Costurile lipsei de productivitate
Ziua fiecăruia dintre noi este împărțită în 3 zone principale: dimineața (perioada dinainte de a merge la serviciu), timpul petrecut lucrând și seara (timpul după ce am terminat serviciul). De regulă, când ne gândim dacă suntem productivi sau nu, avem în minte perioada petrecută la birou, neglijând complet eficiența noastră privind obiectivele personale sau de familie. În cele ce urmează, voi prezenta câteva costuri posibile privind lipsa de productivitate pe toate planurile.
1. Costuri financiare
La nivelul indicatorilor economico-financiari, productivitatea medie orară se poate calcula, în cazul producerii efective de bunuri, prin împărțirea producției sau valorii vânzărilor (exprimate valori) la fondul de timp necesar (exprimat în ore). [1] Efortul este reprezentat de numărul de ore de lucru, în timp ce efectul este rezultatul propriu-zis.
Efectul poate fi prezentat și sub forma altor indicatori valorici. Productivitatea muncii poate fi calculată și la nivel financiar, astfel încât devine o țintă pentru creșterea productivității companiei.
Care ar putea fi costurile financiare asociate cu scăderea productivității? În cazul în care numărul de ore lucrate de o echipă nu conduce la creșterea efectului, cel mai probabil compania va trebui fie să propună ore suplimentare angajaților, fie să angajeze suplimentar. În ambele cazuri, o lipsă de analiză economico-financiară a situației productivității actuale, va genera costuri suplimentare.
2. Costuri personale
Spuneam în începutul articolului de cele 3 zone de interes din timpul unei zile. O lipsă de productivitate la nivel personal se transpune în lipsă de productivitate la birou. Mai mult, o zi petrecută la birou fără satisfacții profesionale și pasiune în respectiva activitate se va reflecta asupra perioadei cu familia (anxietate, irascibilitate sau pur și simplu o dispoziție proastă). Costurile sunt ridicate, în principal la nivelul propriei persoane. O lipsă de viziune, planificare și efort concentrat (fundamentele productivității), va determina o lipsă de sens pentru toate activitățile, implicit rezultate influențate de această stare.
Ce e de făcut? Nu sunt adeptul “rețetelor” care îți promit că “dacă faci acest lucru, vei obține acest rezultat”, ci mai degrabă adeptul „ingredientelor” pe care le poți folosi în proporția și mixul care ți se potrivește.
Câteva „ingrediente” pentru a minimiza costurile:
– Analizează situația ta actuală prin impactul stilului tău de lucru în afara și la birou. Poți face anumite schimbări în viața personală care te-ar face mai productiv? Fie că este vorba de numărul de ore de somn, de exerciții fizice regulate, de o dietă sănătoasă sau relaxare cu prietenii și familia, toate îți influențează energia și concentrarea de peste zi, implicit productivitatea.
– Găsește-ți potențialul
Citatul meu preferat este "Productivitatea este întotdeauna rezultatul angajamentului pentru excelență, planificare inteligentă și efort concentrat." (Paul J. Meyer). Unde te poziționezi tu pe cele 3 zone: viziune, planificare și concentrare? Cu siguranța o lipsă de viziune și planificare îți vor afecta începutul zilei, în timp ce lipsa de concentrare te va urmări pe parcursul zilei, creând premisele unei concluzii la finalul zilei de tipul “Ce repede a trecut ziua, și nu am reușit să fac ce mi-am propus.” Această situație va determina costuri nu doar pentru compania unde lucrezi, dar și pentru tine prin intermediul posibilităților de a avansa în carieră. Malcolm Gladwell în cartea sa Excepționalii, susține că ai nevoie de 10.000 de ore de lucru efectiv pe un domeniu pentru a deveni un expert în acel domeniu. Gândește-te la numărul de ore petrecut zilnic lucrând cu pasiune și concentrându-te pe sarcinile tale. Când vei atinge pragul de 10.000?
Indiferent de ingredientele pe care le vei folosi sau mixul acestora, pornește cu pași mici și fermi, pentru ca productivitatea ta să genereze beneficii și nu costuri.
Surse utilizate:
[1] Vasile Robu, Ion Anghel, Elena-Claudia Șerban(coordonatori) – Analiza economico-financiară a firmei, Editura Economica 2014
[2] Malcolm Gladwell – Excepționalii – Povestea succesului, Editura Publica, 2008
În data de 8 aprilie 2016, Costin Ciora organizează Trainingul de Productivitate – află mai multe aici. Acest training vine în ajutorul celor care vor să echilibreze activitățile personale și cele profesionale.
Costin Ciora este Consultant în Productivitate și lector universitar doctor la ASE București. Este autorul cărții „Analiza performanței prin creare de valoare” și co-autor la numeroase articole de profil academic pe subiectul analizei economico-financiare. După mai bine de 7 ani de cercetare în mediul academic și 6 ani de antreprenoriat, Costin se concentrează în prezent pe studierea productivității individuale, intrucât după spusele sale, nivelul de productivitate al angajaților determină performanța organizațională. Este Digital Certified Coach și prin intermediul programelor sale de productivitate, contribuie la identificarea tiparelor care conduc la scăderea productivității, precum și la soluții pentru transformare. Află mai multe despre Costin Ciora pe site, pe pagina de Facebook sau pe Profilul de LinkedIn.