Adevărul paradoxal despre capitalul uman și potențialul României. Elisabetta Capannelli (Banca Mondială) spune care este realitatea
"România trebuie să se concentreze pe competențele digitale pentru a scădea decalajul. Româna este a doua limbă vorbită la birourile Microsoft din lume, iar specialiștii IT români sunt dintre cei mai buni din companiile mari. Unele dintre cele mai populare aplicații pe care le folosim pe telefoane sunt dezvoltate de români. Capitalul uman pe care țara îl poate oferi și potențialul sunt foarte bogate. Dar este, de asemenea, un paradox pe care îl vedem aici, anume că România are unul dintre cele mai mici procente de utilizatori obișnuiți de Internet din UE, fiind de 56%, iar 40% din populația română nu a folosit niciodată Internetul", a spus Capannelli.
Ea a reamintit că România se află în topul țărilor din lume în ceea ce privește Internetul de mare viteză, fiind peste media UE, potrivit Agerpres.
Obiective bune, dar…
"Diferența privind numărul de conexiuni la Internet între mediul rural și urban rămâne foarte mare. Ceea ce vedem azi este că România se află pe locul 26 din cele 28 din UE la acoperirea Internetului în bandă largă. Penetrarea broadband vizează doar 63% din populație, ceea ce include o parte importantă din mediul rural. Guvernul trebuie să crească penetrarea de la 63%, la 70% până în 2020. Este o țintă grea de atins. 2020 este după colț și multe trebuie făcute aici", a mai arătat oficialul Băncii Mondiale.
De asemenea, a precizat că "nu este posibil pentru sectorul privat să crească la viteza la care speram pentru a oferi locuri de muncă, oportunități pentru români, fără ca adminstrația publică să se modernizeze".
"Pentru a se întâmpla acest lucru, strategia națională pentru agenda digitală are obiective bune, dar trebuie implementată", a mai arătat Capannelli.