Care sunt diferenţele dintre MBA şi EMBA
Programele de MBA şi cele de Executive MBA au uneori un curriculum similar, dar formatul de clasă și cerințele de admitere variază.
De obicei, candidaţii pentru un program Executive MBA trebuie să aibă cel puțin cinci ani de experiență profesională. Programele de EMBA sunt concepute pentru a satisface nevoile managerilor de nivel superior. Candidații sunt adesea evaluaţi pe baza valorii adăugate pe care o vor aduce programului. În cele mai multe cazuri, testul GMAT nu este necesar.
Candidaţii programului de MBA nu sunt obligaţi să aibă experiență de lucru (sau minimă), dar aceştia trebuie să susţină testul GMAT. O diplomă de MBA este în esență echivalentul unei diplome de management general.
Formatul de la clasă diferă, de asemenea, între cele două programe. La un MBA, studenţii aleg, de obicei, clasele pe care le vor urma în fiecare trimestru. Într-un program de Executive MBA, studenții de multe ori au cursuri fixe, participând cu aceiași colegi pe toată durata programului.
Mai mult, în timp ce programele de MBA full-time durează între 12 și 28 luni – studenții care optează pentru un program de MBA part time pot avea la dispoziţie şi trei sau patru ani pentru a absolvi –, EMBA-ul este conceput pentru a fi realizat în doi ani, în timp ce participanţii lucrează în zona de middle management sau top management.
În fapt, la EMBA există mai puţine ore de clase şi networking, dar atunci când se adaugă studiul individual și lucrul acasă, se poate vorbi despre același timp petrecut ca la un MBA. Unii oameni percep un EMBA ca pe un MBA-lite (MBA pentru elite), dar asta nu este deloc adevărat.
Ceea ce diferă cel mai mult, în termeni de timp petrecut în sala de clasă, este programarea. Pentru a face faţă joburilor și obligațiilor personale ale studenților, majoritatea programelor EMBA încercă să reducă la minimum programarea cursurilor în timpul săptămânii de lucru. Asta timp ce unele la MBA-uri se ţine cont mai puţin de aceste situaţii.
Studenții care merg către un MBA au licență în comerț sau alte domenii, dar cei mai mulţi sunt în căutare de abilități și cunoștințe necesare pentru a lucra în management, iar ofertele de curs sunt concepute în acest sens, respectiv predarea resurselor umane, marketing-ului, operațiunilor și a altor subiecte de acest tip, de bază. La EMBA, managerii au alte nevoi, pentru a avansa dincolo de aceste niveluri.
Avantajele şi dezavantajele programelor
1. Ratele de acceptare la un EMBA sunt mai mari decât ratele de acceptare la un MBA (cu unele excepții).
2. Nu vrei să te deranjezi să susţii GMAT-ul? Ești norocos, multe programe de top EMBA nu cer candidaţilor să dea testul GMAT. (Și chiar dacă au nevoie de acesta, scorurile lor preconizate sunt mai joase decât cele așteptate pentru programele de MBA de top.)
3. Poți continua să lucrezi în timp ce urmezi un Executive MBA. Aproape toate programele EMBA sunt programe part-time care îţi permit să faci naveta la clase seara sau în week-end, astfel încât să îţi poți păstra jobul și viața de familie.
4. Dacă ai peste 30 de ani sau chiar peste 35, s-ar putea ca studenţii mai experimentați, întâlniţi în programele EMBA, să îţi permită să afli mai multe de la ei decât dacă ai fi fost într-o clasă cu elevii de MBA full time, care sunt, de obicei, pe la 20 şi ceva de ani şi au alte interese.
5. Dacă lucrezi full time şi studiezi part time, făcând naveta între cele două, nu prea mai ai mult timp şi pentru altceva. Pune şi activitățile de familie în ecuație și îţi va fi greu să găseşti timp şi pentru a respira. Ei bine, nimeni nu a spus că să termini un EMBA sau un MBA va fi uşor.
6. Mulţi recrutori de top privesc EMBA-ul ca pe un MBA mai avansat, dar preferă candidaţi mai tineri care au absolvit un program de business mai riguros, full time. Deși ar putea fi cea mai bună opțiune pentru tine, ca un profesionist la mijlocul carierei, nu poți ignora acest dezavantaj.