Arta sprintului la job
Tu, citind acest articol, in cursa ta de 10.000 de metri in jobul tau, cum privesti ultima suta care a ramas de parcurs? Ce zici, esti gata de un sprint in care sa dai tot ce ai mai bun? Aceasta, desigur, daca te intereseaza catusi de putin cursa si cum o termini. Dar pentru ca ai luat startul, se presupune ca iti pasa…
Mission „impossible” – cum imi ating obiectivele?
Mai jos vei gasi un set de stimuli care sa te ajute sa navighezi prin situatia ta concreta, sa rascolesti si sa activezi tot ceea ce ai acumulat tu mai bine despre cum sa faci lucrurile sa se intample. Te invit sa alegi si sa experimentezi cu unul sau doua sau cu toate. Si chiar sa revii asupra lor in orice situatie mai neclara din viata ta, poate iti vin idei noi…
0. Incepem de la zero si ne asiguram intai de toate ca ne stim obiectivele, cum s-au schimbat ele de la inceputul anului si ca stim exact cum vom fi evaluati, in caz ca se mai adauga si alte criterii.
Pentru ce se da premiu in cursa mea? Obiectivele. Cat de clar imi este ce am de realizat pana la sfarsitul anului? Scoate din sertare documentele formale pe care le-ai agreat cu seful la inceputul anului si provoaca-l la o discutie: Ce asteapta el de la tine sa livrezi pana la sfarsitul anului, ce s-a mai schimbat acum, fata de ce-ati discutat ultima oara? Ce asteapta seful lui de la el? Care sunt cele mai importante obiective?
Cum stiu cand am castigat? Evaluarea. Asigura-te ca obiectivele discutate mai sus sunt echivalente cu criteriile de evaluare. Lamureste daca exista si criterii mai subiective de evaluare si care nu au fost cuprinse in mod formal in obiectivele numerice: cum ar fi lucrul in echipa, calitatile de lider, participarea in alte proiecte ale companiei etc.
1. Ce-ar insemna sa-mi asum 100% responsabilitatea pentru rezultatele mele? Asuma-ti responsabilitatea. Sa nu intelegi gresit: rar esti 100% responsabil de un rezultat… Dar cum ar fi daca ai actiona ca si cand totul ar depinde de tine? La serviciu, ca si in viata, ai fie rezultate, fie… scuze. Scuzele te vor opri sa obtii rezultate. Sigur, e criza, colegii poate ca sunt neprofesionisti sau rauvoitori, furnizorii sunt neseriosi si clientii tirani. Exista un lucru asupra caruia ai totusi controlul: tu! Tu ai dat tot ce poti? Sau oferi la fel de multe ocazii celorlalti sa se planga de tine? Poate prima conditie sa obtii ce iti doresti este sa te mobilizezi ca si cand totul ar depinde de tine: doar asa poti sa dai ce ai mai bun. In cel mai rau caz, vei avea o constiinta impacata si o gramada de invataminte. In cel mai bun caz, vei avea o constiinta impacata, o gramada de invataminte si obiectivele realizate!
2. Cum as actiona daca singura mea optiune este sa reusesc? Angajeaza-te. Ai auzit de cazuri de parinti cu copii bolnavi care reusesc sa stranga o suma de bani impresionanta pentru operatia copilului lor desi n-au castigat poate toata viata impreuna atata banet? Ei nici nu se gandesc ca nu vor strange suma si si-au propus sa nu renunte pana nu o strang! Puterea hotararii ca nu exista alta optiune decat reusita canalizeaza irevocabil toate energiile si resursele in scopul propus. Realizeaza mai intai ca depinde de tine si apoi alege (daca consideri ca merita, desigur) sa reusesti!
3. Cum as actiona daca as cauta mai intai sa dau, in loc sa primesc? Serveste/slujeste. Poate suna ezoteric, dar stiu ca ai experimentat macar o data in viata: oamenii reactioneaza diferit cand te simt ca esti acolo sa faci diferenta pentru ei, nu sa-i fraieresti. Se spune ca a fi altruist este cel mai egoist. Paradoxal, dar acesta este mecanismul: cand cauti sa adaugi valoare pe unde treci, ti se va intoarce multiplicat.
