Leadership în domeniul financiar – jocul provocărilor şi al oportunităţilor
Este cert că liderii din domeniul financiar au un rol major în armonizarea capacităților funcției lor, astfel încât aceasta să poată oferi o perspectivă și un suport comercial în vederea luării unor decizii strategice de business, sustenabile și conectate la realitatea pieței. Însă nu trebuie să uităm că acestea trebuie contrabalansate de grija de a continua să îndeplinească sarcinile și responsabilitățile tradiționale ale funcției.
Această nevoie de ledership echilibrat este semnul distinctiv al rolului pe care trebuie să-l îndeplinească directorul financiar astăzi.
Pe lângă transformarea funcției financiare, elaborarea unor strategii eficiente de gestionare a riscului și oferirea unor opinii analitice care să susțină deciziiile comerciale, directorii financiari de astăzi sunt confruntați cu multiple alte provocări.
Printre acestea este chiar relația cu Directorul Executiv. Analizele arată că un Director Financiar eficient poate acorda un suport semnificativ pentru un CEO și pentru echipa managerială și, bineînțeles, poate aduce un nivel ridicat de înțelegere financiară și perspicacitate, având efectul unei lupe, o lentilă ajutătoare în luarea deciziilor dificile de afaceri.
Imperative sunt și capacitatea de a putea articula și modela strategia companiei și de a înțelege foarte clar viziunea acesteia prin oferirea de opinii de business bazate pe cunoștințe financiare puternice.
Există bineînțeles particularități în funcție de fiecare industrie, iar necesitatea unei echipe de suport de înaltă calificare este necesară, deoarece un director financiar nu poate fi un specialist în fiecare disciplină financiară. Dezvoltarea talentelor în cadrul funcției financiare din punctul acesta de vedere întâmpină dificultăți diferite în funcție de diferențele geografice, culturale și de limbaj.
Aceste idei şi concluzii au rezultat în urma Forumului CFO şi a mai multor mese rotunde organizate de The Association of Chartered Certified Acountants (ACCA), care cuprinde mai mult de jumătate de million de membri la nivel global și, implicit, o rețea globală de specialiști financiar- contabili. ACCA a condus o serie amplă de studii, pe teme variate, unul dintre acestea urmărind să afle care sunt oportunitățile și provocările funcției financiare, acum, când se pune un nou accent pe leadership financiar.
Cum ar trebui să acționeze un lider în domeniul financiar?
- Să nu se teamă de teritorii necunoscute (să ai o înțelegere mai profundă și mai vastă a business-ului ajută și uneori te recomandă pentru roluri în afara funcției financiare, într- un trend ascendent al carierei).
- Să își construiască portofoliul și cariera cu atenție (să fii deschis la diferite experiențe și o experientă internațională în CV îți vor aduce cu siguranță beneficii în cadrul funcției financiare de astăzi).
- Să fii pregătit să pui întrebări dificile (să încerci să fii inovator și să te întrebi de ce lucrurile sunt făcute într-un anume fel – într-un fel, să fii vocea rațiunii).
Provocările în ce privește transformarea funcției financiare nu vin întotdeauna din însăși funcția financiară sau din partea organizației, ci sunt și factori externi care exercită influențe precum: legislația muncii, standardizarea proceselor, controalele îmbunătățite, o mai bună vizibilitate a datelor, respectarea mai eficientă a normelor.
În cadrul seriei de mese rotunde pe tema transformării funcției financiare organizate de ACCA concluzia comună a fost că procesul de transformare este un exercițiu greu de efectuat eficient și că nu există un anume punct terminus.
Există însă un număr de factori critici de succes pentru a ajunge un lider provenind din zona financiară:
- o viziune clară axată pe rezultate de business;
- obținerea acordului și suportului celorlați lideri din organizație;
- claritate în comunicare și înțelegerea rolului în cadrul organizației;
- comunicare permanentă pentru a se asigura că inițiativele de transformare a funcției financiare sunt aliniate cu cerințele în schimbare ale afacerii.
Vorbind despre transformarea funcției financiare trebuie menționată și starea actuală a economiei la nivel global, care are un caracter volatil, precum și faptul că societatea însăși trece prin schimbări rapide și fundamentale, iar modificările mediului pun presiune asupra sistemelor de afaceri.
Aceste schimbări exercită presiuni și asupra profesiei financiare la nivel global. Este vital ca profesioniștii în acest domeniu să fie înarmați cu uneltele necesare pentru a naviga în acest peisaj în permanentă schimbare. Pentru aceasta trebuie înțelese motivele care generează schimbarea. În acest fel se vor putea identifica amenințările, dar și oportunitățile pe care profesia le întâmpină alături de societate și mediul de afaceri.
Oportunitățile pot fi transformarea atât a elementelor operaționale, cât și a celor interpretative prin utilizarea de sisteme inteligente, data mining și analize predictive, precum și creșterea rolului directorului financiar și a funcției financiare în cadrul organizației, de la luarea de decizii strategice până la crearea de noi modele de venit.
În ce privește amenințările profesiei – complexitatea business-ului și a reglementărilor, creșterea competiției la nivel global, scurtarea ciclului de afaceri, schimbările rapide în tehnologie și nu în ultimul rând necesitatea profesiei de a-și îmbunătăți imaginea publică, ACCA a venit în ajutorul profesioniștilor financiari prin elaborarea raportului „100 de motive pentru schimbare” (100 drivers of change for the global accountancy profession), care poate fi studiat pe site-ul ACCA, la secţiunea Research & Insights, Accountancy Futures-Drivers of Change.
Mihaela Robu este Business Development Manager ACCA – South-Eastern Europe
Articol preluat din Revista Cariere de octombrie. Pentru detalii legate de abonare, click aici