Avantajele studiului ȋn străinătate – Video
Ȋn primul rând, vorbim despre expunerea la o nouă cultură, care ȋnseamnă mai mult decât un simplu schimb de idei referitoare la diferitele obiceiuri, mâncăruri şi tradiţii. Pentru a ȋnţelege cu adevărat o cultură diferită este nevoie de timp, răbdare şi deschidere din partea individului, lucruri ce nu se pot realiza ȋntr-o vacanţă de 7 zile, de exemplu. Este vorba despre ȋnţelegerea de noi valori, concepte şi atitudini, aspecte ce necesită mai ȋntâi reconsiderarea propriilor etaloane morale. Acest fapt duce la o maturizare mai profundă faţă de cei care aleg să nu se despartă de ţara natală. Pe lângă acestea, nevoia de socializare cauzată de viaţa trăită departe de cei dragi, la care se adaugă diversitatea de studenţi internaţionali din cadrul oricărei instituţii de ȋnvăţământ din afară, ȋi „ȋmping” pe tineri să intre ȋn contact nu doar cu una, ci cu mai multe culturi, lărgindu-le astfel şi mai mult orizonturile.
Modalitatea de predare la facultăţile din Occident este diferită de cea de la noi şi se bazează mai mult pe practică, foarte multe dintre acestea oferind internship-uri sau stagii de practică la companii care activează ȋn domeniu. Practica este un aspect foarte important din cadrul academic, menită să uşureze intrarea studenţilor pe câmpul muncii. Când vine ȋn completarea teoriei, aceasta facilitează dezvoltarea de noi aptitudini ce nu se pot ȋnvăţa decât lucrând ȋntr-un mediu profesional.
Posibilitatea de a ȋnvăţa o limbă străină la un nivel ȋnalt este un atu pentru oricine doreşte să aibă un CV cât mai cuprinzător. Prin exersarea ei, fie ȋn mediul academic, fie prin conversaţiile zilnice cu diverşi localnici sau colegi de universitate, tinerii au ocazia să ȋşi perfecţioneze una sau chiar mai multe limbi de circulaţie internaţională.
Nu ȋn ultimul rând, oportunitatea de a studia ȋn străinătate deschide practic porţile ieşirii din zona de confort. Trăind departe de ajutorul părinţilor şi al celor dragi, tinerii sunt oarecum „forţaţi” să se adapteze la un mediu de viaţă nou ȋn care trebuie să ȋşi asume deciziile luate şi consecinţele acestora, mai simplist, să fie responsabili. Gestionarea unui buget, capacitatea de integrare la un cadru social nefamiliar, ȋntreţinerea pe cont propriu şi ȋn cele din urmă, căutarea unui loc de muncă sunt doar câteva dintre obstacolele cu care aceştia se pot confrunta pe parcursul anilor de studiu.
Obstacolele sunt cele care ne ȋntăresc şi ne maturizează, iar studiul ȋn străinătate oferă oricărui tânăr avantajul de a creşte prin depăşirea de noi bariere, atât interioare cât şi exterioare. Aşa cum spunea şi Neale Donald Walsch, „viaţa ȋncepe ȋn afara zonei de confort.”
Cum vede Alexandra Fasolă, tânără care a studiat în străinătate și s-a întors să muncească în țară, mediul de studiu din străinătate aflați din înregistrarea de mai jos.
Iar pentru a revedea întreaga ediție Jurnal de Leadership care răspuns la întrebarea „de ce se întorc să muncească în România tinerii care au studiat în străinătate”,click aici.