Angajator de top – un proces complex și complet
Să devii un angajator de top este un proces complex, în care sunt implicate mai multe departamente ale unei companii, totul pentru bunăstarea completă a angajaților. Compania Vodafone a câștigat certificarea Top Employer 2020. Despre pașii concreți pentru obținerea certificării, precum și despre planurile de viitor pentru păstrarea standardelor ne vorbesc Alina Veșcă, Manager Learning & Development and Talent Vodafone România și Nicoleta Vartic, Manager Internal Communication Vodafone România.
Prima etapă a procesului de certificare a presupus completarea unui chestionar cu aproape 100 de întrebări, dar și furnizarea a peste 30 de prezentări PowerPoint, adică un total de mai bine de 400 de slide-uri, prin care Top Employers Institute a verificat atât practicile de HR din cadrul Vodafone România, cât și modul în care ele sunt implementate, după cum explică Nicoleta Vartic. După completarea chestionarului, specialiștii Top Employers Institute au validat răspunsurile și documentele trimise și, acolo unde a fost cazul, au cerut informații sau dovezi suplimentare, iar apoi toate datele au fost verificate de un auditor. Certificarea a fost acordată în urma acestui proces complex.
Ce înseamnă această certificare pentru Vodafone?
„În primul rând, certificarea este rezultatul preocupării noastre continue de a implementa practici excepționale de resurse umane pentru toți angajații Vodafone România, precum și pentru toți candidații care doresc să ni se alăture. Astfel, pentru noi, a fi recunoscuți drept TopEmployer2020 reprezintă dovada clară a performanței noastre susținute în ceea ce privește operațiunile de resurse umane și grija permanentă de a asigura cele mai bune practici în acest domeniu”, spune Alina Veșcă. Mai mult decât atât, certificarea oferă un cadru foarte bun companiei pentru a evalua și a îmbunătăți programele pe care le-au implementat până acum, scopul final fiind acela de a asigura un mediu de lucru cât mai plăcut și mai productiv.
Atuuri: de la recrutare la dezvoltare …
Care sunt operațiunile de resurse umane pentru care au fost certificați? Este vorba de tot ce înseamnă HR, de la recrutare și inițierea în companie, până la programe de dezvoltare și pentru sănătatea angajaților.
Astfel, un tânăr aflat la început de drum care își dorește o carieră alături de Vodafone România se poate orienta către programul Discover, care a fost lansat în 2014 și care încă se desfășoară cu succes. Acesta este un program de tip graduate trainee care a fost gândit în așa fel încât să răspundă cât mai bine nevoilor unui proaspăt absolvent care nu dispune de experiență de lucru, dar care are o puternică dorință de a învăța, de a fi de succes și a-și găsi locul, vocația, adică acea activitate care să îi placă și care să i se potrivească.
Programul Discover constă în doi ani de explorare a diferitelor oportunități de carieră din cadrul companiei. Cei care intră în acest program au șansa de a experimenta lucrul într-o corporație, a-și dezvolta abilitățile în timp ce acumulează și o importantă experiență de muncă. Ei pot alege să treacă prin trei rotații în departamente diferite: primele două rotații sunt de câte șase luni, iar ultima de 12 luni. „Partea cea mai bună este însă faptul că acești tineri vor lua parte la procesul decizional și, în final, împreună vom găsi cea mai bună alegere pentru ei în cadrul companiei”, adaugă Alina Veșcă.
Apoi, este, desigur, combinația de beneficii și oportunități de dezvoltare pe care Vodafone România le oferă angajaților. Pe lângă beneficiile legate de starea de bine a angajaților, a fost creat un mediu de învățare accelerată bazat pe programe de dezvoltare – misiuni de scurtă durată, programe de leadership, schimb de talente, acestea fiind doar câteva exemple care reflectă accentul pe care compania îl pune pe dezvoltarea angajaților. Expunerea la proiecte internaționale încă de la începutul carierei, oportunitățile de rotație a joburilor pe diverse poziții în cadrul companiei, participarea la programe de training de înaltă specializare și accesul la o mare diversitate de cursuri sunt parte din acțiunile care vizează angajații.
Oportunitatea de a fi provocat din punct de vedere profesional și de a migra pe poziții internaționale în cadrul Vodafone Group este un alt exemplu care ilustrează angajamentul companiei de a susține talentele din organizație pe tot parcursul lor profesional.
…la sănătatea angajaților
În plus, compania este în permanență preocupată de starea de bine a angajaților, după cum explică Nicoleta Vartic. Toate măsurile și inițiativele implementate intern ajută angajații să își atingă potențialul maxim și să se simtă în elementul lor la birou. Mai concret, vorbim de amenajarea spațiului de lucru, care reflectă brandul Vodafone, pachetul de beneficii, cu abonamente medicale și asigurări de sănătate (ce pot fi extinse și pentru membrii familiei), cabinete medicale în sediile mari, servicii de masaj la birou, posibilitatea de a împrumuta cărți de la o bibliotecă privată, care le aduce direct la birou, reduceri si discounturi la o rețea extinsă de parteneri, participarea la competiții sportive externe sau interne sau la acțiuni de voluntariat și multe altele. De asemenea, de câțiva ani, a fost implementat programul flexibil de lucru pentru cei care lucrează în roluri ce nu presupun interacțiunea directă cu clienții, ceea ce înseamnă că angajații pot ajunge la birou oricând între 07:00 și 10:00, dar și politica de smart working, oferindu-le angajaților posibilitatea de a lucra de acasă, o zi pe săptămână.
Păstrarea certificării și în anii următori presupune îmbunătățirea continuă a programelor și politicilor de HR, așa cum spune Nicoleta Vartic, pentru că își doresc ca angajații să se simtă bine la birou, indiferent de rolul pe care îl ocupă în organizație și indiferent de sediul în care lucrează. Acest lucru înseamnă mai multe programe și politici pentru angajați cu scopul de a continua să fie lideri din punct de vedere al condițiilor oferite (mediu de lucru, salariu, beneficii) pe piața de muncă din România.
Punctual, pentru a-și păstra statutul de TopEmployer, ce au de făcut în fiecare an de acum încolo este să treacă prin același proces complex de certificare pentru a evalua cum au îmbunătățit practicile de HR și mediul de lucru.
Alina Veșcă, Manager Learning & Development and Talent Vodafone România
Un angajator de top se remarcă, de exemplu, prin cultura sa organizațională. În Vodafone, cultura noastră internă, care a contribuit semnificativ la poziția de angajator de top pe care o deținem, se bazează pe un mediu de lucru deschis, orientat către inovație și cele mai noi tehnologii, dar și pe experiențe, încurajând învățarea continuă, dezvoltarea profesională.
La acestea se adaugă diversitatea și incluziunea sub toate formele în cadrul echipelor noastre – din punct de vedere cultural, al genului, al vârstei ș.a.m.d. Suntem un angajator care atrage în echipă oameni inteligenți, pasionați de ceea ce fac și care le oferă un mediu în care aceștia se pot dezvolta atât din punct de vedere personal, cât și profesional.
Datorită modului de lucru agile implementat în câteva departamente din Vodafone România, cei cu abilități tehnice și talent antreprenorial au parte de acces direct și mai facil la resursele companiei și la participarea în procesele decizionale. Practic, angajăm talente și le oferim șansa să își asume propriile proiecte și să ia decizii în privința acestora.
Acest material a fost preluat din numărul 265 al Revistei CARIERE.
Pentru detalii despre abonare, click aici.