Leadership în vremea Generației Z
Mediile sociale ne-au permis să ne conectăm unul cu altul, indiferent de statutul economic, social sau de spaţiul geografic. Conștiința umană a făcut un salt evolutiv – înțelegerea noastră despre lume şi despre modul în care interacționăm unii cu alții și cu planeta a trecut dincolo de limitele personale. Mai nou, ştim că totul în Univers este interconectat și interdependent şi, astfel, se creează o conştiinţă a unităţii.
Ne dezvoltăm inteligența emoțională– compusă din conștiința de sine, autonomie, motivație, empatie, precum și abilități sociale – toate componente ale leadershipului. Începem să înțelegem că într-o lume simbiotică, ceea ce facem pentru alţii, până la urmă, facem pentru noi înșine.
Tot mai mult, individualismul depășește faza egoismului, creând premisele pentru dezvoltarea unor abilități noi, necesare binelui comun. Când lucrăm împreună – în armonie și nu în concurență, care ne divizează –, suntem capabili să generăm suportul necesar pentru oameni și societăți care se autosusțin și prosperă.
Un rezultat al acestei conștiințe a unității este manifestarea colectivismului într-un sistem de organizare pe orizontală. Puterea în propriile mâini și egalitatea sunt esențiale colectivismului care activează în acest model orizontal care trezeşte liderul din fiecare.
În noul model, împlinirea personală și responsabilitatea socială sunt inseparabile. Pe măsură ce înțelegerea noastră se adânceşte, observăm limitările vechilor structuri sociale, care încep să se destrame. Un exemplu este convingerea că o viață umană poate fi mai valoroasă decât alta. Activismul umanitariştilor ne demonstrează nu doar că viețile tuturor contează, ci că fiecare poate avea un rol în a face lumea un loc mai bun.
Vremea în care un singur om prelua asupra sa destinele tuturor a trecut. Noua paradigmă a conducerii invită pe fiecare să își afirme potențialul şi să dea vieții lui un scop. Rolul tău de lider este mandatat de împlinirea scopului personal, care poate fi exemplul care să îi călăuzească și pe alții. Ce poți face în aceste zile la nivelul tău, local, poate avea un impact global.
Conducerea descentralizată are încă nevoie de această structură orizontală, până când va adopta o nouă politică și un nou tip de legislație. Generația Z, care urmează milenialilor, va ajunge probabil, să cunoască și să experimenteze un nou model economc și social neierarhic. Până atunci, un lucru e cert: suntem aici pentru a ne face unii altora viața mai bună!