Cinci lucruri care te pot impiedica sa-ti atingi potentialul
1. Agenda personala
Principalul rol al leader-ului este de a genera contextul in care oamenii din echipa isi ating potentialul in prezenta sa, respectiv de a se asigura ca impactul sau rezista chiar si atunci cand el nu este in preajma. Leaderii au scopuri si agende personale. Urmarirea acestora cu inversunare poate conduce la promovarea si protejarea personala excesiva care in timp impiedica crearea acestui context.
Marius este o persoana ambitioasa si responsabila. Dupa o serie de joburi in care a livrat rezultate excelente, a preluat o divizie de customer care in care plangerile clientilor au inceput sa creasca. Plecand de la rezultatele anterioare, Marius a reusit sa raspunda intrebarilor venite de la managerii seniori, motivand ca produsul de care se ocupau era de vina. Dar cum plangerile clientilor cresteau, presiunea a crescut asupra lui Marius. Cu cat incerca sa-si salveze job-ul mai mult, cu atat trebuia sa depuna mai mult efort.
Totul s-a schimbat, in bine, in ziua in care unul dintre oamenii din echipa s-a plans de relatia cu echipa de dezvoltare de produs. Marius a realizat ca motivul pentru care clientii se plangeau era generat de relatia dificila cu aceasta echipa. Si-a indreptat eforturile de la a-si proteja job-ul, la a rezolva conflictul cu acestia. Impreuna au rezolvat problema si dupa 3 luni plangerile clientilor au scazut semnificativ.
2. Promovarea si intretinerea imaginii de sine pe care ai creat-o necesita mult timp si energie, lasand de multe ori prea putine resurse pentru business in sine.
Nevoia de a parea inteligent si priceput inhiba de multe ori invatarea de noi abilitati si impiedica managerul de vanzari sa isi asume noi riscuri.
Nevoia de a fi placut impiedica adresarea unor intrebari dificile catre parteneri si, respectiv, discutarea starii actuale a lucrurilor.
Nevoia de a parea hotarat poate descuraja feedback-ul membrilor echipei.
3. Transformarea competitorilor in dusmani
Exista potentialul de a transforma oamenii cu care nu ne intelegem in dusmani. Odata ales acest drum, costul este mare: se reduce posibilitatea de a influenta si se creeaza o spirala in care cei doi isi folosesc energia pentru a-l invalida pe celalalt, rezultatul fiind dezastruos pentru ambele parti.
Emil era Product Manager si Mihai, om de vanzari. Cei doi ar trebui sa lucreze impreuna, dar Emil nu poate suferi stilul flamboaiant al lui Mihai. Nu intelegea de ce se imbraca mereu la costum si camasa cu butoni, de ce scie cu stilou, sau de ce-si schimba smartphone-ul la fiecare 6 luni. A ajuns sa deteste stilul acestuia si, in consecinta, sa-si reduca disponibiltatea de a-l ajuta pe subiecte ce tin de produsul lui.
In acelasi timp, Mihai nu intelegea de ce Emil nu inglobeaza feedback-ul lui in dezvoltarea produsului. Sansa lor a fost creata de un zbor comun pana in Londra, la o intalnire a diviziei din care amandoi fac parte. Fiind vorba de un zborde 3.5 ore, cei doi au fost pusi in situatia de conversa si, astfel, Emil a descoperit ca stilul lui Mihai este impus de piata si de asteptarile clientilor. Daca ar renunta la smartphone sau la camasa cu butoni, Mihai ar avea un dezavantaj fata de competitori si nu ar mai fi credibil in fata clientilor.
Odata lamurita situatia , cei doi au reusit sa creeze o relatie functionala intre ei.
4. Mergi singur pe drumul tau
Cei mai multi oameni evita sa fie leaderi pentru ca implica multe schimbari si nesiguranta. Este un drum pe care de multe ori il parcurgi singur.
Dupa o serie de nopti nedormite, in cautarea unor raspunsuri pentru proiectul la care lucra, Dinu, director de IT intr-o banca, a decis sa organizeze o cina la restaurant pentru oamenii de a caror parerea tinea cont: sora lui, 2 prieteni din facultate, un prieten cu propriul business in IT.
Odata servite aperitivele, Dinu a renuntat la mandria lui si a cerut sfaturi. Radu, prietenul lui IT-ist, i-a cerut imediat sa nu-si mai faca griji pentru job-ul lui si sa incerce sa darame „silozurile” pe care le crease in organizatie.
Astfel, Dinu a impus o abordare colaborativa echipei lui in relatia cu echipa de dezvoltare de produs. Placut impresionat de rezultatul obtinut, Dinu a decis sa formalizeze aceste cine si sa se intalneasca lunar cu grupul lui de sfatuitori.
5. Asteptand aprobarea
Rabdarea si aversiunea fata de risc sunt considerate dovezi ale evolutiei individului. Ne ajuta sa ne disciplinam, sa investim timp in aflarea cauzelor anumitor actiuni, ne impiedica sa ranim alte persoane prin luarea unor decizii pripite.
In acelasi timp are si un efect devastator asupra leader-ilor in devenire pentru ca ii obliga sa fie soldati discplinati, asteptand ca un senior sa le recunoasca meritele si sa ii promoveze. Problema cu aceasta abordare este ca organizatiile puternice ii recompenseaza tocmai pe aceia care actioneaza ca niste leaderi fara a avea o pozitie de conducere.
Tiberiu Negulescu
Consultant Trend Consult