi ceea ce iti doresti.
Ce ar trebui sa ai in minte in fiecare zi, pentru a atrage timpul de partea ta si a-ti elibera ceva timp in agenda pentru tine si planurile tale de viata? Cum ai putea folosi timpul mai bine, tinind cont ca pentru fiecare din noi ziua are tot 24 de ore?
1. Transforma relatia cu e-mailul : e-mailul are talentul de a ne hipnotiza, astfel incit pierzi usor notiunea timpului, fascinat de acest tip de interactivitate. Practic, esti de-a dreptul sedus si simti un soi de placere aducatoare de dopamina, care te face atent si prezent in fata calculatorului. In ceea ce ma priveste, am trait multa vreme acest tip de senzatii dar cum invatul are si dezvat am un plan clar si bine definit de a ma detasa total de acest comportament si a dobindi un cit mai bun focus. Ideal, este sa rezervi un interval orar in care sa-ti citesti mesajele, dupa care sa-l inchizi si sa te concentrezi pe proiectele si subiectele importante ale zilei.
2. Sa stii sa spui „NU”. Se pare ca a spune „da” la cit mai multe cereri din partea oamenilor face parte din educatia noastra si ne creaza senzatia ca suntem oameni buni si responsabili. Pe de alta parte, pentru a putea da viata propriilor noastre vise si proiecte avem nevoie de prioritizare, timp bine alocat si focus. Prin urmare, un mesaj de tipul „lasa-ma sa ma gandesc” sau „proiectul tau este foarte interesant, insa nu am timp sa ma ocup de el personal ”- reprezinta forma eleganta de a evita un „da” spus cu prea multa usurinta si cauzator de neplaceri, dupa ceva vreme.
3. Cultiva oamenii si proiectele care iti fac cu adevarat placere. In masura in care acest lucru este posibil, este recomandabili sa elimini oamenii si proiectele care nu au sens. Spun „in masura in care este posibil” pentru ca in contextul unei organizatii, fie ea antreprenoriala sau corporatista, suntem de multe ori in situatia de a manageria proiecte cu care rezonam mai putin dar pentru care este esential sa gasim resursele interioare si a le finaliza cu succes.
Chiar si in cazul privilegiat in care ai libertatea de a alege proiectele, poate exista pericolul ca la un moment dat lista proiectelor cu care rezonezi sa fie mult prea lunga. In caz ca ai uitat, timpul este inca de partea ta. Prioritizeaza si mergi mai departe.
Noi oamenii avem capacitatea de a ne crea viata la care visam si de a face din timpul nostru un aliat. Este doar o chestiune de constientizare, organizare si dobindire de noi obiceiuri. Lucrurile sunt mai simple decit par la prima vedere !
Business Consultant, Life&Executive Coach
Rolurile asumate in cei 20 de ani munca in publicitate si marketing (produse farmaceutice si nutritie) in diverse companii multinationale (Novartis, Boehringer Ingelheim, Danone, Herbalife), cei 15 ani in dezvoltare personala si coaching si mai ales propriul meu proces de auto-cunoastere au avut un scop clar si bine definit: acela de a ma transforma intr-o fiinta autentica, care se cunoaste pe sine, are un mesaj si un rol bine asumat in societate, traind liber si responsabil in fiecare zi.