Leadership prin coaching – opţiunea unui maestru
Este la fel de adevărat că fiecare om din orchestră este un maestru în ceea ce face – doar cea mai bună orchestră adună cei mai buni instrumentişti, nu-i aşa? Şi totuşi, în ce este, în ce ar trebui să fie expert dirijorul? În vreunul dintre instrumentele din cadrul orchestrei? În niciunul, ci în dirijat/ coordonat în sine? Paradoxal, nu de puţine ori, cel ajuns în poziţia cea mai înaltă în companii, nu se dovedeşte a fi şi cel mai bun dirijor. Pentru că, la nivel de manager de echipă nu mai vorbim doar despre coordonare de procese, ci despre coordonarea de relaţii.
Or, în momentul în care specialistul în procese ajunge să administreze relaţii, mai ales dacă el este CEO şi echipa sa e formată din eşalonul întâi de manageri din companie, începe să se confrunte cu dificultăţi de tipul presiunii transmise de mediul de lucru (dincolo de vioara întâi şi de dirijor mai e publicul, iar în spate este toată orchestra, până la ultimul instrumentist) sau date de relaţiile de putere între membrii echipei. La nivel înalt, între cei mai buni, fiecare crede că e cel mai bun.
Astfel unul dintre cele mai eficiente instrumente pe care un un lider de echipă, un dirijor le are la îndemână pentru a-şi acorda orchestra să sune în perfectă armonie este coaching- ul. Experienţa multor manageri şi coordonatori de echipe dintre cele mai diverse, m-a învăţat că materialul de lucru este aici un organism extrem de complex şi de viu şi că unisonul se obţine atât din dorinţa tuturor de a găsi o cale de colaborare, cât şi din ascultarea şi ghidarea tuturor personalităţilor către scopul comun spre care ţinteşte echipa.
Dincolo de această hartă generală a relaţiei liderul-dirijor şi coach-ul orchestrei, contribuţia pe care o are coaching-ul ca instrument de dezvoltare managerială s-a extins foarte mult în ultimii ani. Astfel, de la apanajul aproape exclusiv al echipelor de management din multinaţionale, astăzi managerii din ce în ce mai multor companii medii şi mici caută un parteneriat cu un coach.
Mai mult, conceptul de manager- coach capătă amploare, în sensul în care, conştienţi de impactul extraordinar al instrumentelor de coaching asupra obţinerii de obiective în activitatea lor de fiecare zi, managerii învaţă să lucreze cu oamenii pe care îi coordonează, astfel încât aceştia să se dezvolte şi să evolueze armonios. Pentru că, revenind la metafora orchestrei, fiecare instrumentist trebuie să ştie ritmul potrivit pentru a se armoniza cu ceilalţi.
Astfel, deşi încă neexploatat la adevăratul potenţial în România şi, deşi se mai luptă cu propria cernere între profesionişti şi pseudo-specialişti, coaching-ul devine din ce în ce mai mult o opţiune reală pentru companiile care-şi conştientizează nevoia de lideri. Pentru că, la sfârşitul zilei, nu geniul instrumentistului de la vioara întâi este cel care ajunge la sufletul ascultătorului, ci măiestria unei orchestre în care atât coardele, cât şi suflătorii sau percuţioniştii se acordează pentru melodia perfectă.
Mihai Stănescu este unul dintre cei mai experimentaţi executive coach-i din România, având o experienţă profesională de peste 10 ani şi peste 4.500 de ore de coaching, materializate prin proiecte individuale şi de echipă, implementate în peste 100 de companii de diferite mărimi şi din diferite industrii, atât româneşti, cât şi multinaţionale.
Articol preluat din Revista Cariere de iunie. Pentru detalii legate de abonare, click aici