Black Sea Network este cel mai recent proiect de leadership și diplomație prin aventură inițiat în România, în care cei 16 tineri au petrecut șapte zile împreună, împărtășind experiențe de viață și înțelegând mai bine secretele cooperării la nivel internațional. În condițiile în care participanții, cu pregătire și interese diferite, provin din state vecine care de-a lungul istoriei s-au confruntat cu nenumărate conflicte de natură politică sau socială, expediția și ascensiunea au marcat un succes al colaborării.
„
Am demonstrat că tinerii lideri pot colabora în orice condiții”, spune în acest sens Adrian Fako, cofondator
Adventure Diplomacy, și asta în ciuda faptului că, atunci când au fost selectați, nu toți aveau experiența dură a muntelui. Erau însă conștienți că au nevoie de condiții mai puțin comode pentru a experimenta îmbinarea calităților de lider cu compromisurile evenimentelor dificile și pentru a lua cele mai bune decizii pentru echipă, spune el.
Tiberiu Pintilie, al doilea cofondator al Adventure Diplomacy, confirmă: „Nu am plecat de acasă hotărâți să urcăm cu orice preț la peste 5.000 de metri altitudine, ci să construim echipe și colaborări care să țină o viață. Am avut ocazia să clădim o echipă ambițioasă, formată din oameni care au înțeles că fără cooperare nu vom ajunge să ne îndeplinim obiectivele. Expediția a fost doar primul pas în construirea liderilor de mâine.”
……………………………… ………………………………
……………………………… ………………………………
Hrachuhi Galstyan, reprezentanta Armeniei, a marturisit că experiența celor șapte zile petrecute pe munte a întărit-o: „După acest exercițiu mă simt mai puternică, știu că dețin controlul asupra vieții mele, astfel încât orice s-ar întâmpla sau oricând mă voi simți dezamagită, știu că voi avea forța interioară să o iau mereu de la capăt.” Cât privește colaborarea în mijlocul echipei, ea consideră că „Granițele Mării Negre sunt doar fizice; inimile noastre nu cunosc granițe.”
Pentru Nadiya Pashkova, reprezentanta Ucrainei, expediția din Caucaz a demonstrat practic spusele unui antemergător: „Oricine își dorește să ajungă în vârful muntelui, dar împlinirea și evoluția se produc de-a lungul ascensiunii” (Andy Rooney, om de radio și televiziune american).
……………………………… ………………………………
……………………………… ………………………………
……………………………… ………………………………
……………………………… ………………………………
……………………………… ………………………………
Black Sea Network Project, organizat de
Adventure Diplomacy, este susținut de
Black Sea Trust, parte a
German Marshall Fund of the United States, și este „
echivalentul unei călătorii de cunoaștere a diverselor culturi și moduri de comunicare, explorare geografică și de testare a abilităților diplomatice într-un context tânăr și promițător”, după cum spunea Adrian Fako cu ocazia conferinței de presă organizate înainte de plecare, la care au luat parte oficiali ai ambasadelor statelor cu membri implicați.
Cei 16 tineri lideri aleși pentru a escalada cât mai aproape de vârful Kazbeg s-au înscris cu CV și scrisoare de intenție pentru a face parte din inițiativa de cooperare diplomatică în cadru informal și mai mult decât provocator. Fiecare și-a reprezentat țara de origine, promovându-și convingerile despre leadership și comunicare eficientă.
Natalia Lynnyk, participanta din Ucraina, activează în diverse ONG-uri și are experiență de cățărat pe munte. În prezent este director de programe la ONG-ul
Committee of Voters of Ukraine. Reprezentanta Armeniei,
Hrachuhi Galstyan (28 de ani), este doctorand în Geologie și predă la Universitatea din Erevan.
Valeriu Istrate (26 de ani), din Republica Moldova, este fotograf și face voluntariat pentru Rotaract Moldova.
Nariman Niftaliyev, din Azerbaidjan, este absolvent al Warwick Business School și membru al organizațiilor Nature Friends și Green Bikers din țara sa natală.
FOTOGALERIE
Misiune diplomatică prin alpinism
Adventure Diplomacy, organizatorul misiunii, este o inițiativă semnată
Adrian Fako și
Tiberiu Pintilie, ambii alpiniști și organizatori de expediții în Alaska, Himalaya, Pamir și Alpi. Recent, Tiberiu Pintilie a atins cel mai înalt vârf muntos din America de Nord, McKinley (6.194 m), expediția sa marcând
135 de ani de relații diplomatice între România și SUA. Alpinistul i-a înmânat fostului ministru de Externe, Bogdan Aurescu, drapelul României arborat pe vârful McKinley.