Liderul far
Oamenii-far sunt aceia care îți amintesc că ești aproape de țărm, aruncând o lumină asupra ta. Rolul lor nu este să te ajute să ieși din furtună, ci să-ți arate că undeva e o soluție. Și că ține de tine să ajungi la mal, la loc sigur. Dar în ce situații un lider poate acționa ca un far într-o organizație, adică să arate direcția, să energizeze prin viziunea sa și să rămână la distanța necesară pentru ca oamenii să aibă loc să-și facă treaba?
Prima dată am întâlnit această metaforă în jurnalul de călătorie al lui Andrei Lasc, 07:07 – Cu sufletul în Est. Vorbind despre „oamenii-far“, el mi-a spus în interviul publicat în ediția de aprilie a Revistei CARIERE că aceștia au reprezentat pentru el un moment de cotitură în 2017: ”Mi-am dat seama că aveam tendința să-i salvez pe alții, de a sări în furtuna lor și de a-i scoate la mal. Ori, asta, deși în sine e un gest frumos (și egoist), îi privează de propriile lor teme de vacanță. Cred că învăț doar când trec prin propriile furtuni. Și uneori e greu, e covârșitor, e prea multă presiune, prea multă incertitudine, uit cine sunt și ce e fain la mine, iar oamenii-far sunt aici ca să-mi arate laturile de care uit. Nu-i rolul lor să mă scoată din furtuna interioară, ci să-mi arate că merită să trec prin ea și că undeva e un mal, o ieșire, o soluție, că ține de mine să ajung la adăpost”.
Mi-am dat seama că acesta este și unul dintre rolurile unui lider. Mai ales în vremuri incerte, în perioade dificile, e necesar ca liderul să-și folosească abilitatea de a-i susține pe ceilalți, de a le arăta calea.
DREAPTA MĂSURĂ A LIDERULUI-FAR ESTE DATĂ DE SMERENIE
Georgeta Dendrino, Managing Director, Interact, ne-a împărtășit din experiența personală și ne-a povestit o situație în care a încercat să-i susțină pe ceilalți din organizație: „Acum doi ani a murit un om din firma mea. Fusese cu noi 16 ani, era foarte apreciată de colegi, devenise membru al echipei de management. M-a durut enorm, aveam multă încredere în ea, ne împrieteniserăm. Mi-a fost foarte clar, însă, că nu puteam să mă las ‘să cad pe jos’, să nu ‘mă țin în mâini’, pentru că aveam o datorie față de colegii mei, că trebuia să fac mai mult, să îi susțin, așa cum puteam eu, să le redau încrederea în ei, în firmă, în ceea ce făceam noi toți, ca să nu ne pierdem sensul. Am avut însă câțiva oameni în exteriorul firmei cu care am vorbit din când în când, care mă conțineau, mă susțineau, sau mă trăgeau de mânecă atunci când riscăm să merg în jos. Nu m-am gândit însă că aș fi far, ci că e datoria mea să îi susțin”.
Prin urmare, există câteva nuanțe ale ideii de lider-far de care trebuie să ținem cont. În primul rând, un lider nu trebuie să acționeze doar ca un far; niciun om nu trebuie să dețină putere absolută, așa ceva nu este funcțional. Așa că smerenia este cea care îi dă dreapta măsură liderului care luminează calea pentru alții. ”Puterile absolute sunt improprii condiției de lider – nu pentru că e bine să nu ne trufim; aș asemăna, mai degrabă liderul cu cartea Ermitul, din tarot. De ce? pentru că Ermitul are o atitudine de om care luminează calea, însă este smerit. La fel, liderul este acolo că să fie în serviciul oamenilor, al firmei, să îi susțină în a reuși”, punctează Georgeta Dendrino. Asta pentru că nu doar liderii buni sunt urmați, ci și cei ”negativi”, iar adevărul absolut nu este deținut de niciun om.
LUMINA INTERIOARĂ ESTE BUSOLA ȘI PENTRU LUMINA EXTERIOARĂ
Așadar, atunci când vorbim despre un lider adevărat, rolul de far trebui să se împletească armonios cu altele, precum încredere în sine și în ceilalți; cunoaștere de sine; empatie; curiozitate; energie; îndrăzneală; acțiune; flexibilitate.
Altfel spus, un lider adevărat trebuie să-și scoată la iveală mai întâi propria lumină înainte de a lumina calea altora. Și asta se face adesea cu ajutor din exterior. „Îmi plac analogiile cu desenele animate. În Regele Leu, Mufasa și Simba au o pasăre, Zazu, care acționează că un ochi al regelui. Zazu zboară sus, înainte, ca să scaneze mediul și să îl prevină pe rege. Pinocchio are un greieraș, Jimini Cricket, care îl urmează, sfătuiește, susține. Un lider poate avea un executive coach, un mentor, care să îl ajute să scoată la iveală propria lumină. Nu cred că poți să îi susții pe alții ca să devină cea mai bună versiune a lor, ca să scoată la iveală propria lumină, dacă tu însuți nu ai trecut prin acest proces”, spune Georgeta Dendrino.
