Lecţia sacrificiului în Leadership
Că să ajungi mai sus, indiferent că vorbim de viaţă în general sau de carieră în special, e necesar să laşi în urmă lucruri, persoane, obiceiuri care ar putea să te tragă înapoi. Esta că şi cum ai urca un munte foarte înalt şi pentru această călătorie te-ai echipat cu tot ce credeai că îţi va servi: haine adecvate, o echipă pregătită, instrumente de navigaţie, mâncare, băutură, poate şi nişte dulciuri, sau nişte muzică şi aşa mai departe.
Pe măsură ce începi să escaladezi muntele, constaţi că rucsacul e din ce în ce mai greu de dus, şi nu pentru că ai fi adunat “suveniruri” de pe drum, ci pentru că deja îl cari în spate de foarte mult timp, de câteva zile bune. Nu greutatea lui e problema, ci durata de purtat în spate. Cum energia ta începe să scadă, şi resursele de a duce rucsacul în spate scad, aşa că te gândeşti să iei măsuri. La ce eşti dispus să renunţi din rucsacul tău pentru a reuşi să urci mai uşor, cu mai puţin efort şi într-un timp mai scurt?
Care sunt lucrurile cu valoare “mică” pentru reuşita expediţiei tale pe care ai putea să le sacrifici, astfel încât să obţii rezultatul urmărit: cucerirea acelui munte?
Ai înţeles ideea? În acest exemplu, deşi am abordat doar sacrificiul de “bunuri”, obiecte, la fel se aplică şi în cazul membrilor echipei sau al obiceurilor, credinţelor care nu te servesc în misiunea pe care ţi-ai propus-o.
În viaţa ta, în rolurile pe care le ai, ce obicei nesănătos sau negativ te limitează în a merge la următorul nivel al carierei?
Ar putea fi pauzele de ţigară, care, dacă ar fi să le aduni, la final de zi ai câștiga cel puţin 10 minute pe care să le investeşti în “misiunea” vieţii şi carierei tale? Ce ai vrea să faci dacă ai avea mai mult timp? Să citeşti? Să dormi, să petreci timp cu copiii? Să îl cunoşti pe noul coleg angajat în echipa ta? Iată cum, “sacrificând” un obicei, ai putea câştiga timp preţios pentru a-l investi în orice te va duce mai departe în cariera ta, fie că este vorba de consolidarea relaţiilor cu echipa ta sau de stabilirea unei noi strategii de lucru pentru noul proiect în care lucrezi.
Resursa “timp” este cea mai valoroasă dintre toate: ea nu poate fi recuperată. În acest caz, putem vedea cum “a sacrifica” ajunge să devină “a investi”, pentru dezvoltarea ta, pentru dezvoltarea echipei tale şi a celor care o compun.
Cheia constă în Ce faci cu timpul care îţi este “alocat” . Aceleaşi 24 de ore le-au avut şi Mahatma Gandhi, Nelson Mandela şi Martin Luther King jr. Aceleaşi 24 de ore le ai şi tu, însă cum alegi să le foloseşti?
Corelând aceşti lideri cu lecţia sacrificiului, aş putea spune că ne-au oferit cele mai elocvente exemple că “nu poţi deveni ceea ce vrei, rămânând ceea ce eşti”. Gandhi a renunţat la o carieră de consilier juridic de 21 de ani în Africa de Sud pentru a se întoarce în ţară lui natală, India, ca să o ajute să iasă de sub dominaţia britanică. A renunţat la un trai decent, confortabil, departe de luptele şi asupririle trăite de poporul lui şi a fost dispus să îndure tot ce era necesar pentru a lăsa în urmă o ţară liberă.
Martin Luther King Jr a sacrificat liniştea, confortul şi siguranţa lui şi a familiei lui pentru egalitate între oameni cu pielea de culoare diferită. Lucruri mari, la care a renunţat pentru a lăsa în urmă o lume nouă, cu principii diferite, cu oameni care să se accepte indiferent de felul în care arată.
