9 lucruri pe care le fac oamenii nefericiți
1. Își fac griji pentru lucruri pe care nu le pot schimba
De multe ori, se întâmplă să ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă am fi făcut o altă alegere. Întrebările acestea nu își au rostul. Oamenii nefericiți tind să se agațe de „ce ar fi putut să facă, ce ar fi trebuit să facă” cu viața lor, însă e foarte important să nu ne mai gândim la lucrurile pe care oricum nu le putem schimba. Mai bine învățăm ceva din alegerile proaste pe care le-am făcut și încercăm să nu le repetăm. Sigur, situațiile nu sunt niciodată identice, dar pot fi asemănătoare. Dacă evităm să repetăm un lucru dezastruos numai datorită experienței, s-ar putea să găsim chiar o oarecare satisfacție în faptul că am făcut alegerea proastă prima dată.
2. Renunță când lucrurile devin prea dificile
Oamenii nefericiți tind să dea înapoi când dau de greu. E simplu să arunci prosopul când lucrurile nu par să meargă în direcția pe care ai crezut-o inițial, dar prin perseverență s-ar putea să ajungi la rezultate bune. Să renunți înseamnă să accepți că ai pierdut, iar înfrângerea are un gust amar. Situația se schimbă însă dacă faci tot ce-ți stă în putere să treci de provocarea cu care te confrunți, și asta indiferent de rezultat.
3. Se iau prea în serios
Oamenii care se iau prea în serios tind să ia viața prea în serios la modul general. Dacă suntem capabili să facem un pas în spate și să râdem de noi înșine și de absurdul vieții, măcar din când în când, lucrurile nu vor mai părea atât de tragice.
4. Își propun țeluri de neatins
E important să ne propunem țeluri sau ținte, dacă vrem un termen mai puțin pompos. De fapt, singurul mod în care putem să facem ceva este atunci când ne propunem o țintă, cu excepția întâmplărilor fericite. Însă dacă țelul este nerealizabil, s-ar putea să avem o problemă. Oamenii care își ridică ștacheta prea sus și prea brusc, tind să treacă prin dezamăgiri atunci când vor vedea că nu au avut nici o șansă. E bine să ne stabilim țeluri rezonabile și realizabile, și să luăm situațiile din aproape în aproape.
5. Se concentrează pe slăbiciunile lor, nu pe atuuri
Toți ne simțin nesiguri în anumite situații, doar că secretul este să nu te concentrezi pe elementele negative, pe cât posibil. Autoîmbunătățirea este ceva foate important, doar că oamenii nefericiți au tendința să insiste prea mult pe slăbiciunile lor în loc să se lupte pentru a-și crea o imagine mai bună despre sine. E bine să ne cunoaștem defectele și punctele slabe, dar trebuie să nu le lăsăm să ne tragă înapoi.
6. Stau prea mult pe rețelele sociale
Oamenii își pun acum viețile pe rețelele sociale. Problema este că mulți petrec prea mult timp online și au tendința să se compare cu alții. Și mulți sunt nefericiți din cauza asta. Facebook-ul poate să stârnească invidie. Mă rog, e bine că un prieten are un nou job sau că o amică tocmai a născut, dar hai să găsim timp și de noi. E bine să ne mai depărtăm puțin de ecran și să nu ne mai batem atâta capul de cum arăt pe profilul de Facebook și ce pun acolo.
7. Rămân în zona lor de confort
E simplu să rămâi în zona ta de confort, unde riscurile sunt puține și te simți sigur. Doar că dacă rămâi prea mult în zona asta s-ar putea să ratezi tot felul de lucruri pe care ai putea să le faci. O sursă imensă de nefericire în viață este plictiseala. Dar plictiseala poate fi ușor îndepărtată dacă facem lucruri noi, inedite. Nu trebuie neapărat să mergeți la Polul Nord într-o sanie trasă de câini, însă puteți să încercați o rețetă nouă, să mergeți într-un weekend într-un loc în care nu ați mai fost sau la un spectacol care sună ciudat.
8. Bârfesc
Oamenii nefericiți bârfesc mult și, atunci când o fac, nu spun multe lucruri drăguțe. Ba dimpotrivă. Numai că strategia asta nu funcționează. Mai bine am încerca să vorbim de bine și să-i mobilizăm pe ceilalți, să-i ridicăm. Asta ne va face și pe noi să ne simțim mai bine.
9. Se izolează
Când lucrurile nu sunt prea bune, avem tendința să ne izolăm. Doar că nici strategia asta nu e bună. Familia ajută întotdeauna în cazurile astea, la fel și prietenii.