Coaching pentru deruta acestor timpuri
Primul lucru pe care ar trebui sa-l constientizeze fiecare, spune Mihai Popa Radu, este faptul ca exista viata dupa aceasta criza. Aici intervine viziunea, cea mai importanta calitate pe care o poate avea un lider.
Rolul unui lider este de a se detasa de momentul prezent si de a se proiecta in viitor. "Altfel, daca te gandesti ca nu stii ce sa faci peste o saptamana, nu ai cum sa platesti salariile, de exemplu, o sa ajungi sa iti construiesti o inchisoare virtuala in jurul tau si sa autodistrugi orice urma de entuziasm si speranta".
Aceasta viziune asupra viitorului te indeamna sa iti raspunzi la cateva intrebari esentiale. Una dintre acestea este cea care te ajuta sa afli care este misiunea ta de lider. Si mai mult, in ce consta misiunea organizatiei pe care o conduci.
Acum se cern cele bune de cele rele, se face diferenta dintre acele companii care isi cunosc esenta si cele care nu o au deloc definita. Analiza trebuie sa fie cuvantul prezent pe agenda fiecaruia, pentru ca ceea ce se petrece astazi este rezultatul actiunilor noastre trecute. Nu mai este cazul sa se spuna ca e nevoie de o schimbare pe toate planurile, o readaptare: "Omul evolueaza cand are parte de suferinta. Atata timp cat iti e bine, cand ai bani, esti atat de preocupat sa traiesti in exterior, incat nu mai ai timp sa te gandesti la trairile interioare".
Din partea organizatiilor, se poate observa o stare de expectativa, constata fondatorul Seeds4Success, desi oamenii din organizatii constientizeaza ca lucrurile se schimba, fie ca vor, fie ca nu. "Coachingul functioneaza din momentul in care cineva isi doreste sau este fortat sa (se) schimbe. Altfel, e pierdere de timp si de resurse, atat a coachului, cat si a celui care a apelat la unul".
Toti oamenii trebuie sa stie faptul ca de ei depinde tot ceea ce se petrece in jurul lor. Chiar daca este mai simplu sa arunci vina pe celalalt, este foarte important ca fiecare "sa inteleaga si sa accepte ce poate schimba si ce nu schimba, si sa faca diferenta intre situatii".
Un coach ii indeamna pe lideri sa raspunda la intrebari precum "cine sunt?" si "ce vreau eu de fapt?". De cele mai multe ori, in perioade precum acestea, de criza, se intampla ca oamenii sa se regaseasca pe sine. Relatia dintre un coach si clientul sau este una deschisa, sincera. El nu sfatuieste, dar poate fi numit "sponsorul" acestui demers de regasire si readaptare.
Nu demult s-au implinit zece ani de la vizita lui Papa Ioan Paul al II-lea in Romania, ocazie cu care s-a organizat o expozitie de fotografii ale Papei. In cadrul conferintei care a deschis evenimentul, Wilhelm Danca, rector al Institutului Teologic Romano-Catolic din Iasi, a tinut un discurs care a rezumat esenta papalitatii din vremea lui Ioan Paul al II-lea si a reamintit vorbele sale adresate noua, acum zece ani: "Nu va temeti!", completand: "Cand nimeni nu ne mai spune asa ceva astazi, un indemn precum <