Dacă ar fi cedat la primele ameninţări sau la primele arestări, atunci visul nu era suficient de puternic, şi numele lui nu ar fi răsunat peste secole. Dar, pentru oameni mari, nu există sacrificii mari, există doar visuri care se cer împlinite, indiferent de costurile implicate.
Aceasta este diferenţa între ce înţeleg oamenii de succes ca fiind Sacrificiul şi felul în care îl traduc toţi ceilalţi. Sacrificiul înseamnă pentru oamenii de succes, preţul pe care trebuie să-l plăteşti pentru a face pasul în următoarea etapă a vieţii tale. Să renunţi la ceva (un obicei, persoane, lucruri, confort, bunăstare) este un pas pe care oamenii de succes îl fac în mod intenţionat, punându-şi 2 întrebări esenţiale: “Care sunt plusurile şi minusurile acestui sacrificiu?” Şi “Cum mă voi dezvolta în urma acestei renunţări?
John C. Maxwell vorbeşte despre aceste două întrebări în cartea sa despre “Legile supreme ale dezvoltării personale” prin care verifică cât de valoros este acel "schimb". Întotdeauna, când alegem ceva, detașându-ne de altceva, există recompense şi consecinţe. Întrebarea este: Cât de dispus eşti să îţi asumi consecinţele, pentru că, evident, recompensele, sunt “premiul” pe care îl primeşti.
În cealaltă ligă sunt cei care traduc sacrificiul ca pe un compromis, ca şi cum cineva, la un moment dat, ar trebui să le recunoască sacrificul făcut şi poate chiar să vadă şi ei un compromis din partea acestora. Compromisul implică aşteptări din partea celorlalţi, pe când sacrificiul implică asumarea propriei decizii pentru schimbul pe care ai ales să-l faci pentru un lucru, un obicei sau o viaţă cu o valoare mai mare.
De multe ori, în şedinţele de coaching, îi întreb pe clienţii mei, “Ce eşti dispus să sacrifici pentru a-ţi pune în aplicare planul tău de dezvoltare?” În mai bine de 90% din cazuri, răspunsul este “Nimic. Ce să sacrific? Nu am sacrificat destul în viaţă mea?!”
Iată cum, deşi motivaţia de evoluţie şi creştere persoanală este mare, prea puţini dintre cei cu sau fără poziţii formale de leadership sunt dispuşi să lase în urmă orice ar putea să îi ţină pe loc sau chiar să îi tragă înapoi.
Prea puţini realizează că “rucsacul” e supraîncărcat cu lucruri, oameni şi credinţe care nu le mai servesc la noua “expediţie în care s-au angajat” şi dintr-o imunitate la schimbare prea mare, aleg să se istovească şi să sacrifice resurse cu adevărat valoroase în loc să “facă curat” printre obiceiuri, “prieteni” şi credinţe.
În concluzie, “Atunci când îţi doreşti ceva ce nu ai mai avut niciodată, trebuie să faci ceva ce nu ai mai făcut niciodată că să obţii acel lucru”, iar acest fapt implică uneori să renunţi la ceva ce nu îţi mai foloseşte, nu te mai ajută să evoluezi sau, poate chiar mai mult, te sabotează în drumul tău către “vârful muntelui”
Cu o experienţă în mediul organizaţional de peste 8 ani în aria de training şi dezvoltare în industrii diverse precum telekom, shared service, banking, Alice Cornea este absolventă de Psihologie şi Master în Psihologie Organizaţională şi Resurse Umane. A îmbinat tehnicile de dezvoltare personală, coaching şi autocunoaştere în rolurile de specialist training şi dezvoltare organizaţională şi consultant în resurse umane pe care le-a avut de-a lungul experienţei organizaţionale. Este consilier pentru dezvoltare personală, consilier vocaţional şi formator acreditat ANC, cu peste 1000 de ore de training livrate în companiile în care a activat. Din ianuarie 2014 este Trainer, Speaker şi Coach Certificat international de John Maxwell Team, abilităţi ce îi permit să dezvolte şi să deruleze traininguri şi grupuri de studiu de tip MasterMind cu teme din aria de leadership, dezvoltare personală şi profesională.