Cel mai GRAV efect al crizei economice asupra oamenilor
Deși există semne de revenire, mulți dintre oamenii care au fost disponibilizați din cauza a ceea ce americanii numesc „Great Recession” au rămas cu o teamă continuă că vor fi mereu acel angajat de care o companie se poate dispensa fără probleme.
De fapt, potrivit unui studiu citat de The Atlantic, un angajat disponibilizat ar putea avea nevoie de ani buni până să aibă iarăși încredere în societate. „Societatea este într-o stare de revenire din una dintre cele mai lungi crize economice ale acestui secol și multe discuții au avut drept temă costurile economice pe care le are și pe care le va avea. Acest studiu analizează costurile sociale ale crizei”, spune James Laurence, sociolog la University of Manchester, care a coordonat studiul.
Disponibilizările au alimentat lipsa de încredere a oamenilor
Laurence a chestionat aproximativ 7.000 de oameni din Marea Britanie ca să afle care sunt urmările psihologice ale șocului de a fi disponibilizat. Întrebarea care le-a fost pusă participanților la studiu este următoarea: „La modul general, ați spune că majoritatea oamenilor pot fi de încredere sau că nu puteți fi niciodată prea precaut când vina vorba despre oameni?”.
Răspunsurile variază între „Majoritatea oamenilor pot fi încredere”, „Nu poți fi niciodată îndeajuns de precaut când vine vorba despre oameni” și „Depinde”. Respondenților li s-a pus aceeași întrebare la vârsta de 33 de ani și apoi 17 ani mai târziu, la 50 de ani.
Citește și Criza nu s-a terminat, dar s-a sfârșit aşteptarea ca ea să se încheie
Laurence a aflat că oamenii care au experimentat disponibilizarea sunt cu 4,5% mai predispuși să nu aibă încredere în oameni. Asta chiar dacă de la acel moment dureros au trecut 17 ani. Urmările sunt și mai puternice în cazul celor care pun un preț mai mare pe locul de muncă și pe carieră. Aceștia din urmă sunt cu 7% mai predispuși să nu aibă încredere în societate.
„Una dintre cele mai șocante concluzii ale studiului este că încrederea socială a cuiva care a fost disponibilizat este afectată direct proporțional cu nivelul de implicare la locul de muncă”, subliniază Laurence.
Lipsa de încredere afectează productivitatea
Poate că nu este chiar atât de surprinzător că cei care asociază locul de muncă cu identitatea lor și cu valoarea pe care o au sunt mai sensibili la disponibilizări. Sociologul a mai aflat că experiența de a fi disponibilizat de la un loc de muncă erodează încrederea mai mult decât experiența de a fi concediat, de a nu le fi reînnoit contractul de muncă sau de a-și da demisia de la un loc de muncă din motive personale.
„Când oamenii sunt disponibilizați, se confruntă cu incapacitatea, din punct de vedere al puterii pe care o au, de a face ceva în legătură cu situația în care se regăsesc, o situație pe care nu o pot controla. Iar asta este profund nedrept”, mai spune Laurence.
Citește și O nouă Apocalipsă pe piaţa muncii? De la şomaj la prea multe joburi
Din moment ce disponibilizările nu pot fi evitate mereu, de ce să avem atâta încredere în angajator? „Există date care arată că echipele ai căror angajați au încredere unii în alții și în compania pentru care lucrează, care au moralul ridicat și o siguranță mai mare a locului de muncă sunt mai productivi, mai creativi și mai eficienți. Cu alte cuvinte, pe umerii companiilor cade marea răspundere de a cultiva încrederea în rândul angajaților pe care îi au”, mai spune sociologul.
Demisia voluntară, mai puțin traumatizantă ca disponibilizarea
Dincolo de locul de muncă, societățile care cu un nivel mai ridicat de încredere au și un nivel mai scăzut de corupție și o bunăstare individuală mai ridicată, notează Laurence. Modul în care se termină colaborarea de la un loc de muncă contează foarte mult din punct de vedere al menținerii unui climat de încredere.
Citește și Ai rămas fără job de astăzi. Cum te relansezi profesional
Cercetările au arătat că disponibilizarea voluntară – atunci când companiile care trebuie să reducă personalul le cer angajaților să demisioneze – este mai puțin dăunătoare din punct de vedere psihologic decât disponibilizarea. Laurence sugerează că acele companii care au probleme economice și se regăsesc în situația de renunța la angajați, să ia în considerare această opțiune pentru a reduce durerea pe care o simt angajați care vor rămâne fără loc de muncă.
„Să-ți pregătești angajații că s-ar putea să apară o serie de disponibilizări, să intri într-un dialog cu ei și să le oferi opțiuni de disponibilizare voluntară în etape ar putea reprezenta începutul unui lung drum de a limita efectele negative ale concedierilor. Nu ar fi o consolare completă, dar ar însemna ceva”, conchide Laurence.