Cine sunt premiaţii concursului naţional IT „Challenges for Programmers”?
Competiţia online dedicată studenţilor din IT&C care s-a desfăşurat în perioada 18 noiembrie – 11 decembrie, şi-a răsplătit câştigătorii. În cele 3 săptămâni, din cele peste 1.200 de înscrieri pe platforma TesteITOnline.ro au ajuns în etapa de departajare 8 participanţi care au obţinut scor maxim. Proba finală a constat în parcurgerea unui test similar cu cel din proba iniţială.
„Pentru această a doua ediţie a concursului IT online Challenges for Programmers, ne-am orientat atenţia exclusiv către studenţi, pentru a putea schiţa o hartă a competenţelor IT preexistente înainte de integrarea acestora ca ingineri absolvenţi pe piaţa muncii din România”, a menţionat Eric Gouin, manager al People Centric.
Cei 3 studenţi care s-au clasat pe primul loc în urma competiţiei au primit câte o tabletă Samsung Galaxy Tab2, care le-a fost înmânată personal de către Eric Gouin.
Cei mai buni dintre cei buni
Izabella Kosa – Câştigătoarea categoriei OOP
Zâmbitoare, deschisă, îşi ia în serios provocările pe care le acceptă. Este real interesată de învăţare şi de ce se întâmplă în domeniul IT. Studiază în prezent în anul IV la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor şi a reprezentat cu succes în concurs Universitatea Tehnică din Transilvania.
„Am intrat în competiţie pentru autoevaluare. Am prins încredere în mine după ce am văzut că am obţinut 20/20. Avantajul unui astfel de concurs online este că îţi poţi testa cunştinţele fără să-ţi distragă nimic şi nimeni atenţia. În plus, îţi poţi compara nivelul cu cel pe care îl au şi alţi studenţi, nu doar cu cei din grupa ta. Prefer testele pe calculator. În discuţia faţă-în-faţă intervin şi emoţiile, încerci să-ţi împachetezi mesajul într-un mod cât mai plăcut şi poate omiţi anumite aspecte tehnice. În schimb, dacă ai de făcut un test tehnic pe calculator, te concentrezi şi îţi poţi valorifica mai bine competenţele dobândite. Atât la facultate cât şi la angajare sunt pentru testele online”, afirmă aceasta.
Întâlnind-o pe Izabella, ceea ce te uimeşte plăcut sunt răspunsurile ei coerente, argumentate, curate. Focusată pe ceea ce consideră că este important, are o percepţie realistă asupra lucrurilor, şi transmite un respect pentru lucrurile şi oamenii despre care vorbeşte.
„Ştiu că Universitatea din Braşov nu se află pe primele locuri din clasament, dar sunt şi aspecte care o fac să fie în top”, ne-a răspuns Izabella cu referire la Topul Universităţilor conturat în urma rezultatelor din Challenges for Programmers. „Astfel de clasamente sunt intersante pentru un proaspăt absolvent de liceu”, a adăugat câştigătoarea.
Dragoş Barosan – Câştigătorul categoriei C++
Analitic, cu un bun spirit critic şi cu siguranţa celui care a aprofundat cu perseverenţă cunoştinţele într-un domeniu care îl pasionează, Dragoş îşi exprimă uşor şi clar părerile. Este în anul IV la Universitatea Politehnica Bucureşti şi şi-a dedicat din timpul liber pentru a pregăti şi susţine un laborator de C++. Implicarea aceasta i-a consolidat nivelul de cunoştinţe. „Am participat la toate trei categoriile din concurs (la Baze de date mai mult din curiozitate, pentru că nu reprezintă un punct forte pentru mine). Întrebările OOP mi s-au părut destul de uşoare, pentru C++ au fost mai multe de tipul evaluare de cod. Chiar dacă am răspuns corect la aproape toate întrebările, unele mi s-au părut neclare”, precizează Dragoș
Merită să îl cunoşti personal pe Dragoş, ca de altfel şi pe ceilalţi 2 câştigători. O interacţiune între studenţii din diferite oraşe ar permite cu siguranţă un schimb interesant de idei. „Nu cunosc nivelul altor universităţi”, ne-a spus Dragoş, care a adăugat că „schimbul de experienţă între centrele universitare este limitat în prezent. Nu ştiu dacă am concurat cu cei mai buni, dar cu siguranţă au participat şi studenţi care au bune cunoştinţe pe tematicile respective.”
Bogdan Posa – Câştigătorul categoriei Baze de date
Competitiv, cu o prezenţă pozitivă, i-a plăcut matematica şi de ani buni s-a implicat în diferite concursuri. Dovadă sunt şi cele 4 medalii obţinute la Olimpiada Naţională la Matematică şi alte câteva zeci de premii la diferite concursuri interjudeţene pe acest domeniu. Curiozitatea îl face să se implice în situaţii din care ar putea acumula noi cunoştinţe: „Da, am intrat în competiţie cu gândul acesta, să văd dacă pot câştiga. Dar la fel de important a fost să mă autoevaluez. Întrebările pentru categoria Baze de date au fost explicite şi au acoperit multe aspecte. Testele de acest tip te ajută să te şi informezi, acolo unde nu ştii răspunsul la o întrebare poţi căuta mai apoi detalii pe internet de exemplu. Înveţi lucruri noi.”
Studenţii şi masteranzii înscrişi în Challenges for Programmers au reprezentat universităţi din toată ţara. Cea mai populară categorie din concurs a fost C++. Cu toate acestea, cele mai bune rezultate s-au obţinut în cadrul probei OOP, în care 97% dintre înscrişi au răspuns corect la peste jumătate din întrebările testului respectiv. Topul primelor 3 universităţi de la această secţiune a fost dominat de prezenţa celor 2 centre din Cluj: Universitatea Tehnică urmată de Universitatea „Babeş-Bolyai”. Locul 3 a fost ocupat de Universitatea „Politehnica” din Timişoara.
Pe lângă premierea celor mai buni studenți în competiție, concursul permis realizarea un top al universităților din țară. „Am reuşit să conturăm un clasament al Universităţilor din toată ţara care, departe de a fi exhaustiv, indică totuşi tendinţe clare care merită toată atenţia şi care invită la alte acţiuni similare. În plus, Universităţile pot analiza opţiuni precum cea de a participa oficial la astfel de competiţii naţionale sau de a internaliza acest tip de evaluări”, precizează Eric Gouin.
Topul Universităţilor în funcţie de rezultate
În baza răspunsurilor primite după parcurgerea testelor din cadrul Challenges for Programmers, TesteITOnline.ro a conturat un Top 10 general care a inclus următoarele centre de studii:
- Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
- Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
- Academia de Studii Economice din Bucureşti
- Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca
- Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi
- Universitatea „Politehnica” din Timişoara
- Universitatea „Politehnica” din Bucureşti
- Universitatea din Bucureşti
- Universitatea „Transilvania” din Braşov
- Universitatea din Piteşti
Eric Gouin s-a gândit desigur să continue versiunea concursului Challenges for Programmers dedicată studenţilor. Mai mult decât atât, se gândește să organizeze o ediţie pentru inginerii cu experienţă, dar utilizând probe uşor diferite care să verifice capacitatea lor de a scrie cod. „Acest nou format este deja în lucru penru a-l lansa în toamnă inclusiv în Franţa. În acelaşi timp, punem deja bazele pentru a aborda specialiştii din Statele Unite în 2015 şi pentru a ajunge la un Challenge de talie internaţională. Ar fi cu adevărat un motiv de mândrie pentru noi ca o astfel de platformă de testare construită în România să devină ulterior un punct de referinţă internaţional.”