4. Cum poti sa inving jocul, nu doar jucatorii? Munceste intelept. Adica sa gasesti o alta cale decat cea pe care o ia toata lumea. Toti taie pretul, tu vino cu un produs nou sau cu un serviciu adiacent. Toti cauta clienti noi, tu cauta sa servesti mai bine acelasi client. Toti sunt respinsi de acelasi buyer, tu cauta sa obtii un „da” de la o persoana cu o mai mare putere de decizie sau sa intalnesti buyerul la scoala unde isi duce copiii. Munceste mai intelept, nu mai mult.
5. Cum as putea sa fiu eu mai mare decat obiectivul meu? Schimba raportul de forte. Obiectivul te sperie, ti se pare nerezonabil? Daca mai sus era vorba de calitate, cum poti sa dai dovada de creativitate si in cantitate? La ce alte resurse ai putea sa apelezi? Cum ai putea sa-ti eliberezi mai mult timp doar pentru obiectivul prioritar? Apeleaza la free-lanceri, lanseaza un concurs cu intreaga echipa, blocheaza o zi doar pentru scopul respectiv.
6. Cum as putea sa ma simt mai motivat de obiectiv? Energizeaza-te. Stiai ca emotiile noastre depind de ceea ce gandim? Ce beneficii iti aduce implinirea obiectivului? Ce-ar insemna pentru tine acest lucru? Cum te-ar face sa te simti? Ce-ai face concret, ca sa sarbatoresti atingerea lui? “Daca imi depasesc planul de vanzari, obtin bonusul cel mai mare, o sa fiu cel mai tare din departament si o sa pot sa-mi duc familia in vacanta in Thailanda.”
6. Bis: Cum as putea sa nu ma mai las descurajat? Ridica-te cand cazi. Observa si bucura-te de progresul de pana acum. Concentreaza-te doar pe ce ai de facut in ziua de azi; maine te vei concentra pe maine. Daca ai o voce mica in cap care te face sa te simti jalnic, schimb-o cu vocea lui Mickey Mouse si apoi da volumul tot mai incet, pana cand n-o mai auzi!… Iar favorita mea este: gaseste o cale de a te distra, de a-ti crea o ambianta cat mai placuta, si de a te simti cel mai bine facand toate acestea…
7. Sase zile muncesc, in a saptea ma odihnesc. Fa pauze. Asa ca punctul acesta, al saptelea, te indeamna pur si simplu sa-ti iei liber!… Nu trebuie sa-ti demonstrez ca ai nevoie de odihna…
Sunt blocat, nu stiu ce sa fac!
Ti s-a intamplat vreodata sa te blochezi si sa nu stii ce sa alegi, mai ales in situatii relativ neimportante? Haide sa urmarim un exemplu concret. Sa presupunem ca ai un buget de cheltuit pana la sfarsitul anului si nu stii cum sa-l investesti mai bine.
Cand nu stii ce sa faci, ia o pauza
Fa ce vrei tu: ce te-ar deconecta, relaxa si bucura un pic, dupa atatia neuroni arsi? Paradoxal, dar adevarat si stiintific: cand „ne stresam”, supra-turam creierul, frecventa undelor bioelectrice creste, hormonal se produce o configuratie moderata de „fight or flight” iar inteligenta si luciditatea scad. Creativitatea si claritatea apar cand creierul lucreaza la turatii normale si e mai relaxat. Aici se aplica intelepciunea romaneasca: incepe cu o pauza…
Ce zice logica?
Nici mai mult nici mai putin decat abordarea tipica de rezolvare de probleme, in nenumaratele ei variante, dintre care una ar putea fi asa:
Cum ai explica cuiva de la zero ce incerci sa faci? Ce incerci sa realizezi? Obiectivul e sa cresti vanzarile? Vanzarile pe termen scurt, pana la sfarsitul anului sau sa investesti pe termen lung? Valoarea totala sau si valoarea pe marci?
