24/7 Work-Life Balance
Am cititi multe articole despre Work-Life Balance, am discutat cu psihologi, coach, sociologi, oamenii care ar putea să vină cu niște bucăți de puzzle și să ne ajute să ajungem la cauză, să înțelegem mai bine prin ce trecem, dar mai ales ce ne poate ajuta să revenim la suprafață. Ca atunci cand te scufunzi și drumul până la suprafață de multe ori este o plăcere, de multe ori o eternitate, iar când ajungem la suprafață parcă totul este mai clar, mai luminos și suntem bine cu noi.
Cum spuneam și în alte articole despre Work-Life Balance, acest echilibru între viața perofesională și cea personală este atât de personal, atât de al nostru încât noi suntem singurii care știm când este acolo, în viața noastră.
De asta aș sublinia că focusul nu ar trebui să fie atât pe echilibru și obținerea lui cât mai ales pe a identifica căi și metode pentru:
- A fi mai creativi și energizați pentru tot ceea ce se întâmplă în viața noastră.
- A trece de la rigiditate și șabloane la ceea ce este pentru noi, să ne personalizăm acest echilibru și starea de bine, pentru că Work-Life este un concept personal. Știm că oamenii pozitivi și energici sunt mai creativi de aceea este nevoie să fim flexibili în tot ceea ce facem acasă și la job, astfel încât să ne simțim bine cu noi. Propun să ne descoperim cu fiecare an care trece, cu fiecare stadiu de dezvoltare și vom vedea că și acest „echilibru” este altul în funcție de evoluția noastră. Dacă mă gândesc cum eram la 20 de ani și ce mă făcea fericită atunci, și mă uit la ce-mi doresc acum, lucrurile s-au schimbat, iar asta nu este rău deloc, pentru că și eu am evoluat și s-au schimbat și prioritățile mele, dorințele mele etc.
- A ne concentra pe echilibrul interior și mai puțin pe cel exterior. Stresul la care suntem suspuși are mai mult de a face cu maniera în care manageriem lucrurile și situațiile și mai puțin cu ideea că un job este mai stresant față de altul. Eu am lucrat destul de mult la acest aspect și cred cu tărie că mindsetul nostru este cel mai important și maniera în care ne raportăm la tot ce este în jurul nostru ne ajută să găsim răspunsurile.
- A trece de la a munci din greu la a munci din pasiune. Recomand cu căldură ca fiecare să facă ceea ce îi place, ceea ce îl reprezintă și cu ce rezonează. Pasiunea este unul dintre elementele de bază care duc către performanță. Așa că cine își dorește să facă parte dintre oamenii care fac și vor face diferența, și care nu se mulțumesc cu un job, care le asigură un trai decent, pasiunea este calea care ne poate duce acolo.
- A trece de la managementul timpului la managementul atenției – focusului. Discutam în articolul anterior despre managementul timpului, ca fiind un element, care ne ajută în menținerea unui echilibru, acum mergem mai departe și trecem la the next level și vorbim despre managementul atenției. Cu alte cuvinte, să fim acolo unde trebuie și când trebuie. Spuneam că personal cred că multitaskingul este un mit, deși a fost în mare vogă mai ales în corporații. Creierul nostru de fapt trece de la un task la altul foarte repede, ceea ce produce stres și reduce productivitatea. Albert Enstein spunea că „Any man who can drive safely while kissing a pretty girl is simply not giving the kiss the attention it deserves.” sunt de acord cu el.
- A trece de la a munci până la epuizare la a ne odihni suficient, a ne distra și a ne simți bine, astfel încât productivitatea noastră să crească, să putem funcționa la parametrii normali și să reușim să facem performanță.
- A trece de la „echilibru” ca stare pe care ne dorim să o obținem la „echilibru” ca un obicei. Este nevoie să înțelegem că Work-Life Balance nu este o destinație, povestea aceasta este mai mult despre întreaga mea călătorie în viața mea.
Ai descoperit ce funcționează pentru tine? Ce te face fericit și ce te motivează cu adevărat?
________________________________________________________________________________
Dana TUDOR are o experiență de peste 7 ani în team management, telesales, customer care şi 5 ani în managementul proiectelor. Evoluţia ei profesională pune în evidenţă, dorința de dezvoltare și învăţare permanentă, precum și diversificarea domeniilor și experienţelor.
S-a format în management și business development, absolvind cursurile de Excelenţă în Management de la Asebuss, Master în Management Multimodal, Facultatea de Studii Europene, specializarea în Management la Univ. Babeș Bolyai.
Este specializată în livrarea programelor de training pentru echipe de vânzări și echipe manageriale. Este General Manager în Dynamic Human Resources.