Lumea are nevoie de mai mulți eroi. De ce n-ai fi și tu unul?
Ce fel de om ești și câți oameni ai ajutat?
Ce fel de om ai ajuns să fii? Te-ai folosit de greutăți pentru a deveni mai iubitor, mai curajos și mai empatic?
Câți oameni ai ajutat? Vrei să faci un milion de dolari? Atunci trebuie să ajuți un milion de oameni! Câștigă cine e de ajutor altora.
Despre acestea și multe altele a vorbit Robin Sharma, scriitor canadian și vorbitor motivațional cunoscut pentru seria de cărți „Călugărul care și-a vândut Ferrari-ul”. Este autorul a 15 best seller-uri. În plus, este absolvent de Drept și are un master în Drept. A fondat “Sharma Leadership Inc”, o companie de consultanță și training ce lucrează cu companii precum General Electric, Nike, Nasa, Unilever, Microsoft, ca să numim doar câteva, la care se adaugă facultățile de comerț ale universităților Harvard și Yale.
Alte învățăminte împărtășite de Robin Sharma
Lumea are nevoie de mai mulți eroi. De ce n-ai fi și tu unul?
Dacă te îndoiești de tine, spune-ți: „Arăt bine, mă simt bine, crezi că pot să joc în filme?”. Sigur îți va îmbunătăți starea de spirit.
Nu există leadership fără studiu și pregătire. Liderii care învață cel mai mult și se pregătesc cel mai bine au succes mai mare. Prin urmare, la următoarea planificare calculează așa: „ca să dublez venitul trebuie să-mi triplez investiția și capacitatea profesională”.
Liderii sunt oameni conștienți. Sunt prezenți în prezent, iar cei mai mulți oameni nu sunt. Pentru a schimba viitorul trebuie să folosești la maxim potențialul prezentului.
Liderii au o energie molipsitoare. Iar concluzia este: un lider adevărat trebuie să fie autentic, deci vulnerabil. Asta înseamnă să-i îmbrățișezi pe oamenii din echipa ta când e cazul și să le vorbești din inimă, în loc să le spui ce sună bine! De altfel, când ajungi în vârf ești cel mai vulnerabil. Să ne amintim de ce spunea Picasso: „mi-a luat patru ani să pictez ca Rafael și o viață să pictez ca un copil”.
A conduce înseamnă a deservi, a fi în slujba echipei tale, a companiei, a comunității; nu înseamnă să cauți aplauze. Ca să-l cităm pe Martin Luther King: „Oricine poate fi un om mare. Pentru că oricine se poate face util. Ca să fii util nu-ți trebuie o diplomă de facultate și nici nu e nevoie să știi să faci acordul dintre subiect și predicat. Tot ce îți trebuie este o inimă plină de har. Un suflet care trăiește din iubire.” Robin a vorbit despre tatăl său, în vârstă de 81 de ani, care, pensionat după 54 de ani de activitate și întrebat de ce a muncit atât de mult, a răspuns simplu: „pentru că pacienții mei aveau nevoie de mine.”
Dacă ești ocupat nu înseamnă că ești productiv. Timpul liber e semn de virtuozitate. Pentru a ajunge să știi să alegi ce te face cel mai productiv trebuie să te lovești cu capul de cea mai de sus versiune a ta.
Leadershipul este ceea ce faci atunci când nu te vede nimeni. Legendarul motociclist de curse Joey Dunlop spunea: „Niciodată nu mi-am dorit să fiu un superstar. Tot ce am vrut a fost să fiu eu însămi. Sper ca așa să-și aducă oamenii aminte de mine.” Iar Ghandi poseda mai puțin de 10 lucruri când a murit. Cât de creativ, etic și productiv ești și cât de mult muncești atunci când nu ești sclavul orgoliului tău?
Geniul se trage de obiceiuri, nu din genetică. În fiecare zi poți face mici schimbări care se vor transforma în rezultate extraordinare, în timp. Oseola McCarty este o spălătoreasă care a devenit cel mai mare donator al Universității Southern Mississippi. Ea a ajuns în atenția lumii întregi după ce s-a anunțat, în iulie 1995, că înființase un trust prin intermediul căruia, la moartea sa, o parte din economiile pe care le făcuse de-a lungul vieții aveau să fie transferate către universitate pentru a fi oferite burse tinerilor merituoși care aveau nevoie de asistență financiară. Suma a fost estimată la 150.000$ – o sumă surprinzător de mare pentru o ocupație atât de slab plătită. Oseola McCarty a făcut în fiecare zi mici depuneri în contul său de economii. Până la sfârșitul vieții, economiile ei au ajuns la 250.000$, iar ea împărțise banii între biserică, nepoți și burse pentru afro-americanii săraci care nu-și puteau permite să plătească cheltuielile de școlarizare. În iunie 1996, Universitatea Harvard i-a acordat lui Oseola McCarty titlul de doctorat onorific.
