Când timpul nu ajunge, dar vrei specializări de elită
Cu două specializări de tip MBA – Process and Project Management – Wirtschaftsuniversität Wien şi Marketing University of Ottawa, HEC Montreal, Ilie Drăgan coordonează din 2011 proiectul TEBA – Trans European Business Academy, gândit pe structura de calitate şi nivel informaţional al unui MBA de ţinută, dar cu avantajul concentrării informaţiei pe o perioadă redusă de timp. Povestea din spatele TEBA este simplă, la fel şi motivaţia. „Un concept educaţional destinat celor din middle şi top management care doresc să-şi îmbunătăţească performanţele profesionale, celor care vor să fie cu un pas înaintea competitorilor prin avantajul pe care doar informaţia ţi-l poate da”, spune Ilie Drăgan.
Academia organizează sesiuni de pregătire de scurtă durată, în care profesori şi specialişti din diverse domenii facilitează dezvoltarea cursanţilor, utilizând metode de pregătire specifice marilor centre universitare. „Ne-am propus să oferim specializări jucătorilor din business-ul românesc, dar într-o etapă ulterioară, ţintim publicul din centrul şi estul Europei”.
O astfel de formulă, cu profesori din elita universitară internaţională, care să ţină cursuri concentrate nu este lucru uşor.Totul a plecat de la un anume raport cu timpul pe care îl au antreprenorii şi managerii români. Sunt oameni foarte ocupaţi, care îşi doresc în mod autentic un upgrade de informaţie, dar nu au neapărat vreme să parcurgă lecturi elaborate sau să urmeze cursuri de unul sau doi ani – adică durata clasică a unor MBA-uri. „De fapt, atunci când am gândit profilul TEBA, am pornit de la realităţile audienţei noastre – nevoie de specializare, aspiraţie pentru informaţie de top, lipsa de timp”.
Subiecte studiate şi formatori? Nimic mai cursiv şi interesant. Au fost alese subiecte relevante pentru mediul de business românesc. Temele cursurilor TEBA acoperă discipline cu care orice antreprenor e bine să fie la zi. „Este vorba despre negociere, tendinţe în comunicare, managementul programelor sau managementul inovaţiei. Am selectat deopotrivă profesori români şi străini asociaţi cu instituţii internaţionale de elită”.
Cu o istorie strălucită care începe în Franţa anilor 1900 şi continuă până astăzi, prin celebrarea unor parteneriate de prestigiu în SUA, Asia de Sud-Est şi India, cu studenţi aparţinând unui număr de peste 30 de naţionalităţi, Essec este una dintre platformele internaţionale de elită. „Essec ne-a devenit aliat în demersurile de specializare ale vârfurilor din business-ul Est European. Cotată ani de-a rândul de către Financial Times în topul companiilor specializate în educaţia executivilor europeni, Essec aduce competenţa profesorilor de talie globală în faţa unei audienţe care înţelege importanţa unei şcoli de top pentru integrarea profesională în structuri de tip corporate sau în demersuri de antreprenoriat. La rându-i, Cannes Lions e cea mai complexă platformă internaţională dedicată studiului şi recompensării creativităţii în comunicare”, afirmă Drăgan.
PMI, Cannes Lions, IRENE (The Institute for Research and Education on Negotiation in Europe) şi ISIS (The Institute for Service Innovation and Strategy) sunt, toate, instituţii de prestigiu internaţional cu care s-au dezvoltat alianţe inspirate, astfel încât specializările TEBA să devină prima opţiune în materie de educaţie pentru liderii lumii de business. Pentru că din perspectiva TEBA, excelenţă în educaţie depinde de calitatea facultăţii, această reputată instituţie e definită prin sistemul inspirat, riguros şi recompensator de selecţie a profesorilor. Trei elemente definesc valorile profesionale ale celor care predau la TEBA: excelenţă academică, o perspectiva globală asupra subiectelor abordate, creativitate şi aplicabilitate în procesul predării.
"În noiembrie vom avea primul curs dedicat studiului inovaţiei, alături de profesori care predau la Harvard şi ISIS – este vorba despre Herve Mathe şi Xavier Pavie. Apoi pregătim un proiect editorial interesant, alături de o editura consacrată. Vor urma cursuri de negociere, managementul programelor şi încheierea unor alte parteneriate interesante care vor pune la dispoziţia managerilor români şi mai multe oportunităţi”, încheie Ilie Drăgan.