Antreprenorii văd stabilitate economică în 2016
Liderii în afaceri din Europa Centrală și de Est (ECE) sunt de părere că situația economică se va îmbunătăți în 2016, iar inflația va fi menținută sub pragul de 2%, reiese din rezultatele sondajului realizat de KPMG "Pulse of Economy 2015". Aceste concluzii par să confirme o stabilitate a raporturilor de muncă și ușoare creșteri salariale în regiune, spun respondenții.
În cadrul sondajului au fost chestionați respondenți din nouă țări din ECE – România, Bosnia și Herțegovina, Croația, Republica Cehă, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și Slovacia – pentru a-și exprima opinia asupra tendințelor economice de pe aceste piețe.
În medie, 51% dintre respondenții din regiune cred că situația economică se va îmbunătăți într-o oarecare măsură sau chiar semnificativ, în timp ce 34% nu anticipează modificări speciale și doar 15% se așteaptă la vremuri mai grele. Directorii executivi din România sunt printre cei mai optimiști din regiune, 63% dintre respondenți așteptându-se la o îmbunătățire a situației economice în 2016.
Românii vor în continuare cota unică de impozitare
Politicile fiscale ocupă un loc prioritar pe agenda factorilor decizionali și se așteaptă ca guvernele să simplifice sistemul de plată a impozitelor și procedurile administrative, spun 79% dintre antreprenorii și managerii care au participat la sondaj. În plus, s-a exprimat foarte clar preferința pentru sistemul cotei unice de impozitare a venitului personal față de sistemul progresiv de impozitare a veniturilor.
În opinia liderilor de afaceri din ECE chestionați, printre prioritățile bugetare pentru următorii trei ani ar trebui să se regăsească, în ordine: 1) educația, cercetarea și inovarea (39%); 2) infrastructura (23%); și 3) sănătatea și creșterea demografică (10%). Majoritatea respondenților din România (55%) au considerat că dezvoltarea infrastructurii ar trebui să aibă întâietate, alte priorități, în opinia lor, fiind educația și inovarea, urmate de sănătate.
Un procent de 53% dintre respondenții din țările ECE nu intenționează să aducă schimbări notabile în numărul angajaților, similar cu sondajul precedent. Companiile din regiunea ECE care planifică angajări reprezintă în medie 36% și numai 12% dintre respondenții din regiune intenționează să facă disponibilizări de personal. Pentru salariați, perspectivele salariale par destul de promițătoare pentru anul 2016, în condițiile în care 58% dintre participanții la sondaj intenționează să crească remunerația personalului, un procent ușor redus față de 69%, nivelul înregistrat în sondajul precedent.
Pentru a rămâne competitivi atât pe piețele interne, cât și pe cele internaționale, cel mai important este să dispui de personal calificat, au indicat 60% dintre respondenți, comparativ cu 62% cu un an în urmă. Liderii în afaceri recunosc astfel că păstrarea personalului cu o bună pregătire reprezintă un aspect esențial asupra căruia companiile ar trebui să se concentreze mai mult.
Dintre cei intervievați la nivelul ECE, 45% afirmă că elementul cheie care le va limita creșterea cifrei de afaceri pe tot parcursul anului 2016 va fi concurența acerbă. Pentru acei 83% dintre respondenți care se așteaptă la o creștere a cifrei de afaceri în 2016, productivitatea crescută a angajaților (potrivit unui procent de 42% dintre respondenți) și creșterea cererii pe piața internă (40%) reprezintă principalii factori dinamizatori.
Economia subterană şi frauda de TVA rămân o problemă la nivelul UE
Șaptezeci și trei la sută dintre participanții la sondaj au indicat că economia subterană constituie o problemă în țara lor (față de 75% în 2014), în timp ce în 98% dintre respondenții din România au considerat aceasta o problemă. Treizeci și nouă la sută dintre respondenți au spus că evitarea impozitării prin neindicarea veniturilor reale este principala sursă de îngrijorare, urmată de salariile nedeclarate (23%) și frauda de TVA (21%).
Investițiile joacă un rol vital în păstrarea competitivității, potrivit unui procent de 66% dintre participanții la sondaj, care au menționat că societățile lor și-au planificat investiții pentru întreaga perioada cuprinsă între 2016 și 2018. Pentru 37% dintre respondenti, piața lor internă este ținta principală.
Doar 31% din respondenți au răspuns că cifra de afaceri a companiei lor depinde de fonduri UE sau de achiziții publice în cadrul proiectelor finanțate din fonduri UE. Un alt aspect relevat de sondaj este că, deși România nu a exprimat un angajament ferm de adoptare a monedei euro, liderii de afaceri din România prezintă un nivel de încredere în evoluția pozitivă a euro mai mare decât al respondenților din celelalte țări din regiune.
În septembrie 2015, KPMG a realizat un sondaj în rândul liderilor în afaceri din nouă țări din ECE, incluzând în ediția din acest an Bosnia și Herțegovina și Croația, solicitându-le opinia cu privire la economiile lor naționale, moneda Euro, investiții străine, mediul fiscal și politica de remunerare și angajare a companiei lor. La sondajul realizat online au răspuns 731 directori executivi și proprietari de companii din țările incluse în sondaj.