LIDERUL, CĂLĂUZĂ ȘI GHID
Un astfel de lider – care are înțelepciune, cunoaștere, smerenie, care își asumă rolul celui care desțelenește un teritoriu prin viziunea sa – ar fi, mai degrabă, un lider-călăuză sau ghid.
„Anul trecut am avut reuniunea anuală cu colegii mei de la Insead, în chiar Rai, Thailanda. Am combinat momente de team coaching, reflecție, discuții, cu mersul cu bicicleta. Am mers astfel aproximativ 30 de km. Am avut o călăuză, un om al locului, care știa unde să ne ducă, unde să ne oprim să mâncăm, astfel încât să fim în siguranță, ce să ne arate, când să facem o pauză. Pregătise totul cu grijă, meticulos. În prima zi eu am avut “norocul” de a cădea pe scări și de a mă lovi destul de tare la gleznă și la o mână. El s-a asigurat că nu am dus lipsă de nimic, când n-am mai putut să merg a chemat o mașină și imediat m-a transportat în siguranță. Atunci când aveam sesiunile de team coaching, el era undeva în umbră, parcă, lăsându-ne să ne facem treaba. Asemenea lui, un lider se asigură că oamenii au ce le trebuie pentru a-și face treaba, le poartă și le arată grijă, îi pasă de ei. Prin urmare, un lider adevărat știe că el luminează pentru ca ceilalți să performeze și înțelege că nu e despre el, ci despre el împreună cu ceilalți”, concluzionează Georgeta Dendrino.
BARCA CE TRAGE LA MAL
Am văzut situația din perspectiva liderului, dar cum se văd lucrurile din barca ce trage la mal? Câtă nevoie are barca de o lumină călăuzitoare?
Mara Mihăilescu, elevă în clasa a XI-a, care a făcut peste vară un internship la Human Invest, crede că oricine își asumă rolul de lider trebuie să acționeze și ca un far: „Printre alte nevoi, când situațiile sunt confuze, când sunt debusolați, oamenii au nevoie de cineva să le lumineze drumul și să îi ghideze prin necunoscut. Rolul de far al liderului este, din punctul meu de vedere, esențial”. Asta pentru că acesta oferă un ajutor de la distanță și nu rezolvă el problema, ci îi învață cum să o rezolve ei singuri. Arătându-le calea și direcția, ei pot avea libertatea și încrederea de a găsi propriile soluții. Și, pe această cale, să învețe din greșelile lor. ”În plus, ne ajută și rolul de ghid al liderului, care ne învață cum să punem în practică lecțiile pe care le învățăm din greșeli. Oamenii au atât nevoie de a-și clarifica calea (prin liderul-far), cât și să fie îndrumați de liderul-ghid când merg în teritorii noi”, adaugă Mara Mihăilescu.
TINERII AU NEVOIE DE GHIDAJ
Pe ea o ajută să aibă pe cineva care să o ghideze în deciziile pe care le ia pentru viitorul său. De exemplu, încă se simte nesigură către ce facultate și către ce profesie să se îndrepte: ”Viitorul meu profesional îmi este încă neclar. Sunt acum în clasa a XI-a, am mai multe opțiuni în minte, dar sunt puțin nesigură și de opțiunea care este acum pe primul loc. Cineva cu rolul de far mă ajută să înțeleg ce ar însemna aceste opțiuni, îmi dă confort și siguranța psihologică că o voi alege pe aceea în care cred cel mai mult”.
Dar ce abilități mai caută cei din Generația Z la un lider, în afară de rolul de far și de ghid? Așteptările tinerilor sunt următoarele: să nu pună presiune pe ei, să aibă încredere în ei, să fie lângă ei când au nevoie de ajutor, să poată comunica ușor și să critice numai constructiv: ”Ne-ar ajuta să primim feedback frecvent, să se comporte ca un egal al nostru (nu ca un superior al nostru) și să îl simțim aproape de noi. Pentru mine contează foarte mult să aibă disponibilitatea să mă învețe cum să iau singură cele mai bune decizii și să îmi aloce timp pentru discuții pe temele importante pentru mine și pentru nevoile mele”, încheie Mara Mihăilescu.
ÎN LOC DE CONCLUZIE
În final, vă las cu citatul scriitorului latin Publilius Syrus: ”Oricine poate cârmui o barcă pe ape line.”
Articol preluat din numărul 261 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.