Leadershipul tradiţional şi leadershipul nou – Beneficii şi provocări (II)
Pentru funcționalitate și performanță, e important să-i dăm Cezarului ce-i al Cezarului, dar și să nu-i cerem ce nu poate da. În consecință, l-am invitat pe Gianpiero Pietriglieri, în a doua parte a serialului nostru, să ne vorbească despre diferențele dintre leadershipul tradițional și cel modern și să ne prezinte câteva beneficii și provocări ale fiecăruia.
CITEŞTE ŞI:
- Cariera nu mai este o scară, ci o operă de artă. Cine sunt artiştii (I)
- Ce înseamnă un lider legitim: Despre leadership și conștiința de sine (III)
Leadershipul tradițional este cel reprezentat prin „vizionarul” care iese în evidență din mulțime, iar principalul său beneficiu este faptul că este clar și motivant. Viziunea și destinația liderilor tradiționali este limpede – se știe unde se află și încotro merg, poți să-i iubești sau să-i detești, să-i urmezi sau să le opui rezistență.
Provocarea acestui tip de leadership este aceea că perspectiva pe care acești lideri o au asupra lumii este adeseori simplistă: aceștia ne sunt prietenii, aceia ne sunt dușmanii, asta-i bine, asta-i rău.
Ceea ce ne inspiră, la acești lideri, este și ceea ce-i poate face să fie încăpățânați și inflexibili uneori – mai ales atunci când ideile lor devin credințe și nu pot fi puse la îndoială fără consecințe grave.
Leadershipul contemporan este cel mai bine reprezentat de liderii „conectori”, care aduc laolaltă și mențin unitatea unei grupări diverse, iar principalul său beneficiu este faptul că este inclusiv.
Acest tip de leadership creează un spațiu comun, în care sunt invitate și bine-venite perspective și povești diferite.
Provocarea acestui tip de leadership este că uneori poate să pară prea complex și neclar – vrem asta, dar vrem și cealaltă, suntem oricând gata să ne răzgândim.
Ceea ce îi face pe acești lideri să fie inclusivi este și ceea ce îi poate face ca uneori să fie dificil de definit și îi poate expune acuzației că orice este acceptabil.
Gianpiero Petriglieri este Profesor Asociat în departamentul de Comportament Organizaţional al şcolii de business INSEAD. Cursurile şi cercetările sale premiate se concentrează pe dezvoltarea leadership-ului. În 2017 a fost inclus în topul Thinkers50 al celor mai influenţi gânditori de management ai lumii. Gianpiero Petriglieri este interesat de dezvoltarea leadership-ului în era „profesionalismului nomad”, când oamenii sunt profund ataşaţi de munca lor, dar slab afiliaţi la organizaţii, iar autenticitatea şi mobilitatea au înlocuit afilierea la organizație și avansarea ierarhică drept simboluri ale meritului şi succesului. Cercetările sale au apărut în Administrative Science Quarterly, Academy of Learning & Education şi Organization Studies. Eseurile sale din Harvard Business Review au fost incluse printre „ideile care au conturat managementul” în patru din ultimii cinci ani. Cercetările şi articolele sale au fost prezentate, printre altele, la BBC, Financial Times, The Economist, The Wall Street Journal, BusinessWeek şi Forbes.
Articol preluat din numărul 246/aprilie 2018 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.