Citește și crește: ridică standardele. Trezește uriașul dinăuntru
Tony Robbins vrea să se asigure că cine citește această carte chiar ajunge să facă o schimbare. Așa că atacă și redefinește întregul nostru sistem de valori, reguli, credințe, identitate, ajungând la acțiuni și cuvinte. Lectura acestei cărți este o purificare pe toate etajele neuronale, pagini după pagini de revelație și reordonare.
Hai să facem o mică simulare chiar acum. Scrie pe o foaie de hârtie acele valori care au un rol activ pentru tine. Dacă faci alergie, ca mulți dintre noi, la cuvântul valori, hai să îl înlocuim cu nevoi sau priorități. Ai grijă să nu te oprești la instrumente sau la căi de împlinire a anumitor nevoi. De exemplu, familia este o cale de a ajunge la iubire sau siguranță. La fel, banii sunt o cale de a ajunge la independență, statut sau alte nevoi mai înalte. Încearcă să pui pe listă doar acele nevoi sau priorități finale. Ai grijă la ierarhia lor. Încearcă să te gândești la exemple din trecutul apropiat când ai avut de ales între două priorități și rearanjează ierarhia corespunzător. Următorul pas este lista acelor lucruri, sentimente, ipostaze de care fugi. Un fel de valori negative să le spunem. La fel, încearcă să le plasezi într-o ierarhie.
Și acum privește cele două liste. Cele mai mari conflicte interioare sau acțiuni contradictorii apar atunci când există un scurtcircuit între ele. De exemplu, prioritatea numărul 1 este succesul, însă lucrul cel mai de temut este eșecul. Vă puteți imagina cum va acționa, cum va investi, ce fel de obiective își va propune o astfel de persoană și mai ales cum va trăi când perioada de lansare a business-ului său se apropie.
Da, știu, conștientizarea e minunată, însă nu ne ajută să facem pasul înspre „mai bine”.
Tony Robbins ne ajută. El ne propune să ne gândim la cum vrem să fie viața noastră de acum înainte și cum vrem să fim noi, în viitor. Scrie pe o nouă foaie de hârtie ce elemente ai vrea să conțină această viață „mai bună”. Prima regulă în a face ceva în viața asta este să îți ridici standardele. Nu are nici un sens să trăiești cu vocea mică, cu visul în sertar și cu ochii în pământ. Ridică bărbia, îndreaptă spatele și ridică standardele. Și acum, uitându-te la visul tău, gândește-te care ar fi valorile sau prioritățile pe care ar trebui să le aibă persoana care va îndeplini acel plan. Și ce ar trebui să evite, de-a lungul călătoriei. Întoarce-te la listele tale și observă ce valori nu au sens și nu te vor ajuta să îți atingi visul. Adaugă acele lucruri care ar trebui să fie prioritare. Transformă cele mai mari frici ale tale în frici cu care să poți lucra. De exemplu frica de eșec se poate transforma în teama de procrastinare, care te-ar împinge la acțiune mai degrabă decât să te paralizeze.
Dar poate că nici asta nu e suficient. Îți mai trebuie să găsești acele pârghii, cum le numește Tony Robbins, care să te împingă spre acțiune. Poți să-ți aranjezi o alianță prin familie, printre prieteni sau colegi care să fie puși la curent cu noile tale priorități și planuri. Îi poți ruga să-ți amintească de ele de fiecare dată când acționezi ca un om care nu își va împlini visul și care alege să ducă aceeași viață care l-a dezamăgit. Îți poți construi un sistem de recompense și pedepse. Sau poți fortifica planul asociind suficientă plăcere îndeplinirii lui și suficientă durere neîndeplinirii lui. Și asta, tot scriind pe o foaie ce anume ți-ar aduce îndeplinirea planului și ce anume ai avea de pierdut dacă nu-l îndeplinești.
Recomand cartea lui Tony Robbins. E mai mult decât o carte, e un coach. Condiția este să mergi în pasul cărții și să ai un jurnal care să acompanieze lectura. Și apoi, să vrei să aibă un impact în viața ta. Așa cum spune și el în „Awaken the Giant Within” – toate seminariile și toate cărțile sunt inutile. Până te hotărăști să le folosești pe bune.
Ștefana Popa, „îmblânzitoarea de cariere”, ne propune serialul „Citește și crește”, un proiect editorial care ne dezvăluie cele mai importante cărți de dezvoltare profesională, precum și învățăturile trase din acestea.