Ce inseamna sa traiesti in prezent?
Ma gandeam adeseori ca in creierul meu se afla atat de multa energie incat e nevoie ca ea sa fie distribuita in mai multe directii pentru a nu exploda. Desigur, pe vremea aia nu cunosteam aceleasi concepte pe care le stiu astazi: atentie la detalii, ascultare activa, focusare.
In general, suntem atat de preocupati sa ne gandim la viitor si sa nu repetam erori din trecut incat nu mai stim cum sa traim in prezent, cu adevarat. Asta e o lectie importanta pe care o invatam la workshopurile de improvizatie! Ca astazi nu e nici ieri nici maine, dar este o zi cel putin la fel de importanta ca celelalte doua. Ca ce facem acum este cel putin la fel de important ca ce am facut inainte sau ce vom face dupa.
E important sa alocam fiecarui moment atentia noastra, cu atat mai mult atunci cand momentul implica interactiunea cu o alta persoana. Cand ascultam pe cineva, intr-o discutie unu-la-unu, o conferinta, un training, e de ajuns ca gandul sa ne fuga o secunda pentru a pierde complet sirul discutiei. Si ne concentram atat de mult sa ne dam seama ce am pierdut incat pierdem sensul vorbelor din timp real. Si de multe ori ne concentram atat de mult pe ce urmeaza sa spunem noi, incat uitam sa il mai ascultam pe celalalt.
Sunt exercitii de improvizatie care ne ajuta sa invatam sa nu mai folosim timpul cand celalalt vorbeste pentru a planifica ce urmeaza sa spunem noi ci chiar sa ascultam. Sunt multe exercitii in care participantii trebuie sa construiasca pe baza a ce spun cei dinaintea lor. E greu sa faci o poveste in care fiecare, pe rand, spune cate un singur cuvant, si fiecare are in minte scenariul propriu. Chiar imposibil.
Ce nu e imposibil insa e sa invatam sa fim atenti, sa ascultam activ, sa vedem detalii pe care poate uneori nu le observam si care ne ajuta in interactiunile noastre.
Si daca devenim eficienti in “a fi prezenti” atunci ajungem sa comunicam mai eficient, sa vedem mai usor frumusetea momentelor pe care le traim, sa obosim mai greu, sa fim mai implicati si mai antrenati in lucrurile pe care le facem.
Tu de cate ori te-ai gandit si la altceva citind acest articol?
Corina Anghel – trainer Improvizatie
http://corinaanghel.ro
http://improvizatie.ro