Antreprenorii și managerii din Moldova nu mai așteaptă ajutor de la București
Datele aceluiași studiu arată că un om de afaceri din cinci (echivalentul unui procent de peste 22%) are așteptări foarte mici de la cei care conduc destinele României la nivel național.
Infrastructura din Moldova, cel mai mare obstacol în calea investitorilor
Lipsa infrastructurii de transport și logistice reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru peste 63% dintre cei care investesc în regiunea Moldova.
Astfel, studiul a scos la iveală că potențialii investitori din regiunea Moldova sunt ținuți la distanță de lipsa infrastructurii, a unor rute de transport rutier, feroviar și aerian menite să conecteze această zonă de restul țării, dar și al Europei, lipsa unei deschideri la nivel național față de afacerile din estul României, precum și inexistența unor politici naționale și a unor măsuri adecvate care ar putea să stimuleze în mod real investițiile, susținute de factorii de decizie locali.
Citește și De la un hobby de weekend, la o afacere cu „happy-end”
Alte provocări indicate de investitorii din Moldova sunt concurența din domeniu (pentru 7% dintre cei chestionați), termenele de plată strânse oferite de furnizori (12%) și neseriozitatea partenerilor de afaceri (17%).
Citește și MIRA Rehab, antreprenorul lunii mai premiat de Ambasada SUA
Potrivit antreprenorilor și managerilor care au participat la studiu, Moldova pate performa în domenii precum IT-ul (74), agricultura (64%), software-ul (48%), turismul (47%) și serviciile (45%).
Studiul „Nevoi, probleme și provocări ale mediului de afaceri din regiunea de est a României” a fost realizat în luna mai, pe un eșantion reprezentativ de 156 de antreprenori și manageri din zona Moldovei. Oamenii de afaceri chestionați care au dorit să participe la studiu provin din județele Iași, Neamț, Suceava, Bacău și Galați, 60% având companii cu o cifră de afaceri de până la 1 milion de euro, iar 22% – între 1 și 10 milioane de euro.