„Experiența Sheffield m-a făcut un profesionist mai bun”
Și-a dorit să urmeze cursurile unui EMBA pentru că e o persoană care caută să învețe și să se perfecționeze în permanență. Iar programul care i s-a părut cel mai potrivit pentru ceea ce avea nevoie a fost cel de EMBA organizat de University of Sheffield, care i-a oferit totodată acces la un sistem de învățământ diferit de cel românesc.
Pentru Cristina Viișoreanu, Head of Recoveries Department, Bank of Cyprus România, EMBA-ul a venit după niște ani de experiență profesională în care s-a confruntat cu diverse situații cărora le-a putut explica fie cauzele, fie consecințele, după ce a absolvit. Una dintre provocările cărora a trebuit să le facă față, ca să-și maximizeze experiențele legate de EMBA, dar și pe cele profesionale și personale, a fost să găsească o modalitate acceptabilă de a-și împărți timpul.
Pe durata EMBA-ului a fost nevoită să amâne anumite proiecte personale și să-și planifice foarte bine timpul. Ca regulă, perioada din săptămână dedicată studiului a fost weekendul. Foarte rar a reușit să folosească pentru studiu și timpul de după muncă. O altă provocare a fost să administreze cantitatea mare de informații livrată într-un timp relativ scurt și să găsească modalitatea optimă de a se concentra pe părțile practice și pe informațiile noi pe care le aduceau cursurile.
Cel mai mult apreciază la acest program aplicabilitatea practică a ceea ce a învățat: de la relaţiile dintr-o organizaţie şi cum funcţionează ea la ce trebuie să facă un manager pentru a gestiona cât mai bine resursele disponibile şi situaţiile de criză şi până la a concepe un plan de afaceri pentru un start-up. Această abordare practică a teoriilor în materie de management şi afaceri a fost susţinută în mod real de experienţa profesională a profesorilor, mulţi dintre ei fiind prezenţi activ în mediul de business.
Totodată, EMBA-ul i-a dat ocazia să își îmbunătăţească abilităţile de prezentare şi argumentare și să pună accentul pe gândirea critică şi pe punctele de vedere documentate. Nu în ultimul rând, a făcut cunoştinţă cu anumite concepte despre care nu ştia prea multe şi pe care, în urmă finalizării EMBA-ului, a ales să le aprofundeze, aşa cum s-a întâmplat cu Lean Six Sigma, managementul performanţei prin îmbunătăţirea proceselor.
Paradoxal, la finalul programului de EMBA, i-a părut rău că s-a terminat. Își formase o anumită rutină, ajunsese să împace toate planurile vieţii într-un mod acceptabil. Cum a abordat toate materiile cu maximă curiozitate şi pentru că s-a bucurat de ceea ce era nou, nu a simţit EMBA-ul ca pe o povară, ci, din contră, ca pe un suflu nou, revigorant.
Cum a ajutat-o EMBA-ul în viața profesională? Cristina Viișoreanu privește şi abordează diferit relaţiile cu subalternii şi colegii, reacţionează constructiv în situaţiile de criză, își susţine opiniile cu argumente într-un mod coerent şi convingător și înţelege mai bine atât oamenii, cât şi mediul de afaceri.