Ce faci când te împotmoleşti între cariere?
Planificarea carierei nu ar trebui să fie o activitate care se face o dată în viață, în liceu sau în facultate, iar pe măsură ce înaintăm într-un loc de muncă, s-o uităm în vreun colț al minții. Aceasta ar trebui desfășurată cu regularitate, mai ales că, pe durata vieții, datele se mai schimbă, precum și opțiunile fiecăruia. Dacă privești planificarea carierei ca pe o activitate eliberatoare și nu grea, de temut sau care trebuie amânată, aceasta ar trebui să fie o experiență plină de satisfacții și pozitivă.
Trebuie să te gândești ce fac diferit oamenii care au succes în carieră. Oare să fie atitudinea? Să fie faptul că și-au planificat cariera și și-au făcut deja un plan pe care îl urmează? Important în planificarea unei cariere este și anturajul pe care ți-l formezi. Trebuie să socializezi cu oameni care îți împărtpșesc oarecum ideile dar cu care să te și poți contrazice la un moment dat. Din micile contradicții pot ieși la iveală idei de business cu foarte mare succes.
Un mic secret este că persoanele cu cariere excepționale au învățat să accepte că nu pot face pe plac la toată lumea, și-au asumat acest lucru și au avut curaj să ceară o mărire de salariu atunci când au știut că merită, au avut curaj să refuze o sarcină care nu a avut legătură cu jobul și au știut să caute ceva mai bun pentru că au știut că pot mai mult.
Perseverența este iarăși una dintre cheile succesului profesional. Persoanele care sunt perseverente au o capacitate remarcabilă de a învăța din propriile greșeli, de a schimba strategia când este cazul și de a continua să acționeze pentru a-și atinge țelurile.
Iată câteva sfaturi pentru o carieră de succes de la Dr. Randall S. Hansen, fondatorul Quintessential Careers:
1. Mulți dintre noi au programări la medic și fac o mulțime de lucruri planificate, inclusiv plecarea în concediu. Atunci de ce să nu planifici și cariera? Găsește o zi sau un weekend o dată pe an sau mai des, dacă simți nevoia, pentru o schimbare majoră în carieră. Refugiază-te undeva și blochează tot ceea ce îți distrage atenția, încât să ai suficient timp să te concentrezi la ceea ce vrei cu adevărat. În viața ta. În acest fel, vei fi mai bine pregătit pentru depășirea dificultăților, îți vei clarifica incertitudinile și te vei simți mai sigur în alegerea direcției pe care vrei să o imprimi carierei tale.
2. Alocă un timp pentru a reflecta și revizui pașii anteriori pe care i-ai făcut în carieră. Marchează eventuale greșeli pentru a fi sigur că planificarea actuală este fără cusur. Pune-ți întrebări de genul: Sunt mulțumit de calea mea? Aș fi putut face lucrurile mai bine? Ce aș schimba pe viitor?
3. Gândește-te la ceea ce-ți place și ceea ce-ți displace. La nevoile și dorințele tale. Schimbarea este un factor de viață și totul în jurul nostru se modifică. La fel ca simpatiile sau antipatiile noastre. Astfel, ceea ce ți-a plăcut să faci acum doi ani poate să-ți aducă nemulțumire acum. Fă o listă cu două coloane. Ce-ți place și ce-ți displace. Apoi utilizează această listă pentru a examina locul de muncă actual și cariera. Dacă te regăsești mai mult în coloana cu lucrurile care îți plac, ești încă pe un drum care și se potrivește. În caz contrar, este momentul să iei în calcul analizarea unei noi cariere. A unui nou loc de muncă. Vrei să faci o diferență între ceea ce a fost și ceea ce va fi? Vrei celebritate? Independență financiară? Caută motivele care te conduc la un sentiment de succes și fericire.
4. Analizează-ți hobby-urile. Deși poate părea ciudat să-ți ocupi gândurile cu examinarea activităților non-muncă, nu este câtuși de puțin. De multe ori, hobby-urile și preocupările extra-job îți pot oferi o perspectivă bună pentru cariera viitoare.
Un exemplu extraordinar este celebrul pictor Paul Gauguin. Un om de afaceri de succes, care picta în timpul liber. Încurajat de un artist, a aruncat o privire mai serioasă la hobby-ul său și a decis că trebuie să-și schimbe cariera. Dragostea de pictură l-a făcut să renunțe la un trai lipsit de griji, pentru a duce o viață exotică în regiuni îndepărtate și neexplorate ale lumii, dar în care își putea realiza visul.
5. Majoritatea oamenilor nu țin o evidență foarte bună a realizărilor de muncă și apoi, în momentul când își caută un loc de muncă, se luptă să creeze un CV puternic. A ține o evidență cu realizările tale din trecut nu este numai util pentru construirea CV-ului, dar și pentru planificarea carierei.
6. Trece-ți în revistă abilitățile. Există competențe transferabile și fiecare loc de muncă solicită un set de astfel de competențe, așa că nu e bine să te împotmolești doar în titlurile locurilor de muncă. Privind dincolo de acestea, o să constați că ai și tu aptitudini care ar putea fi aplicate în cariere diferite.
Ce mai aștepți? Fă o pauză și gândește-te la noua ta carieră!