Ce inseamna educatia de business in contextul economic actual?
Perspectiva angajatorilor
Odata cu reducerea bugetelor in cadrul companiilor, bugetele de dezvoltare profesionala au fost printre primele afectate. In plus, in Romania, numarul angajatorilor care cauta potentiali angajati cu diplome MBA este destul de redus. “ Motivele sunt multiple, un angajat mult mai pregatit este privit ca fiind mult mai costisitor, cel putin aceasta este perceptia pentru ca in realitate acesta este mult mai productiv.” declara Peter Barta, Director Executiv al Fundatiei Post-Privatizare si membru al Board-ului VentureConnect.
Intr-o perioada economica dificila, angajarea unui absolvent al unui program MBA de top poate parea, la prima vedere, o optiune mai „scumpa” dar, pe termen lung avantajele pentru companie sunt certe, absolventii MBA aducand un plus de valoare in cadrul companiei. Desi multe companii din Romania, inca privesc cu reticenta programele MBA, numerosi angajatori inteleg avantajele pe care le aduce un angajat absolvent MBA.
La nivel national, angajatorii cauta absolventi de MBA care dobandesc o serie de cunostiinte si abilitati integrate de business, care le permit sa inteleaga si sa evalueze rapid orice tip de companie si sa ia decizii bine fundamentate. Astfel de manageri au o gandire strategica ce le permite anticipeze corect evolutia companiei in care activeaza. “Cand vorbim despre absolventi de MBA, pentru pozitii de management cautam persoane care au experienta relevanta in domeniul de activitate, in business-uri reale. Ideal ar fi ca aceasta persoana sa fi fost un manager de success in compania in care a activat inainte sa urmeze si un program MBA, astfel incat sa fie capabila sa aplice cunostiintele tehnice invatate in timpul cursurilor in situatii reale de business”, este de parere Marius Ghenea, Presedinte FIT Distribution.
De ce se inscriu romanii la programe MBA?
Conform unui recent sondaj adresat candidatilor MBA, QS TopMBA.com Applicant Survey, 63% din Romani doresc sa urmeze un program MBA pentru a avansa in cariera, pentru a ocupa o pozitie de top management, in timp ce in Rusia doar 55%, iar in Grecia doar 51%.
Maia Novolan, general manager, mai apoi antreprenor de succes, detinatoarea unei diplome EMBA – Assebus, University of Washington (2001) este de parere ca majoritatea se gandeste la perspectiva unei pozitii de top management, in momentul in care alege un MBA pentru ca, spune aceasta, “in urma unui program de MBA te simti mai increzator, mai mandru de tine si realizarile tale si mai intelligent, pentru ca ajungi sa intelegi mai bine mediul de afaceri, acumulezi o serie de cunostinte importante si iti dezvolti abilitatile manageriale dar si antreprenoriale. Te simti mult mai bine pregatit si ai incredere mai mare in posibilitatea de a reusi sa ajungi la un alt nivel.”
“In ceea ce priveste antreprenorii, acestia aleg programe MBA in vederea dezvoltarii personale care sa se reflecte intr-un mod pozitiv si in business-ul lor pe termen mediu si lung. Multi dintre acestia incep sa aplice concepte invatate in cadrul programelor MBA chiar din perioada in care urmeaza cursurile, deci se pot vedea rezultate si intr-un viitor foarte apropiat. In ceea ce priveste alegerea programelor, in afara de costuri, romanii mai au alte doua argumente: cadrele universitare (ce personalitati vor preda cursuri in cadrul programelor) si reputatia scolii de business si a programului respectiv.”, declara Marius Ghenea. Majoritatea profesorilor vin din mediul business si au legaturi academice sau de afaceri in Europa si intreaga lume, astfel incat sa asigure o puternica ancorare in realitatile economice regionale si mondiale.
Ce asteptari au dupa absolvirea unui program MBA?
In general, dupa absolvire, managerii se orienteaza catre trei optiuni: avansare in compania in care lucreaza deja, schimbarea jobului, respectiv trecerea intr-o alta companie pe o pozitie mai buna, si antreprenoriatul.
Peter Barta este de parere ca “din perspectiva lansarii unui demers antreprenorial, faptul ca esti mai bine pregatit iti confera anumite avantaje, dar acest lucru nu inseamna neaparat ca vei fi un atreprenor de succes, dar un lucru este cert, imaginea unui antreprenor fara studii sau a celor care nu au terminat nici macar o facultate este deja perimata, daca ne uitam la noile initiative lansate majoritatea au studii superioare unii chiar avand si un MBA."
Programele MBA sunt considerate o rampa de lansare pentru viitori antreprenori. In general finantatorii si investitorii cauta anumite calitati la tinerii antreprenori, pe langa aceasta numarandu-se bineinteles experienta in domeniul ales si de multe ori, o diploma MBA. In plus, acestia ajung sa dobandeasca o serie de abilitati de business management, isi dezvolta gandirea strategica si capacitatea de analiza, elemente esentiale in momentul in care vrei sa incepi o afacere. Si Maia Novolan, director general la Syscom Digital, este de aceeasi parere : “Un program MBA acopera un spectru larg de teme de business si este bine sa cunosti toate aspectele unui business daca vrei sa ai afacerea ta. Ocupam o pozitie de top management cand am inceput programul de Executive MBA. La un an dupa terminarea programului simteam ca pot sa incerc din nou sa incep un business. Am facut-o si am reusit in ceea ce mi-am propus”.