Care este obiectivul obiectivului? De cele mai multe ori, cand nu stim sa decidem este pentru ca nu am identificat adevarata problema. Ce incerci, de fapt, sa obtii? Sa iei bonusul cu orice pret? Sa ii arati sefului ca poti sa livrezi? Sa faci consumatorii sa te remarce? Sa ridici moralul echipei dupa un an de efort cu rezultate modeste? Daca vrei sa iei bonusul si sa-ti faci cifra de vanzari, atunci solutiile sunt in zona de cum sa incarc trade-ul cat mai mult (chit ca vom fi pe stoc in ianuarie si nu mai vindem nimic).
Ce zic intuitia, creativitatea si intelepciunea ta?
Se spune ca lista motivelor logice pentru care trebuie sa faci un lucru este invers proportionala cu dorinta ta de a-l face…Te provoc asadar sa compari raspunsurile de mai jos cu cele de mai sus si apoi sa-ti lasi intelepciunea sa spuna care simti ca e cel mai potrivit lucru de facut.
Ca sa alegi intre optiuni, testeaza care dintre urmatoarele intrebari iti dezvaluie cel mai usor o revelatie: Ce solutie iti aduce cea mai mare implinire? Ce solutie imi aduce cel mai curat sentiment de pace („feels right”)? Ce-ai alege daca n-ar trebui sa dai socoteala nimanui? Ce-ai face daca ai avea resurse nelimitate? Ce-ai face daca ai sti ca n-ai cum sa dai gres? Daca ai sti solutia secreta, care-ar fi aceea? Ce ai vrea, de fapt si de drept, sa faci?
Si daca tot nu stiu ce sa decid?
Aceasta inseamna, cel mai probabil, ca nimic din tot ce ai revazut nu te motiveaza cu adevarat si nu face diferenta pentru tine. Atunci nici n-o sa te deranjeze daca-ti sugerez sa rogi pe altcineva sa ia decizia in locul tau sau sa tragi la sorti… Daca tot nu poti (sau nu vrei?) tu sa alegi, atunci lasa-i pe altii sau sortii sa decida. Mai important e sa se ia o decizie si sa actionezi in timp util.
Intrebari care te pot ajuta sa vezi mai clar solutia:
– Ce alegere va mai face diferenta si dupa 1 an?
– Care anume genereaza cel mai mare impact?
– Care este morala?
Mini-test pentru cea mai buna solutie
Intrebari preliminare
• Te simti energizat si motivat de solutie?
• Esti deschis la a o implementa?
• Este cea mai potrivita dintre optiuni?
• Este momentul cel mai bun?
• Ai un sentiment de bine fizic, cand te gandesti la ea?
• Poti sa-i vizualizezi un final fericit?
• Inchide ochii si gandeste-te la o imagine pe care ai asocia-o acestei solutii. Ai primit o imagine pozitiva?
Ce optiuni ai?
• Listeaza toate posibilitatile pe care le vezi, in urma analizei pe care ai facut-o deja.
• Da-le o nota de la 1 la 10 pentru: impactul/rezultatul scontat si probabilitatea de a functiona.
• Fa o lista cu avantajele si dezavantajele fiecarei optiuni.
Care ar fi cea mai eficace solutie?
• Daca vrei un raspuns rapid, inmulteste cele doua scoruri de mai sus si ordoneaza-le descrescator. Sau decide „din ochi” asupra „pros si cons”.
• Daca vrei sa te asiguri de un impact mai mare si mai precis, atunci poate ai vrea sa clarifici mai bine criteriile… Intreaba-te: ce este cel mai important in situatia data, ce conteaza cel mai mult si ordoneaza prioritatile.
Cum sa „creezi” timp
Probabil ca una dintre competentele cele mai ravnite de toti managerii pentru toti angajatii lor si care, cel mai adesea, se dovedeste deficitara, este time managementul.
