Leadership asumat. Energia egalității de șanse
Ultimii doi ani au adus multe schimbări în companii, de la modul în care lucrăm, la structura businessurilor în ansamblu. Cât a contat leadershipul feminin în această perioadă pentru compania ENEL ne-au explicat Adriana Koenig, Manager Planning and Management Banat, și Adelina Marin, Șef Serviciu Proiectare și Avize Ilfov-Giurgiu.
Adriana Koenig: ”Găsesc motivație în aproape orice și merg mai departe”
Adriana Koenig, absolventă a Facultății de Electroenergetică și a unui masterat în domeniu, a ales ingineria ca pe o cale firească, deoarece dintotdeauna i-au plăcut lucrurile concrete.
Și-a început cariera la o firmă de construcții montaj, a fost pe șantier și a ajuns să coordoneze activitățile de acolo. Apoi s-a angajat la o companie din domeniul energetic și a ajuns destul de repede să conducă activitatea pe investiții pentru zona Timișoara. Ulterior a primit un post de coordonare privind rețelele de medie tensiune din zona Banat. Acum, din rolul de Manager Planning and Management Banat în cadrul Enel, se ocupă de toată partea de investiții și racordare în rețelele de joasă și medie tensiune pentru toată această regiune.
“Pentru mine, poziția de coordonator al activității de planificare și management a fost o mare provocare”, explică Adriana Koenig, făcând și precizarea că noua poziție a însemnat, practic, preluarea întregii activități de investiții și racordare din Arad, Caraș Severin, Hunedoara și Timiș – județe unde este prezentă E-Distribuție Banat, cu alte cuvinte foarte mulți clienți ”pe care ni-i dorim multumiți”.
Pe de altă parte, poate cea mai mare reușită, după cum spune, este aceea de a fi închegat o echipă: „Colegii mei provin din patru zone de business diferite, care acum lucrează într-o structură profund transformată. Suntem mulți în echipă, fiecare cu propriile obiceiuri, provenind din compartimente și cu pregătiri diferite, majoritatea fiind ingineri. Acum funcționăm ca o echipă unită, iar aste este o mare realizare”.
Adriana a știut să își folosească toate atuurile de lider în acest sens. În fapt, ea menționează că, în pandemie, când toți ne-am reconfigurat felul în care lucrăm și în care ne desfășurăm viața privată, empatia, un atu specific feminin, a contat foarte mult: „În circumstanțele dificile în care ne-am aflat toți, am ajuns să îmi cunosc colegii nu numai ca persoane alături de care lucrez cot la cot, ci și ca tați, de exemplu, care, brusc, într-un call răspundeau simultan copiilor lor și întrebărilor mele legate de un proiect. Am mizat pe flexibilitate, așa că cei din echipă au putut să-și organizeze timpul cum au considerat mai bine pentru a răspunde provocărilor de pe ambele planuri – personal și profesional. Răbdarea, încrederea și înțelegerea au sudat echipa și munca nu a avut de suferit”.
De altfel, Enel este o companie în care leadershipul feminin este încurajat, iar egalitatea de șanse este promovată intens. Drept urmare, când a venit pandemia, femeile lider nu au trăit provocări în acest sens. „Susținerea din partea colegilor și managerilor reprezintă o constantă a parcursului meu în cadrul organizației”, după cum spune Adriana. Ea crede că dincolo de stilurile de leadership, contează foarte mult felul în care ne raportăm la ceilalți ca persoane. De exemplu, ea nu se ferește să recunoască faptul că are și colegi cu abilități tehnice mult mai dezvoltate decât ale ei. Dar, ca lider al unei echipe, crede că este un mare plus să aibă încredere în oameni și să poată să învețe de la fiecare dintre ei câte ceva.
Adriana Koenig: Găsesc motivație în aproape orice
Mă consider o persoană deschisă și foarte comunicativă. Nu mă dau bătută cu ușurință. Sunt pozitivă, optimistă. Găsesc motivație în aproape orice și merg mai departe.
Pe plan personal, un model pentru mine este soacra mea. Este o femeie care a trecut prin multe, dar este foarte puternică și optimistă. Pe plan profesional, aceeași tărie de caracter am regăsit-o în Monica Hodor, Director General al E-Distribuție Banat, Dobrogea și Muntenia. Este un lider pragmatic, hotărât, foarte ancorat în dimanica acestui business, care ascultă ce ai de zis și care luptă pentru echipă. Mi se pare o femeie extraordinară.