"Programele MBA au o valoare sporita tocmai pentru ca ii confrunta pe studenti cu situatii din toate ariile de management. Personal, consider ca acest demers este extrem de util in intelegerea si folosirea corespunzatoare a corelatiilor intre diferite linii de business in cadrul marilor companii. Dar ar trebui sa fie extrem de utile si pentru cei care se orienteaza catre antreprenoriat, acolo fiind clar nevoie de persoane care sa aiba o serie de abilitati de management de afaceri.”, afirma Daniela Cretu.
Perspectiva scolilor de business
Scolile internationale de business si-au aratat de fiecare data interesul pentru candidatii romani. Prin participarea la targuri educationale precum QS World MBA Tour, care va avea loc si la Bucuresti pe 27 octombrie, scolile de business cauta sa atraga catre programele MBA pe care le ofera numerosi profesionisti romani, datorita abilitatii acestora de a se integra si adapta foarte usor oricarui mediu, pentru excelenta in domeniile in care activeaza, pentru pregatirea cu care vorbesc o limba straina.
Care sunt domeniile cel mai cautate de angajatori, pe care scolile de business le acopera?
Denise Leobet, reprezentanta IE Business School declara ca: “Din ce in ce mai multi angajatori cauta profesionisti multilateral dezvoltati, care au pregatirea tehnica necesara dar si softskills.” In opinia lui Oliver Olson, director al Maastricht School of Management Romania, succesul scolilor de business de azi este dat de faptul ca acestea „abordeaza tot mai mult aspectul practic al educatiei in afaceri si mai putin latura academica. Scoli precum London Business School, , HEC Paris, IE, INSEAD, Hong Kong Univ. of Science & Technology, si multe altele sunt binecunoscute pentru legaturile stranse pe care le au cu comunitatea de afaceri, pentru focusul pe antreprenoriat, deschiderea internationala si programele de scurta durata. Iar acest trend este in continua expansiune. […] Criza financiara i-a determinat pe manageri sa se confrunte cu situatii nemaintalnite. Este absolut necesar ca liderii in afaceri sa aiba uneltele si pregatirea potrivite pentru a gasi solutii inovative la problemele cu care un business se poate confrunta”.
Nick Barniville, reprezentant al European School of Management and Technology (ESMT), scoala care va veni sa discute cu potentiali candidati romani la QS World MBA Tour, la Bucuresti, considera ca “scolile care sunt axate pe promovarea unui leadership responsabil – care se refera la dezvoltarea unor afaceri sustenabile – sunt cele care ii pot ajuta pe candidati pe termen lung. […] Pentru a maximiza oportunitatile studentilor, scolile ar trebui sa se concentreze pe identificarea de oportunitati competitive intr-un mediu de afaceri schimbat, cum sa evalueze corect investitiile intr-un mediu financiar volatil, cum sa identifice riscurile sociale si politice, si cum sa dezvolte oportunitatile de antreprenoriat, sa valorifice mult mai eficient ideile de afaceri.” Acestea se dezvolta prin cursuri ce variaza de la cele de baza ( management, finante, marketing), la cursuri de CSR, „critical thinking” sau proiecte de consultanta si simulare de afaceri.
Marius Ghenea, care este si membru al Advisory Board din cadrul Maastricht School of Management Romania observa si interesul din ce in ce mai crescut al studentilor pentru cursuri de genul „Antreprenoriat si Inovatie” sau „New Business Ventures” sustinute in cadrul programelor MBA sau EMBA de la diferite scoli de business.
Un MBA nu este un bilet gratuit catre o cariera de succes. Iti ofera oportunitatea de a rezolva provocari importante (in afaceri si la nivel social), iar odata ce iti iei un astfel de angajament, acesta aduce cu sine implinire si satisfactii.
„Daca recomand un MBA? Categoric, da. Ai un obiectiv clar stabilit, esti ambitios si consideri ca ai aptitudinile care te-ar ajuta sa indeplinesti acel obiectiv, nu ar trebui sa eziti nicio clipa, ci sa actionezi” – Maia Novolan.
Daca vrei sa afli mai multe informatii despre programele de MBA si Executive MBA oferite de scoli de business din intreaga lume, sa discuti cu studenti si absolventi de MBA si sa vezi care sunt optiunile tale in ceea ce priveste educatia de business poti merge la QS World MBA Tour, pe 27 octombrie, la Athenee Palace Hilton Bucuresti.
Reprezentantii IE, Hult International Business School, Vlerick Leuven, ESMT, INSEAD, Skolkovo Moscow School of Management si Maastricht School of Management Romania isi vor prezenta programele MBA si EMBA disponibile si vor oferi informatii despre procedurile de admitere, teste, finantari si cursuri.