5.000 de persoane din România au ales această calificare internațională
ACCA este cea mai mare asociație globală din domeniul financiar-contabil, oferind o calificare de business recunoscută internațional, pe teme de la financiar și contabilitate la outsourcing și leadership. ACCA are peste 660.000 membri și studenți în 181 țări (dintre care 5.000 în România) și 95 de birouri locale.
Biroul din București a fost deschis în urmă cu zece ani, dar primul student român s-a înregistrat la ACCA acum aproape 25 de ani. În acest moment, ACCA are în România cinci companii acreditate să ofere cursuri pentru examenele sale, iar fiecare are oferte personalizate. De aceea costurile cursurilor pentru ACCA sunt foarte adaptabile, iar mitul că ACCA este o calificare scumpă nu mai sperie pe nimeni.
Modalitățile de învățare pentru a trece examenele ACCA sunt foarte diverse și flexibile. Studenții nu trebuie să treacă neapărat printr-o anumită formă de studiu. Ei au de ales din foarte multe variante: studiu doar după manual, online, face-to-face, în weekend, serile etc. ACCA oferă programa și subiectele examenelor și acreditează companii de training să ofere cursuri pentru examene.
Studenții, vânați de angajatori
Certificarea se adresează celor care vor să se specializeze în domeniul financiar-contabil, dar și persoanelor care doresc să ajungă în poziții de conducere în orice companie. „Calificarea în sine este calibrată pe nevoile afacerilor de acum, în urma unor consultări extinse cu mii de companii și cu zeci de mii de absolvenți ACCA din toată lumea. Ne ajută mult că suntem cea mai mare asociație internațională în domeniul financiar, deoarece avem astfel acces la numeroase informații pe care apoi le punem direct în folosul studenților noștri”, spune Andreia Stanciu (foto), Head of ACCA – South-Eastern Europe.
În primul rând, cunoștințele acoperite în examene sunt diverse, pentru a forma un profesionist complet și complex, care cunoaște o companie cu toate subtilitățile ei și are pârghiile pentru a lua decizii dificile la toate nivelurile. De asemenea, structura și progresia examenelor încurajează maturitatea și disciplina.
„Chiar din momentul când se înscrie și devine student ACCA, acest lucru este un semnal pentru angajatori că au în față un om ambițios, care s-a interesat activ de posibilitățile lui de dezvoltare personală. Cât despre absolvenți, nici nu încape discuție că pentru ei cele mai multe uși sunt deschise, fără să fie nevoie să bată la ele”, mai spune Andreia Stanciu.„Mulţi absolvenţi ACCA mi-au spus că au fost căutaţi de headhunteri din străinătate imediat ce au terminat examenele, că îşi păstrează manualele ACCA pentru a le consulta apoi pentru decizii dificile sau că au primit promovări după ce au terminat calificarea. Calificarea ajută în orice moment”.
În afara posibilităților de networking, membrii ACCA pot să se înscrie pe o platformă de carieră ACCA, unde pot găsi oferte speciale pentru ei.
În România are acorduri cu CECCAR și CAFR – asociațiile naționale care au simplificat foarte mult procedura de admitere ca experți contabili, respectiv auditori financiari a membrilor ACCA.
În ceea ce privește procesul de înscriere, totul este online pe www.accaglobal.com, apoi noul student ACCA trebuie să ia în considerare ce examene va da, în care dintre cele patru sesiuni anuale și cum va studia pentru fiecare examen.”Un absolvent ACCA are un statut profesional recunoscut la nivel internaţional. Acest lucru se întâmplă, întrucât cei care trec examenele ACCA Qualification obţin cunoştinţele şi aptitudinile necesare pentru a face performanţă în orice domeniu de afaceri”, adaugăAndreia Stanciu.
„Reușesc să îmi calculez, să îmi planific timpul mult mai eficient”
Lidia Stiuj (foto), economist în cadrul companiei OMV Petrom, este absolventă a cursurilor ACCA, cu performanţe remarcabile la examenele susţinute pe parcursul calificării. Media ultimelor examene o situează pe locul trei în România și pe locul 40 în lume în sesiunea iunie 2016. A ocupat locul întâi în România și locul 7 în lume în sesiunea 2014, a ocupat locul întâi în România și locul 12 în lume în sesiunea 2012.
Ce pregătire academică și profesională aveți?
Am terminat Academia de Studii Economice din București, Facultatea de Marketing, în 2002, și apoi, în 2010, am absolvit un masterat la Universitatea din Ploiești.
Cum aţi ales ACCA?
Cred că sunt două motive care m-au îndreptat către ACCA. În timpul masteratului am fost dezamăgită de calitatea învățământului superior de stat, de lipsa adaptării la ceea ce se întâmplă efectiv într-o companie și m-am decis să caut altceva. În 2011 eram în concediu maternal și m-am gândit că perioada aceasta de întrerupere a activității profesionale o să îmi încetinească ritmul și voi fi depășită de schimbări. Așa m-am înscris la ACCA. La sfârșitul anului 2011 aveam un examen echivalat și cinci examene luate.
ACCA era o certificare dorită la acel moment în domeniul financiar. M-am interesat și mi-am dat seama că e ceva ce vreau să învăț. Nu m-am gândit prea mult la cât e de învățat, la timp, la bani, nici măcar nu mi-am propus când să termin. Voiam să învăț mai mult, să înțeleg mai mult. Oamenii probabil așteaptă mereu recompense pentru munca lor. Însă investiția în cunoaștere nu are neapărat un impact miraculos. Suntem plătiți pentru calitatea muncii pe care o prestăm, nu pentru cunoștințele sau diplomele pe care le avem. Nu știu dacă schimbările profesionale au fost sau nu legate de ACCA sau doar un curs normal al dezvoltării mele profesionale. Nu am început și nici nu am avut un parteneriat cu compania pentru care lucrez pentru certificarea ACCA, a fost o decizie personală de dezvoltare, în care am investit mult timp, în primul rând, și apoi bani.
Ce lucruri învăţate aţi aplicat ulterior în business?
Pentru mine ACCA și-a atins scopul chiar după primele examene. Am început să înțeleg întregul limbaj financiar, de business, în general. Marele câștig care a venit cu ACCA este încrederea în mine, în forțele mele, în capacitatea de a-mi face sarcinile de muncă, în felul cum înțeleg ce se întâmplă în companie. Apoi, examenele nu sunt deloc ușoare ca nivel de stres, de presiune a timpului, a deciziilor de a aborda un subiect sau altul, de a-ți exprima părerea, de a evalua o situație. După 14 examene câștigi o experiență de care nu ești conștient imediat. Se întâmplă din ce în ce mai rar să mă stresez în fața unei probleme, reușesc să îmi calculez, să îmi planific timpul mult mai eficient.
Care au fost cele mai mari provocări în timpul studiului?
Drumul a fost destul de lin, am reușit să mă concentrez și să mă coordonez astfel încât să iau examenele din prima încercare. Singurele surse de pregătire au fost materialele de la Kaplan sau BPP. Spuneam că am început ACCA în anul în care am întrerupt activitatea profesională, așa că pot spune că provocarea majoră a fost când a trebuit să îmbin examenele, munca și doi copii.
(acest articol a fost publicat în numărul 230 – pe luna septembrie, al revistei CARIERE)