Puterea adevărată vine din integritate și din munca făcută cu măiestrie. Punct.
Cât schimbi lumea, ai grijă și să râzi, să privești apusul de soare și să transpiri dimineața. Robin este membru într-un club care face sport la ora 5 dimineața. Și în București și-a respectat programul de alergare dimineața, iar în timp ce alerga nu a scăpat ocazia de a se bucura de micuța biserică pe care a întâlnit-o în drum (cea din apropiere de hotelul Golden Tulip).
Inima și mintea sunt importante în egală măsură. Un lider adevărat este 50% poet și 50% luptător.
6 reguli ca să fii un lider de legendă
Cine ajută cel mai mult are cel mai mare profit. Oferă consumatorilor de 10 ori valoarea pe care o așteaptă – aceasta este rețeta ca să te iubească.
Leadership 2.0 este o performanță, nu un titlu. Muncește cu virtuozitate dacă vrei ca echipa să te respecte. Fii un Mick Jagger în sistemul bancar, în marketing sau în publicitate.
O slujbă este o slujbă numai dacă tu o vezi ca pe-o slujbă. Munca este o platformă pentru a-ți exprima potențialul și pasiunea. De altfel, rădăcina cuvântului „pasiune” înseamnă „suferință”.
Citește cărți grele dacă vrei să te dezvolți intelectual.
Aleargă mereu mai departe dacă vrei să-ți dezvolți corpul.
Iubește și când n-ai chef să iubești.
O zi grea pentru orgoliu este o zi bună pentru suflet. Flămânzește-ți orgoliul ca să-ți hrănești sufletul.
La învestirea sa ca președinte, Nelson Mandela l-a invitat și pe gardian și pe procuror. „Dacă nu aș fi făcut asta, aș fi încă în închisoare”.
Treaba unui lider este că crească alți lideri. Liderii adevărați îi fac pe oameni să se simtă mai mari atunci când se află în preajma lor. Fii un bun mentor și vei avea o echipă de Picasso.
Leadershipul implică trei lucruri: inspirație, influență, impact. Apropo, nu poți inspira dacă nu ești inspirat. Așa că inspiră-te: din artă, din cărți, din natură, de la oamenii potriviți.
Lecții de leadership personal
Nu vei ajunge mai mare decât caracterul tău.
Ai patru imperii interioare, de care trebuie să te ocupi: minte, inimă, sănătate și suflet.
Întreabă-te
Câtă inspirație oferi? Cât timp petreci în solitudine, pentru a deveni un maestru în ceea ce faci?
Faci doar câteva lucruri pe zi, dar ai rezultate uimitoare? Care sunt lucrurile acelea pe care le faci?
Concluzie
Găsește cauza în care crezi și trăiește pentru a obține o victorie pentru omenire!
***
Acesta este primul dintr-o serie de șase articole în care vă vom prezenta cele mai importante învățăminte culese de Raluca Kisescu de la cei șase vorbitori principali prezenți la Brand Minds: Robin Sharma, Helen Fisher, Sophia – robotul umanoid, Seth Godin, Daniel Goleman, Shed Simove.
***
Raluca Kisescu este Creative Marketing Strategist & Trainer la Raluca Kișescu & Son. După șaisprezece ani în cadrul companiei Avon, dintre care zece ca director de marketing, a devenit consultant independent și trainer asociat Qualians/TMI prin intermediul propriei companii, pe care vrea să o lase moștenire fiului său.
Raluca este un unicorn – în sensul în care se încăpățânează, contrar unui principiu sănătos de business, nu doar să alerge semi-maratoane, ci și să facă activități multiple: marketing, scris si voluntariat. Elementul comun al activității sale diverse este creativitatea, pe care o definește ca pe un mod de viață, de la ținute, la ideile de business.
A fost implicată în multiple campanii de marketing, PR și CSR și este câștigătoarea trofeelor Marketer of the Year decernat de revista Business Woman și IAA (International Advertising Association) Excellence Award for Social Responsibility.
Colaborează de peste șapte ani cu revista Tango și este autoarea cărții „6 din 40 de șanse la iubire”. Este membră al doilea an consecutiv în Advisory Board-ul asociației Business Women Forum Romania. A scris pentru Revista CARIERE articolul de Kids Management „Vreau să fiu dream managerul copilului meu”.