10 motive pentru care orice om de afaceri are nevoie de educatie antreprenoriala
Daca educatia se loveste de piedicile si greselile sistemului, educatia antreprenoriala are cateva bariere suplimentare de invins. In primul rand, in Romania, educatia antreprenoriala nu e o disciplina. Nu se studiaza in scoli, deci nu exista. Cei care iau calea antreprenoriatului nu sunt incurajati, iar daca totusi aleg asta si reusesc invatand din mers, mai tarziu refuza educatia. Pentru ca deja au reusit cu propriile forte si nu mai vor sa ii invete altcineva cum sa isi conduca afacerea. Acelasi lucru se intampla si cu managerii din companii care nu inteleg ca pietele in care activeaza se dezvolta si asta ar trebui sa faca si ei.
Cu toate astea, o sa incerc sa ii conving pe toti cei de mai sus ca educatia antreprenoriala e sustinuta de motive foarte puternice.
- Refuzul educatiei e refuzul evolutiei. Nu poti sa pretinzi ca le poti invata pe toate din mers. Educatia sistematizata e singura care poate acoperi in intregime o astfel de disciplina.
- Antreprenoriatul se invata si poate fi predat. Sa spui ca te nasti sau nu antreprenor e ca si cum ai spune ca te nasti sau nu profesor de chimie.
- Cu siguranta un antreprenor sau manager are zone de activitate in care e foarte pregatit. Cu siguranta sunt alte zone in care are nevoie de pregatire
- Vine un moment in dezvoltarea afacerii/companiei tale in care, ca sa reusesti, ai nevoie de un transfer de experinta de la oamenii care au facut asta deja, de la oamenii care vin din alte regiuni geografice, care au o alta viziune asupra mediului de afaceri, o alta abordare.
- Compania ta a ajuns la punctul in care trebuie sa se extinda, sa patrunda pe piete internationale si nu stii cum sa faci asta, nu ai cunostintele si experienta necesare, nu cunosti pulsul pietei externe.
- Criza a schimbat regulile jocului. Daca pana acum erai sigur pe cunostintele tale, de acum inainte schimbarile si gradul mare de incertitudine din piete vor face sa te indoiesti de ce stiai.
- Tot criza a impus modifcari in companii pentru cresterea eficientei. Pus in fata unei astfel de decizii, cea mai buna decizie pe care o poate lua un manager/antreprenor e sa ceara ajutor specializat.
- Educatie specializata nu inseamna neaparat cursuri intensive intinse pe o perioada mare de timp. Exista cursuri concentrate, la costuri rezonabile si in Romania.
- Cursurile de antreprenoriat difera de cursurile cu care suntem obisnuiti. Focusul nu mai e asupra profesorului si a lectiilor pe care le preda, ci asupra cursantului si asupra problemelor pe care le intampina.
- Cine ar putea sa tina astfel de cursuri, tinand cont ca Romania nu a avut cum sa creeze astfel de specialisti? Raspunsul e simplu, profesori si mentori de prestigiu din afara tarii.
Peter Barta e Director Executiv al Fundatiei Post-Privatizare, organizatie din Romania care sprijina dezvoltarea unui ecosistem antreprenorial sanatos. Pentru asta dezvolta astfel de cursuri antreprenoriale. Unul dintre ele, Business Mentoring Program, destinat antreprenorilor si managerilor care vor sa isi dezvolte afacerea/compania, tocmai a dat startul inscrierilor pentru cursul din 2012.