Liderul care îşi încurajează echipa să îi lanseze provocări: „Eu caut idei, nu mă intersează ce funcţie ai”
Nu trebuie sa fii un geniu ca să lucrezi pentru Sam Zell.
În cartea sa, „Am I Beeing Too Subtle? Straight Talk From a Business Rebel”, el susţine că nu caută neapărat să angajeze cei mai deştepţi oameni de pe planetă la Equity Group Investments, pentru că sunt alte calităţi mult mai importante.
„Evident că trebuie să ai un anumit nivel de IQ ca să lucrezi în companie, dar nu am nevoie de savanţi”, susţine liderul de business, citat de World Economic Forum.
Sam Zell menţionează că succesul provine din energie, atitudine, o bună judecată, convingere şi pasiune. De asemenea, este foarte important să poţi să pui punctul pe „i” şi să ajungi exact la esenţa unei probleme. „Aş da 20 de puncte de IQ pe oricare din aceste calităţi”, spune liderul.
În fapt, el a avut angajaţi geniali, dar care nu au făcut faţă provocărilor, pentru că le lipseau aceste abilităţi.
Mai mult, se aşteaptă ca cei care fac parte din echipa lui să spună la ce se gândesc şi să îşi prezinte ideile.
„Eu impulsionez oamenii. Îi apreciez pe cei care preiau iniţiativa, care dărâmă barierele, îşi pun întrebări şi acceptă noi provocări”, spune liderul.
Zell menţionează că o astfel de libertate vine cu o mare responsabilitate, aşa că o judecată sănătoasă este esenţială. „Dar, din fericire, mă pricep destul de bine să citesc oamenii”, punctează acesta.
Cu toate că recunoaşte că îi place să fie şef, el nu intenţionează ca angajaţii săi să îi dea întotdeauna dreptate şi să fie periat încontinuu.
„Cel mai otrăvitor lucru pentru mine este să fie înconjurat de persoane care zic tot timpul 'OK, Sam, cum zici tu'. Aşa ceva ar fi moartea mediului antreprenorial. Eu mereu le spun oamenilor să nu repete ce spun eu ca nişte papagali sau să încerce să ghicească ce gândesc eu. Nu. E o atitudine profund greşită. Când stau la masa de şedinţe, eu nu caut aprobare, ci idei. Nu contează ce rol ai în firmă atâta vreme cât ai o idee bună”, spune liderul.
El susţine că se aşteaptă ca fiecare dintre membrii echipei să îşi aducă aportul la dezvoltarea companiei prin prezentarea viziunii personale pe care o au asupra lucrurilor.
„Încurajez oamenii să îmi lanseze provocări, aşa cum fac şi eu cu ei, la rândul meu. Ar trebui să fim capabili să ne apărăm ideile şi, în acelaşi timp, să fim deschişi la abordări noi. Doar aşa ne putem dezvolta şi deveni mai inteligenţi. Ei reuşesc să scoată ce e mai bun din mine. Şi viceversa. Toată lumea câştigă”, încheie liderul.