Adelina Marin: ”Fac parte dintr-o generație care dărâmă ziduri și deschide noi căi de a vedea lumea”
Adelina Marin, Șef Serviciu Proiectare și Avize Ilfov-Giurgiu din cadrul Enel, și-a început cariera în cadrul E-Distribuție din facultate, ca trainee, ceea ce i-a permis să lucreze temporar în mai multe departamente și să se familiarizeze cu specificul fiecăruia dintre ele.
Ea a urmat Universitatea Politehnică din București, Facultatea de Energetică, a absolvit un masterat cu specializarea Ingineria Sistemelor Electroenergetice, iar acum urmează un masterat cu specializarea Smart Grids (Rețele Inteligente) la Universitatea Politehnică din Milano.
La finalul perioadei de trainee a ajuns la concluzia că Departamentul de Proiectare îndeplinea mai multe condiții din ceea ce își dorea: putea să continue atât la partea de proiectare, cât și la cea de execuție. Așadar, a început ca inginer în Departamentul de Proiectare, a continuat să acumuleze cunoștințe consistente în zona de proiectare, a fost implicată în partea de dezvoltare a sistemelor informatice interne în ceea ce privește racordarea. „În trei ani și ceva am obținut prima poziție de manager, iar după alți trei am fost numită în poziția actuală”, spune Adelina Marin.
De altfel, la acel moment, la 27 de ani, devenise cel mai tânăr manager din cadrul companiilor E-Distribuție. În prezent se ocupă, împreună cu echipa pe care o coordonează, de proiectarea lucrărilor pentru zonele Ilfov și Giurgiu.
Chiar dacă își desfășoară activitatea într-o zonă tehnică, care poate este percepută de mulți ca fiind una în care excelează mai degrabă bărbații, Adelina spune că are multe colege, câteva dintre ele chiar în echipa pe care o coordonează. Managerul ei direct, dar și directorul general al companiilor E-Distribuție sunt, de asemenea, femei. „Colegii noștri ne respectă pentru modul responsabil în care ne facem treaba și pentru valoarea pe care o aducem în companie ca profesioniști”.
Ultimii doi ani au reprezentat o perioadă destul de grea, mai ales cea de început, unde a trebuit să dea dovadă de foarte multă răbdare și empatie: „Toți eram foarte speriați de necunoscut. Am încercat să îmi încurajez colegii și, la rândul meu, să îmi ajustez felul de a privi lucrurile, fiind o situație nouă, o postură nouă. Nu mai era vorba doar despre a ne face treaba, ci și despre a discuta mult mai mult cu oamenii, de a le înțelege fricile, a-i încuraja și a ajuta echipa să performeze, dar lucrând într-un mod total diferit. Cred că toți am învățat să avem mai multă răbdare, cum să fim mai organizați și ce înseamnă compasiunea”.
Cea mai mare provocare profesională a fost aceea de a se adapta pentru a putea lucra online și a asigura continuitatea fără un impact major asupra relațiilor cu clienții, cu alte companii, alți furnizori. Adelina Marin crede că cea mai mare realizare a fost faptul că au reușit să facă această tranziție într-un timp foarte scurt. A ajutat că în acest proces au rămas o echipă foarte unită.
Adelina Marin: Nu mă las până nu duc la capăt ceea ce am început
Fac parte dintr-o generație care dărâmă ziduri și deschide noi căi de a vedea lumea. Perseverența mă ajută să mă autodepășesc în fiecare zi. În plus, sunt foarte organizată, structurată. Învăț rapid, devin absorbită de ceea ce fac și nu mă las până nu duc la capăt ceea ce am început.
Sunt o persoană foarte hotărâtă, cu multă energie și, pe lângă multiplele proiecte de la muncă, merg în paralel și cu studiul academic și nu renunț nici la hobby-urile mele. Provocarea vine din faptul că mă străduiesc să păstrez un echilibru între toate acestea, iar până acum am reușit cu relativă ușurință să le fac pe toate și sper să fie așa și în continuare. Vârsta, faptul că am obiective clare și știu unde vreau să ajung mă ajută.
Femeile din familia mea nu au o carieră în energetică, dar de la mama am învățat ce înseamnă empatia și cum să asculți și părerea celor din jur, chiar dacă diferă de a ta, lucru care m-a ajutat. Încerc să îmi temperez impetuozitatea vârstei prin acest exercițiu al ascultării și al acceptării.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 276
Pentru abonare, click aici