De la Goethe stim ca "nimic nu ne apartine, decat timpul.” Adevarat, dar nu mai putin adevarat si ca nu-l putem controla. Ce putem gestiona sunt actiunile noastre si activitatile carora le alocam acest timp…
Gestioneaza-ti prioritatile
Gandurile anterioare despre obiective si despre cum luam decizii ne vor fi invatat ceva… Asa ca prima invitatie, daca alegi sa o accepti este sa revezi:
Ce este important pentru tine? Daca principiul este „timpul e imuabil, dar iti apartine!”, atunci time managementul se reduce la a clarifica ce-ti doresti, la a stabili ce obiective corespunzatoare stabilesti, a prioritiza si a actiona in consecinta!…
Ce alegi sa faci important pentru tine? Daca vii la job pentru ca trebuie, doar ca sa incasezi un salariu, e inevitabil ca vei ajunge demotivat si ca serviciul te va apasa cu fiecare zi mai mult. Dar daca alegi sa vii la serviciu si hotarasti ca e un lucru bun, pentru ca salariul castigat iti permite sa te bucuri de timpul liber? Daca alegi ca e un lucru si mai bun sa te bucuri de timpul asta, care iti ocupa cea mai mare parte din zi? Daca te-ai gandi cum te-ai putea bucura si cum ai putea sa faci diferenta in bine pe unde treci?
Nu ai timp, dar decizi sa iti faci! Cand nu ai timp, cel mai probabil nu vrei sa iti faci. Daca nu vrei sa iti faci timp, cel mai probabil lucrul respectiv nu este important pentru tine. Daca nu este important pentru tine, fie nu ai realizat ca este important, fie ai reflectat si ai decis ca, intr-adevar, nu este important. Cand nu-ti respecti colegii sau angajatii prin felul cum te porti, fie nu realizezi ca e important, ca fara devotamentul lor nu poti realiza obiectivele firmei, fie nu-ti pasa…
Ce spune felul in care iti petreci timpul despre ce e important pentru tine? Dovada de necontestat ca un lucru e important este cantitatea de atentie, timp si alte resurse pe care i-o aloci. Daca declari ca un lucru e important, atunci alege si sa petreci timp cu el, altfel te vei autoinsela si autosubmina cu scuze de genul „nu am” sau „nu gasesc” timp. Daca spui ca familia este cea mai importanta pentru tine, gandeste-te cata vreme vei mai continua sa muncesti 60 de ore pe saptamana!
Daca nu decizi tu care este agenda ta, atunci vor decide altii… Oricum timpul tau se duce cu ceva, chit ca faci planuri strategice sau curat in dulap… Partea buna in aceste doua sarcini e ca le faci pentru tine. Dar daca telefonul suna continuu, primesti cinci mailuri pe minut si toti vin la biroul tau sa te intrebe cate ceva? Telefoanele, mailurile si intreruperile ii ajuta pe altii sa-si implineasca obiectivele lor. Dar te ajuta si pe tine sa-ti atingi obiectivele in aceeasi masura?
Probabil ca ai incercat deja cateva sisteme, modele, gadget-uri, agende zilnice, lunare, de hartie sau electronice si stii ce ti se potriveste mai bine. Daca insa sistemul tau de time management ti se pare o corvoada si iti ia mai mult timp sa-l gestionezi, probabil ca nu ai gasit cea mai eficienta solutie.
4 pasi pentru eficienta:
1. Ia doua foi de hartie. Pe una transcrie-ti lista „to do”, reactualizata. Pe a doua, scrie ca titlu: „Singurul lucru pe care trebuie sa-l fac azi.”
2. Intreaba-te: „Care este cel mai important lucru pe care ar trebui sa-l fac acum din tot ce e pe lista?” Trece-l pe hartia a doua, ca singurul lucru pe care sa-l faci.
3. Surpriza soc apare in pasul 3: Incepe sa faci lucrul respectiv!
4. Dupa ce termini respectiva activitate, reia punctul 2 si 3. Unul cate unul, fa din lucrurile de pe lista interminabila SINGURUL lucru pe care-l ai de facut. Daca-ti ia toata ziua, sau doua, fie. Daca-ti ia doar o ora, iata o veste buna, care te va stimula sa te autodepasesti si sa-ti mai iei o activitate de facut.
Magda Niculescu
Rise & Shine Coaching
Magda este Life&Executive Coach, specializat in Transformational coaching, ca modalitate de abordare si generare de rezultate, oricare ar fi natura obiectivului.
Magda are 15 ani de marketing, business si leadership in doua dintre cele mai cunoscute multinationale si o pregatire in coaching in scoli din Marea Britanie si SUA, alaturi de coachi de top.