30 decembrie, ziua când România „a divorțat, decent și elegant”, de monarhie
Înființarea Uniunii Sovietice
În anul 1922, pe 30 decembrie, a fost ratificat tratatul ce privea înființarea Uniunii Sovietice, sub forma uniunii mai multor republici. Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) era constituită din mai multe Republici Societice Socialiste (RSS-uri).
Numărul lor a variat de-a lungul timpului astel că, la 26 decembrie 1991, când URSS a fost desființară, numără 15 republici componente. De departe cea mai mare republică a URSS era Rusia, care domina ca suprafață. populație. economie și influență politică.
Abolirea monarhiei în România
Tot pe 30 decembrie, în anul 1947, a avut loc abolirea monarhiei în România, când Regele Mihai I al României a fost obligat să abdice și să renunțe la conducerea statului. După abdicarea Regelui Mihai, a fost proclamată Republica Populară Română (RPR).
În ședința extraordinară din 30 decembrie 1947 a cabinetului, Petru Groza a declarat următoarele: „Doamnă și domnilor miniștri, vreau să vă comunic că actul acesta s-a făcut prin buna învoială. Regele a constatat – așa cum este scris aici – că instituția monarhiei era o piedică serioasă în calea dezvoltării poporului nostru. Istoria va înregistra o lichidare prietenească a monarhiei, fără zguduiri – cum poate inamicii noștri ar fi dorit. Ca să utilizez o expresie a reginei-mame, poporul a făcut azi un divorț și decent, și elegant de monarhie. Prin urmare, și actul acesta este la fel cu celelalte acte din istoria guvernării noastre. Vreau să se știe pretutindeni – și aceasta este foarte important – că lucrul acesta s-a făcut cu cumințenie, la timpul său. Noi mergem înainte pe drumul nostru, cu minimum de zguduiri la maximum de foloase. Vom îngriji ca fostul rege să plece liniștit, așa cum se cuvine, pentru ca nimeni să nu poată avea un cuvânt de reproș pentru acela care, înțelegând glasul vremurilor, s-a retras”.
Executarea lui Sadam Hussein
Un alt eveniment important care s-a petrecut pe 30 decembrie, în anul 2006, este executarea fostului președinte irakian Saddam Hussein. Hussein, condamnat la moarte pentru execuția a 148 de șiiți din Dujail în anii '80, a fost executat la Bagdad. Saddam Hussein a fost găsit vinovat de crime împotriva umanității de Tribunalul Special Irakian.
După capturarea sa de către armata americană, căci dictatorul irakian se ascundea într-o groapă de lângă localitatea Ad-Dawr, din apropierea orașului său natal, Tikrit, Saddam Hussein a fost predat tribunalului penal irakian care, pe 5 noiembrie 2006, l-a condamnat la moarte.
Pe 26 decembrie 2006, verdictul a fost confirmat. Sentința, de condamnare la moarte prin spânzurare, a fost executată în noaptea de 29 spre 30 decembrie și a pus capăt vieții dictatorului irakian.